Välkkyvät ruudut ja oudot äänet saavat vauvan valpastumaan. Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Välkkyvät ruudut ja oudot äänet saavat vauvan valpastumaan. Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Suhde älylaitteisiin on lapsiperheessä tasapainoilua alusta alkaen. Paljonko on liikaa ruutuaikaa vauvalle ja vanhemmalle?

Piirroshahmon hymyilevät kasvot puhelimen ruudulla nappaavat vauvan huomion. Kun pieni katsoo videota, vanhempi ehtii juoda kahvinsa rauhassa. Samalla tuntuu pieni huonon omantunnon puraisu: kannattaakohan näin tehdä?

– Suhde älylaitteisiin on tasapainoilua alusta alkaen, sanoo mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Laitteet vetävät vauvaakin puoleensa pienestä asti.

– Vanhempien on hyvä miettiä, millaista perheen median käyttö kaikkiaan on. Se mikä kiinnostaa aikuista, kiinnostaa myös lasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimet ja pädit ovat tuoneet arkeen paljon hyvää ja hyödyllistä. Älylaitteilla hoituvat pankkiasiat, ostokset, hoitojärjestelyt ja harrastussäädöt. Vauvaakin laitteet vetävät puoleensa pienestä asti, mutta kehityksen kannalta tärkeimmät tarpeet ovat katse, syli ja tutut äänet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihan pienen kanssa on hyvä keskittyä siihen, että vauvan ja vanhemman välinen lämmin ja läheinen vuorovaikutus lähtee hyvin käyntiin, Rahja sanoo.

Pienet aivot kovilla

Pikkulapsen aivot kehittyvät hurjasti ensimmäisten vuosien aikana. Laitteiden kuvat, valot, värit ja äänet ovat aivoille melkoinen ärsyketulva. Älylaitteiden vaikutuksista lapsen kehitykseen ei varmuudella tiedetä paljonkaan, koska aihetta on ehditty tutkia vasta vähän.

Sen sijaan varhaisen vuorovaikutuksen merkitys on kiistatonta. Kasvokkainen vuorovaikutus on yhteydessä esimerkiksi puheen kehitykseen.

Katsekontakti myös auttaa vauvan ja vanhemman aivoja virittymään samalle aaltopituudelle. Se, että aikuinen on kiireettömästi läsnä ja virittäytynyt lapsen mielentiloihin, tukee lapsen tunne-elämän kehitystä.

Digilaitteet ja niiden ärsyketulva eivät saisi viedä arjessa liikaa tilaa rauhalliselta yhdessäololta.

– Olisi hyvä, ettei vauvaperheen koti olisi ihan mediaa pullollaan, Rahja sanoo.

Kuvaruudun välähdykset ja oudot äänet voivat saada vauvan valpastumaan turhaan.

Onko esimerkiksi televisio jatkuvasti taustalla päällä? Moni ajattelee, ettei pieni vauva vielä aktiivisesti seuraa ohjelmia eikä ymmärrä niitä. Kuvaruudun välähdykset ja oudot äänet voivat silti saada vauvan valpastumaan turhaan.

Hän saattaa myös eläytyä ohjelmaa seuraavan tai peliä pelaavan vanhemman kiihtyneeseen mielentilaan.

Vaikkei lapsi ymmärtäisi puheen sisältöä, siinä on eroa, onko ruudulla meneillään rauhallinen keskusteluohjelma vai vanhemman pelaama K18-peli.

– Elokuvien ja pelien ikärajoista on hyvä pitää alusta asti kiinni ja miettiä myös, millaisia pelejä muut pelaavat, kun pieni lapsi on paikalla, Rahja sanoo.

Lapset ovat erilaisia ja reagoivat eri tavoin myös mediasisältöihin. Digimaailmaan on turvallisinta tutustua vähitellen ja yhdessä kokemalla. Silloin vanhempi pysyy kartalla siitä, mitä taapero puuhaa, ja voi varmistua pelien, nettivideoiden tai ohjelmien soveltuvuudesta. Joskus kuvat ja tapahtumat voivat herättää pienessä lapsessa tunteita, joita hän ei osaa pukea sanoiksi.

