Sinä riität. Pieni vauva tarvitsee ennen kaikkea turvallista aikuista. Kuva: iStockphoto
Sinä riität. Pieni vauva tarvitsee ennen kaikkea turvallista aikuista. Kuva: iStockphoto

Vauva ei tarvitse harrastuksia tai hälinää ollakseen onnellinen. Ihmisjoukkoihin tai ääniin hän ehtii kyllä tottua, lapsi- ja perhepsykologi Leea Mattila sanoo.

Olen viisikuisen vauvan äiti ja viihdyn hänen kanssaan hyvin kotona. Olemme päivät pääosin kaksin, sillä nautin hiljaisuudesta ja rauhasta enkä oikeastaan kaipaa mammakerhoihin.

Olen kuitenkin miettinyt, jääkö vauvani nyt jostakin paitsi. Missä vaiheessa hän alkaa tarvita muita ihmiskontakteja kehityksensä tueksi? Entä onko ulkomaailma äänineen hänelle sokki, jos hän ei totu pienestä pitäen ihmisjoukkojen hälinään?

Miten kiva kuulla, että viihdyt vauvasi kanssa ja vaikutat nauttivan äitiydestäsi. Ei ole mitään käsikirjaa, jonka mukaan päiviin kuuluisi sitoa tietynlaisia aktiviteetteja. Voit olla äiti ihan omalla tavallasi!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minusta olet sensitiivinen vauvasi tarpeita kuulostellessasi. Tällä hetkellä hän ei tosiaan tarvitse suurta ihmisjoukkoa ympärilleen. Riittää, kun oma turvallinen aikuinen seurustelee ja pitää hänestä huolta. Tapaatte kuitenkin ainakin neuvolan terveydenhoitajaa ja ehkä sukulaisiakin, joten vauvasi ei ole täysin ilman kokemuksia muista. Juttele, loruttele ja laula vauvan kanssa, niin hän saa ääniärsykkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juttele, loruttele ja laula vauvan kanssa, niin hän saa ääniärsykkeitä. 

Vauvat alkavat kyllä kiinnostua toisista lapsista jo ensimmäisen vuoden aikana, mutta rinnakkaisleikkiä ilmenee vasta puolentoista vuoden iässä. Jaettuun yhteisleikkiin kykenevät useimmiten vasta yli 2,5-vuotiaat lapset. Toisten lasten kanssa leikkiminen harjoituttaa kivalla tavalla sosiaalisia taitoja.

Vauvat ovat yksilöitä, ja temperamenttierot määrittelevät muun muassa reagointitaipumusta. Toiset ovat heti rohkeita uusien asioiden äärellä eivätkä ole kovista äänistä moksiskaan, toiset taas kaipaavat pidemmän ajan sopeutuakseen ja kuormittuvat nopeammin. Onkin hyvä huomata, että vauvalla on oma ja sinusta erillinen mielensä. Seuraamalla vauvasi reaktioita opit tuntemaan häntä ja juuri hänen tarpeitaan vuoroin seurusteluun, lepoon ja rauhaan.

Vauvasi tottuu kyllä ulkomaailman tapahtumiin aikanaan. 

Ulkomaailman tapahtumat voivat olla paitsi virike, myös stressi. Vauvasi ei jää mistään tärkeästä paitsi ilman sitä. Hän tottuu siihen kyllä aikanaan. Vauvat ja lapset oppivat jatkuvasti. Tärkeintä uusien asioiden opettelussa on viereltä löytyvä tuttu ihminen – myötäelävä aikuinen, joka säätelee hänen stressiään ja jonka reaktioista voi tarkistaa, onko tilanne turvallinen vai ei. Vanhemman säätelyavun turvin vauva voi hyvin kestää erilaista meluakin.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kysy Leealta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla