Talvihaalarin käyttömukavuuteen vaikuttavat muun muassa kankaan vedenpitävyys ja hengittävyys sekä vetoketjujen tuulilistat. Kuva: Molo
Talvihaalarin käyttömukavuuteen vaikuttavat muun muassa kankaan vedenpitävyys ja hengittävyys sekä vetoketjujen tuulilistat. Kuva: Molo

Toppa-asun täytyy kestää talvi ja lapsen leikit, oli lunta tai ei. Näin varmistat oikean koon ja tarvittavat ominaisuudet. 

1. Mittaa lapsi

Haalareissa on lähes poikkeuksetta kasvunvaraa, eli jos lapsi on syksyllä 98 senttiä pitkä, hän pärjää todennäköisesti koon 98 cm haalarilla koko talven. Tukevarakenteiselle tai pitkäselkäiselle lapselle voi olla tarpeen valita kokoa isompi. Haalari on liian nafti, jos se kiristää selästä, kun lapsi menee kyykkyyn. Liian suuri taas jää haitareille hihoista ja lahkeista, jolloin liikkumisesta voi tulla kömpelöä ja kangas kuluu helpommin.

2. Tutustu haalarin merkintöihin

Hengittävyyslukema kertoo, kuinka nopeasti hiki läpäisee kankaan (per neliömetri vuorokauden aikana). Mitä suurempi lukema, sitä hengittävämpi haalari. 8 000 g/m²/24t on erittäin hengittävä, 4000–5000 g/m²/24t hyvin tai kohtuullisesti hengittävä. Vesipilariarvo kertoo kankaan vedenpitävyyden. Esimerkiksi 3 000 mm suojaa satunnaisilta sadekuuroilta, 5 000 mm on täysin vedenpitävä sateessa ja 10 000 mm kestää lätäköissä istumistakin.

3. Mahtuuhan alle vaatetta?

Kapeat mallit ovat muodikkaita, mutta varmista, että alle mahtuu kunnolla vaatetta. Vaatteiden ja haalarin väliin tulisi jäädä hieman ilmaa, jotta lapsi pysyy lämpimänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mieti, mistä haluat maksaa

Mitä enemmän yksityiskohtia, sitä kalliimpi haalari. Käyttömukavuuteen vaikuttavat esimerkiksi kankaan vedenpitävyys ja hengittävyys, saumojen teippaus, vetoketjun alla ja/tai päällä olevat tuulilistat, säädettävät lenksut lahkeensuissa sekä lisälämmikkeet ja -vahvikkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kurakeleille on hyvä idea hankkia käytetty kakkoshaalari.

Vinkit antoi Reiman viestintäpäällikkö Riikamaria Paakkunainen

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla