Kuvat
iStock
Vauvan tuoksuttelu saa aivot erittämään mielihyvähormoni dopamiinia.
Vauvan tuoksuttelu saa aivot erittämään mielihyvähormoni dopamiinia.

Vauvan tuoksu saa aivoissa aikaan samanlaisen reaktion kuin masennuslääkkeet. 

Vastasyntyneen vauvan tuoksua voi olla vaikea kuvailla, mutta silti jokainen vanhempi tietää tarkalleen, mitä sillä tarkoitetaan.

Mutta voisiko tuoksulla olla jokin erityinen biologinen merkitys? 

Ruotsissa asia päätettiin selvittää. Karoliininen instituutti tutki biologi Johan Lundströmin aloitteesta, miten vauvan tuoksu tarkkaan ottaen vaikuttaa aivoihin. Lindström oli tullut isäksi, ja hänen lempipuuhaansa oli nuuhkia pienen tyttärensä tuoksua. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuonna julkaistuun tutkimukseen osallistui 30 naista. Heitä pyydettiin haistelemaan vauvan myssyjä, joihin oli tarttunut vastasyntyneen vauvan tuoksua. Tutkijat seurasivat magneettikuvauksen avulla, miten tuoksu vaikutti naisten aivoihin. Vertailun vuoksi vapaaehtoiset haistelivat myös muita tuoksuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkija uskoo, että aivoissa tapahtuva reaktio ei riipu sukupuolesta. 

Selvisi, että vauvan tuoksu oli tuoksuista ainoa, joka teki aivoille konkreettisesti hyvää. Tuoksu vaikutti naisten aivoihin samalla tavalla kuin masennuslääkkeet.

Tutkimukseen osallistui vain naisia, mutta Lundström kertoo Science Nordicin artikkelissa uskovansa siihen, että tuoksun aiheuttama reaktio ei riipu sukupuolesta.

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että vauvan erityinen tuoksu saa aivot erittämään dopamiinia: hormonia, joka muun muassa lisää mielihyvän tunnetta ja auttaa säätelemään tunteita. Koska ihminen koukuttuu helposti mielihyvän tunteeseen, hän alkaa etsiä lisää sen lähdettä. Tämän on esitetty olevan yksi syy siihen, miksi tuoreet vanhemmat sylittelevät vastasyntynyttä vauvaa niin paljon.

Onkin siis mahdollista, että biologia on helpottanut vanhemmuuden ensiaskeleita. Vaikka jotkin asiat olisivatkin ajoittain hakusessa, riittää että vanhempi on lähellä – se tekee hyvää molemmille. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla