Kestojen ympäristökuorma kasvaa vaippojen pesusta. Kertakäyttöisistä syntyy paljon jätettä. Kuva: Shutterstock
Kestojen ympäristökuorma kasvaa vaippojen pesusta. Kertakäyttöisistä syntyy paljon jätettä. Kuva: Shutterstock

Paras ekoteko olisi käyttää vaippoja mahdollisimman vähän aikaa. Koska vaippoja yleensä kuitenkin kuluu, pienet valinnat tekevät niiden käytöstä edes hieman ekologisempaa.

1. Kumpi on ekologisempi, kestovaippa vai kertakäyttöinen?

Ekologisuutta voi tarkastella monesta kulmasta.

Jos kertakäyttövaipat päätyvät seka-jätteenä kaatopaikalle, ne muodostavat merkittävän jäteongelman. Vaippoja tulee paljon, ja yhden vaipan maatuminen voi kestää jopa 500 vuotta. Jos vaipat sen sijaan menevät muun jätteen mukana poltettavaksi, ympäristökuorma on pienempi. Jätevuoria ei synny, ja vaippojen poltosta syntynyt energia voidaan ottaa talteen.

Kestovaippojen käytössä ympäristöä kuormittaa eniten vaippojen huolto. Jokainen pesu kuluttaa vettä, sähköä ja pesuainetta. Ympäristökuorma on sitä suurempi, mitä kuumemmassa vaipat pesee. Sitä suurentaa myös sähköä kuluttava rumpukuivaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kumpien valmistus kuluttaa vähemmän luonnonvaroja?

Puuvillaisen kestovaipan valmistaminen kuluttaa enemmän luonnonvaroja kuin yksittäisen kertakäyttövaipan. Toisaalta lapsi käyttää kestovaippoja murto-osan kertisten määrästä: kertakäyttövaippoja voi kulua yhdellä lapsella lähes 2 000 vuodessa, kestoilija voi selvitä 20–30 vaipalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kestovaipat ostaa käytettyinä, kierrättää sisaruksilla tai tekee itse vanhoista vaatteista tai kodintekstiileistä, ero kestojen hyödyksi kasvaa entisestään.

3. Miten vaippailla ympäristöystävällisesti?

Paras ekoteko olisi käyttää vaippoja mahdollisimman lyhyen aikaa, mutta tietysti lapsen yksilöllistä kuivaksi oppimistahtia kunnioittaen.

Jos valitset kertakäyttövaipat, suosi kotimaassa valmistettuja. Niiden kuljetus kauppoihin aiheuttaa pienemmät ilmastopäästöt kuin ulkomailta tuotujen.

Kestot kannattaa pestä täysinä koneellisina ja pyörittää vaipat 90 asteessa vain harkiten. Jotta vaipat puhdistuvat kunnolla, niitä ei kuitenkaan kannata pestä vettä pihtaavilla eko-ohjelmilla. Käytä mahdollisimman ympäristöystävällisiä, mieluiten biohajoavia pesuaineita tai pesupähkinöitä ja osta uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä.

Jos vauvan iho sietää pinnalta kosteiksi jääviä luonnonkuituisia vaippoja, suosi niitä, ja vältä fleecepintaisia kestoja, joista voi irrota pesussa mikromuoveja.

4. Kieltääkö EU tulevaisuudessa kertakäyttövaipat?

Kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä rajoittava EU:n ns. "mehupillidirektiivi" mainitsee myös hygieniatuotteet, joten kertakäyttöisten vaippojen ja kuukautissuojien kohtalosta on odotettavissa keskustelua. Jää nähtäväksi, voidaanko niitä kokonaan kieltää, ja mitä niiden tilalle tulisi.

Markkinoilla on joitakin vaippamerkkejä, joissa muovin tilalla on käytetty kompostoituvia materiaaleja.

Asiantuntijana VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin. Lähteenä on käytetty myös Kodin kestot ry:n ylläpitämää Kestoillaan-blogia.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla