Ruokailu sujuu, kun vauvan tai taaperon on helppo ja mukava istua tuolissaan. Tarkista, että tuoli on helposti säädettävä ja pitkäikäinen.

Hyvä syöttötuoli on jämäkkä eikä keikahda, vaikka lapsi rimpuilisi. Tarkista, miten helppo tuolia on säätää ja tarvitaanko säätämiseen työkaluja. Sen jälkeen kannattaa miettiä, hankkiiko tuolin, jolla pärjää taaperovaiheen vai kenties pidempään. Tässä kahdeksan hyvää vaihtoehtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Britton Fika – muuntuu juniorituoliksi

+ Helppo puhdistaa.

+ Kevyt (4,4 kg).

+ Muuntuu juniorituoliksi.

− Jalkatukea ei voi säätää.

Britton on virolainen lastentarvikemerkki, jonka valikoimissa on muitakin syöttötuoleja. Fika-mallin erikoisuus ovat jalat, joiden yläosan voi irrottaa. Näin tuoli muuntuu normikorkuiseksi. Säädettävän tarjottimen saa kolmelle etäisyydelle lapsesta, ja sen päällisosan voi irrottaa puhdistamista varten. Istuimen tekonahkapinta on helppo pyyhkäistä puhtaaksi kostealla liinalla. Jalkatuen voi irrottaa, mutta sen korkeutta ei voi säätää. Viisipistevaljaat.

Hinta: 88,90 e

Istujan maksimipaino: 18 kg

Värivaihtoehdot: beige, vaaleanharmaa ja tummanharmaa

brittonbaby.com

Geuther Family Funny –  ruokapöydän ilopilleri

+ Kasvaa lapsen mukana.

+ Ergonomisesti muotoiltu selkänoja.

+ Helppo säätää.

− Hieman työläs koottava.

Osuvasti Geuther Family Funnyksi nimetty saksalainen tuoli on valmistettu paikallisesta pyökistä. Korkea selkänoja on muotoiltu ergonomiseksi, ja tuolissa on kolme istuinkorkeutta. Käsinojiin kiinnitetyn tarjottimen saa nopeasti irti, jos puurolautanen keikahtaa nurin. Istuin- ja jalkalevyjen korkeutta voi säätää näppärästi suuria nuppeja pyörittelemällä. Tuolin leveys on 44 cm, joten isompikin lapsi tai nuori mahtuu istumaan mukavasti. Vauvalle on saatavana istuinosaan sujautettavia pehmusteita. Kolmipistevyöt.

Hinta: 145 e

Istujan maksimipaino: 85 kg

Värivaihtoehdot: valkoinen, harmaa ja tumma ja monivärinen

pinkorblue.fi

Stokke Tripp Trapp –  haluttu klassikko

+ Hyvä jälleenmyyntiarvo.

+ Paljon lisävarusteita.

+ Sopii koululaisellekin.

− Säätäminen vaatii työkaluja.

Vuonna 1972 suunniteltu Tripp Trapp on säädettävien syöttötuolien edelläkävijä. Tuolin istuinosan ja jalkatuen korkeuden sekä syvyyden voi säätää lapselle ja pöydän korkeuteen sopivaksi kuusiokoloavaimella. Isommat lapset ja aikuisetkin voivat käyttää tuolia, joskin se on parhaimmillaan vauvan ja leikki-ikäisen käytössä. Lisävarusteina saatavana muun muassa Baby Set (49 e), valjaat, tarjotin, lokero ja erivärisiä pehmusteita. Puuosilla seitsemän vuoden takuu, saatavana varaosia.

Hinta: 199 e, kallein puuvaihtoehto 249 e

Istujan maksimipaino: 110 kg

Väriaihtoehdot: lukuisia

stokke.com

Kaos Klapp –  tyylikäs tilaihme

+ Menee taitettuna pieneen tilaan.

+ Lapsi voi kavuta tuoliin itse.

+ Toimitetaan valmiiksi koottuna.

− Ei säätömahdollisuuksia.

Skandinaavisen vähäeleinen ja design-palkittu Kaos Klapp on vertailun uusin malli. Suunnittelusta vastaa muotoilija Ole Petter Wullum. Tuoli on valmistettu huolellisesti valitusta, FSC-ympäristösertifioidusta puusta. Se on viimeistelty lakalla, joka ei sisällä haitallisia aineita. Istuma-asento on mukava ja ergonominen. Tikasmalli kannustaa lasta kapuamaan itse tuoliin tai alas. Tikaspuut toimivat myös jalkatukina eri ikävaiheissa. Kestää todella isonkin painon, joten myös aikuinen voi käyttää tuolia tikkaina. Vauvan turvakaide myydään erikseen (noin 43 e).