– Tärkeintä on seurata lapsen tunteita ja reaktioita. Ovatko mediankäyttöhetket iloisia? Naurattaako lasta? Vai meneekö hän vaisuksi tai levottomaksi?

Koukuttavat laitteet

Taapero liimautuu ruutuun ja saa raivarin, kun pädi napataan pois. Kasvaako lapsesta jo pienestä pitäen digiaddikti?

– Kyllähän liikkuva kuva lumoaa lapsen herkästi – ja siihen osaa moni aikuinenkin samastua, Rahja toteaa.

Varsinaisesta riippuvuudesta hän ei puhuisi. Taaperon kyky sietää pettymyksiä on alkutekijöissään. Ihmekös tuo, jos kivan lelun menetyksestä seuraa huutoa.

Ennen uniaikaa pelit ja videot on hyvä pitää kiinni, jotta ne eivät häiritse unta.

Hetket median äärellä on joka tapauksessa hyvä pitää aluksi pieninä ja rauhoittaa tietyt tilanteet laitteilta täysin. Lapsi tarvitsee monipuolista tekemistä: leikkiä, ulkoilua, ihmissuhteita ja lepoa. Ennen uniaikaa pelit ja videot on hyvä pitää kiinni, jotta ne eivät häiritse unta.

Entä sitten ne kiperät tilanteet bussissa tai ravintolassa, kun vauva tai taapero alkaa hermostua?

Bussimatka voi olla hyväkin hetki katsoa yhdessä jokin kiva video ja samalla jutustella siitä.

– Keinoja rauhoittumiseen ja keskittymiseen on silti hyvä olla muitakin kuin laitteisiin turvautuminen, Rahja sanoo.

Pienet turhautumiset ja hankalat tunteet kuuluvat elämään lapsen kasvaessa. Tunnetaitojen kehittymistä edistää se, että vanhempi ymmärtää lapsen tunteita ja auttaa lasta sanoittamalla niitä.

Katse omaan käyttöön

Moni vanhempi suhtautuu omaan älypuhelimen käyttöönsä ristiriitaisin tuntein. Käytännön asioiden lisäksi luurissa on nykyisin myös iso osa sosiaalista elämää. Pitääkö somehetkistä imettäessä tai hiekkalaatikolla syyllistyä?

Muiden puhelimen käyttö pistää helposti silmään.

Omia tottumuksiaan on hyvä tarkkailla. Tuntuuko, että homma pysyy kohtuudessa? Vai onko mieli koko ajan muualla? Muiden puhelimen käyttö pistää helposti silmään – itsessä samaa voi olla vaikeampi tunnistaa ja tunnustaa.

Ongelma ei ole puhelimen käyttö sinänsä, vaan se, miten se vaikuttaa aikuisen ja lapsen suhteeseen.

– Tärkeintä on, että aikuinen vastaa lapsen aloitteisiin, Rahja sanoo.

Sen sijaan, että olisit jatkuvasti puolittain läsnä, käytä ensin tietoisesti hetki lapsen tarpeeseen vastaamiseen ja hoida odottava asia vasta sitten. Vähän isommalle lapselle tätä voi jo avata sanoin: nyt katson viisi minuuttia kanssasi kirjaa ja sitten olen hetken puhelimella ja sovin illan hoitokuviot.

Kun vauva hakee kontaktia, aina ei riitä, että toisella kädellä hyssyttää ja toisella selaa puhelinta. Pieni vauva tutkitusti hätääntyy, jos ei saa aloitteilleen vastakaikua, vaan vanhempi on poissaoleva ja ilmeetön. Malta siis pitää tauko, katso kohti ja vastaa hymyyn.

Vauva 3/2018

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla