kilpirauhanen, vajaatoiminta, liikatoiminta, tyroksiini
Kuva Shutterstock

Pienikin häiriö kilpirauhasen toiminnassa tuntuu koko kehossa. Jos hormonia erittyy liikaa tai liian vähän, olo on huono ja vetämätön mutta eri syistä.

Liikatoiminta

Kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia. Yleisin syy Basedowin tauti, jossa veressä on kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä vasta-aineita.

Oireet Väsymys, sydämen tiheälyöntisyys, levottomuus, univaikeudet, lihasheikkous, silmäluomien turpoaminen, valonarkuus, kyynelvuoto, laihtuminen, hikoilu, kasvojen punerrus ja jatkuva kuuman tunne.

Hoito Tyreostaattilääke, joka hillitsee kilpirauhashormonin tuotantoa. Lisäksi radiojodihoito, joka vaurioittaa tyroksiinia tuottavia soluja. Nykyään päädytään aikaisempaa useammin kilpirauhasen poistoleikkaukseen.

Vajaatoiminta

Kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia. Yleisin syy krooninen kilpirauhastulehdus.

Oireet Väsymys, ummetus, ajatuksen hitaus, puheen tahmeus, muistihäiriöt, nukahtamisvaikeudet, ihon, hiusten ja limakalvojen kuivuminen, lihominen, kuukautiskierron häiriöt, palelu.

Hoito Tyroksiinilääke (T4), joka korvaa oman kilpirauhashormonin vajaatuottoa. Tarvittaessa voidaan harkitusti kokeilla T3-hormonin lisäämistä pienenä annoksena tyroksiinin rinnalle tai yhdistelmävalmistetta, jossa on sekä T3- että ja T4-hormonia. T3-hormonin annostelu vaatii kokemusta. Pelkkää T3-hormonia ei pidä käyttää. Raskautta suunniteltaessa tai raskauden aikana T3-hormonia ei pidä käyttää.

Kun oikea lääkeannos löytyy, sen vaikutukset ovat selvät.

Asiantuntija sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Timo Sane

 

Näistä puhtia

Hyvät elintavat auttavat jaksamaan vaikka eivät korjaakaan kilpirauhasen toimintaa:

  • ulkoilu: innostaisiko vakituinen lenkkikaveri tai koira pihalle?
  • säännöllinen liikunta
  • kasvisvoittoinen ruoka
  • tasainen ruokarytmi
  • armollisuus itselle: aina ei tarvitse olla tehokas
Käyttäjä2870
Seuraa 
Liittynyt21.7.2017

Vikaa kilpirauhasessa, mutta mitä?

Moni suomalainen (vauvasta vaariin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville sairauksille. Esim. kilpirauhasen...
Lue kommentti