Hinta: 159 e, pyökkisenä 299 e

Istujan maksimipaino: 230 kg

Värivaihtoehdot: viisi erilaista

itskaos.com

Plan Toys –  laadukas ja ekologinen

+ Kääntyvä istuinosa.

+ Ekologinen.

+ Ajaton muotoilu.

− Ei turvakaarta.

Plan Toysin laadukkaan ja kestävän tuolin valmistukseen on käytetty juuresta oksiin saakka jauhettua kumipuuta. Seos on värjätty kasviväreillä ja puristettu takaisin kiinteään muotoon. Kaikki valmistuksessa käytetyt maalit ja liimat ovat myrkyttömiä. Turvakaaren sijaan mallissa on säädettävät valjaat. Tuolin eri puolilla on kahdella korkeudella olevat jalkatuet, jotka saa käyttöön istuinosaa ruuvaamalla ja kääntämällä. Ergonominen selkänoja, jonka liitutaulumaiseen pintaan voi piirrellä, jos taiteellinen inspiraatio iskee.

Hinta: 149 e

Istujan maksimipaino: 50 kg

Värivaihtoehdot: musta ja oranssi

plantoys.com

Evomove Nomi – portaattomat säädöt

+ Persoonallinen muotoilu.

+ Portaattomat säädöt.

+ Erittäin turvallinen.

− Jalka (52 x 59 cm) vie tilaa.

Eovomove Nomi -tuoli on Tipp Trappin suunnitelleen Peter Opsvikin käsialaa. Malli on kevyt mutta tukeva, ja se kasvaa lapsen mukana teini-ikään saakka. Sekä istuimen että jalkatuen korkeutta voi säätää portaattomasti ilman työkaluja. Korkeutta säädettäessä osien syvyys muuttuu automaattisesti. Saatavana lisävarusteita, kuten vastasyntyneelle sopiva Nomi Baby (129,95 e) ja vauvalle/taaperolle sopiva Nomi Mini (39,95 e). Tuoli on suunniteltu niin, että istuinosa tai jalkatuki ei romahda alas, vaikka säätö olisi jäänyt kiristämättä.

Hinta: 219,95 e,

Kalleimmat puulaadut: 269,95 e

Istujan maksimipaino: 150 kg

Värivaihtoehtoja yli 40

evomove.com

Peg-Pérego Prima Pappa Follow Me – huolellista suunnittelua

+ Istuimen saa makuuasentoon.

+ Kokoontaitettava.

+ Helppo liikutella.

− Muovinen ilme.

Vaikka Peg-Pérego Prima Pappa Follow Me -tuoli sopii vain vauvoille ja taaperoille, siinä on reilusti säätömahdollisuuksia. Mukavan pehmeän istuimen voi kallistaa viiteen eri asentoon aina vaakatasoon asti, joten pienikin vauva voi ottaa siinä torkut. Säädettävissä seitsemään korkeuteen, joten tuoli on aina sopivalla tasolla pöytään nähden. Myös jalkatuen saa usealle korkeudelle. Irrotettavan tarjotinpöydän päällisosan voi pestä astianpesukoneessa. Tuoli pysyy tukevasti pystyssä kokoon taitettuna. Lukittavat, naarmuttamattomat pyörät, viisipistevaljaat. Irrotettava istuinpäällinen.

Hinta: 159 e

Istujan maksimipaino: 15 kg

Värivaihtoehdot: useita

lastentarvike.fi

Cybex Lemo – vastasyntyneestä koululaiselle

+ Portaattomat säädöt.

+ Vakaa.

+ Helppo koota.

− Lisävarusteet hintavia.

Cybex Lemo -tuolin kokoamiseen tarvitaan vain neljä ruuvia ja kolme minuuttia, valmistaja lupaa. Istuinosan ja jalkatuen korkeutta voi säätää portaattomasti yhdellä kädellä ilman työkaluja. Takajaloissa on pienet pyörät, joten tuoli liukuu turvallisesti taaksepäin, jos lapsi ponnistaa pöydästä vauhtia. Helppo siirtää käsinojista nostamalla. Malliin voi liittää vasta-syntyneelle sopivan kaukalomaisen istuimen (149,95 e) tai vauvalle ja taaperolle sopivan Baby Setin (79,95 e).

Hinta: 179,95 e muovisella istuinosalla, 209,95 e puisella

Istujan maksimipaino: 95 kg

Värivaihtoehdot: kuusi erilaista

cybex-online.com

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Teksti
Kuvat
Valmistajat