Jos haluaa hakea vauvalle sairauskuluvakuutusta, se kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa raskautta. Kuva: iStock
Jos haluaa hakea vauvalle sairauskuluvakuutusta, se kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa raskautta. Kuva: iStock

Vauvan odotus on hyvä ajankohta pohtia perheen vakuutuksia. Mihin juuri omassa perheessä olisi tärkeää varautua?

Moni vanhempi miettii uuden vauvan vakuutusturvaa mutta ei välttämättä huomaa pohtia omaansa. Perheen kasvaminen on hyvä hetki tarkastella esimerkiksi sitä, miten perheen talous kestäisi, jos vanhempi yllättäen sairastuisi tai menettäisi työkykynsä.

Lue jutun lopusta myös, mitä asioita lapsen sairauskulu- ja tapaturmavakuutuksissa kannattaa vertailla.

1. Onko matkavakuutukseni voimassa raskausaikana?

Jos matkailet odotusaikana, tarkasta, onko matkavakuutuksesi voimassa raskausaikana ja mihin raskausviikkoihin saakka. Selvitä myös, millaisia hoitokuluja vakuutus korvaa raskauden osalta. Joissain vakuutusyhtiöissä sikiölle on otettava oma matkavakuutus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ottaako vauvalle sairauskuluvakuutus?

Vauvan vakuutuksen tarpeellisuutta kannattaa miettiä käytännönläheisesti: jos vauva sairastuu, mihin viet hänet lääkärille? Miten julkinen ja yksityinen sairaanhoito toimivat kotipaikkakunnallanne?

Lapsen sairauskuluvakuutus voi helpottaa arkea: tarvittaessa ajan voi varata yksityiseltä lääkäriasemalta ja suoraan erikoislääkärille, ja hoitoon pääsee useimmiten nopeasti. Toki vakuutus korvaa yhtä lailla julkisen puolen lääkärikäynnit. Se kattaa myös lääkärin määräämät lääkkeet, jotka voivat olla hintavia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi hammasvammojen ja fysioterapian suhteen vakuutusehdoissa on eroja, joten niihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Jos vakuutusta päätyy hakemaan, se kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa raskautta. Jos omassa tai sikiön terveydentilassa on ilmennyt jotakin erityistä vakuutusta hakiessa, vakuutusyhtiö ei välttämättä myönnä vakuutusta raskausaikana.

3. Miten pärjäämme, jos elämä muuttuu yllättäen?

Vanhemman vakuutusturvaa pohtiessa olennainen kysymys on, miten perheen talous kestäisi, jos vanhempi esimerkiksi joutuisi pitkälle sairauslomalle tai tulisi työkyvyttömäksi.

Sairastuminen tai vammautuminen on kaikilla tavoin iso kriisi, ja siitä seuraavat taloudellisia haasteet voivat yllättää. Tulojen muuttuminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että perhe joutuu vaihtamaan kotia.

Elämänmuutosten, kuten vakavan sairauden, tapaturman, työkyvyttömyyden tai menehtymisen varalle otettu vakuutus tuo taloudellista turvaa, jos arki on rakennettava uudelleen yllättäen. Kaiken kattavaa vakuutusta ei ole omassa, mutta on hyvä miettiä, millainen turva olisi juuri omalle perheelle olennaisin.

Jos vanhempi merkitsee henkivakuutuksensa edunsaajaksi toisen vanhemman, korvaussummalla on mahdollista esimerkiksi jatkaa asuntolainan maksamista. Jos edunsaajana on puolison lisäksi lapsi tai lapsia, on hyvä tiedostaa, että nämä jakavat korvaussumman keskenään.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Piia Kononen, If

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kun vertailet lapsen sairauskulu- ja tapaturmavakuutuksia

Lue vakuutusehdot ja esitteen esimerkit korvaustapahtumista. Nämä asiat on tärkeä ymmärtää ennen vakuutuksen hakemista:

  • Mikä on vakuutuksen omavastuu, eli mitä itsellesi jää maksettavaksi. Maksetaanko omavastuu jokaista sairautta kohden vai kerran vakuutuskaudessa? Onko omavastuu kiinteä summa, vai tuleeko sen päälle tietty prosenttiosuus per korvaushakemus?
  • Miten korvausta esimerkiksi lääkärinpalkkioista haetaan – kerran vakuutuskaudessa vai jokaisesta korvaustapahtumasta erikseen?
  • Onko vakuutuksessa määritelty, missä lasta saa hoidattaa, vai voiko vakuutuksenottaja itse päättää, mitä lääkäriasemaa käyttää?
  • Millaisia sairauden hoitokuluja vakuutus korvaa? Mikä on korvaus mahdollisista sairaalapäivistä? Entä korvaako vakuutus sairauden tai tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan?
  • Korvaako vakuutus fysioterapiaa?
  • Mitä lääkkeitä vakuutus korvaa? Korvaako se myös sellaiset lääkkeet, joista ei makseta Kela-korvausta? Entä lääkärin määräämät perusvoiteet?
  • Mihin ikään saakka vakuutus on voimassa?
  • Mitä urheiluharrastuksia vakuutus kattaa ja mitä on rajattu pois? Tällä on merkitystä, kun lapsi kasvaa harrastusikään.
  • Tarjoaako vakuutusyhtiö lisäpalveluita, kuten esimerkiksi sairaanhoitajan antamaa terveysneuvontaa puhelimitse tai chatissa?
Sisältö jatkuu mainoksen alla