kilpirauhanen, vajaatoiminta, liikatoiminta, tyroksiini
Kuva Shutterstock

Pienikin häiriö kilpirauhasen toiminnassa tuntuu koko kehossa. Jos hormonia erittyy liikaa tai liian vähän, olo on huono ja vetämätön mutta eri syistä.

Liikatoiminta

Kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia. Yleisin syy Basedowin tauti, jossa veressä on kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä vasta-aineita.

Oireet Väsymys, sydämen tiheälyöntisyys, levottomuus, univaikeudet, lihasheikkous, silmäluomien turpoaminen, valonarkuus, kyynelvuoto, laihtuminen, hikoilu, kasvojen punerrus ja jatkuva kuuman tunne.

Hoito Tyreostaattilääke, joka hillitsee kilpirauhashormonin tuotantoa. Lisäksi radiojodihoito, joka vaurioittaa tyroksiinia tuottavia soluja. Nykyään päädytään aikaisempaa useammin kilpirauhasen poistoleikkaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vajaatoiminta

Kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia. Yleisin syy krooninen kilpirauhastulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireet Väsymys, ummetus, ajatuksen hitaus, puheen tahmeus, muistihäiriöt, nukahtamisvaikeudet, ihon, hiusten ja limakalvojen kuivuminen, lihominen, kuukautiskierron häiriöt, palelu.

Hoito Tyroksiinilääke (T4), joka korvaa oman kilpirauhashormonin vajaatuottoa. Tarvittaessa voidaan harkitusti kokeilla T3-hormonin lisäämistä pienenä annoksena tyroksiinin rinnalle tai yhdistelmävalmistetta, jossa on sekä T3- että ja T4-hormonia. T3-hormonin annostelu vaatii kokemusta. Pelkkää T3-hormonia ei pidä käyttää. Raskautta suunniteltaessa tai raskauden aikana T3-hormonia ei pidä käyttää.

Kun oikea lääkeannos löytyy, sen vaikutukset ovat selvät.

Asiantuntija sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Timo Sane

 

Näistä puhtia

Hyvät elintavat auttavat jaksamaan vaikka eivät korjaakaan kilpirauhasen toimintaa:

  • ulkoilu: innostaisiko vakituinen lenkkikaveri tai koira pihalle?
  • säännöllinen liikunta
  • kasvisvoittoinen ruoka
  • tasainen ruokarytmi
  • armollisuus itselle: aina ei tarvitse olla tehokas

Moni suomalainen (vauvasta vaariin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville sairauksille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Kuparia ja Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Oman jodin saantinsa voi helposti laskea Finelin ravintoainelaskurilla, joka antaa keskimääräisen saannin arvon.

Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/verenpaine.htm#Jodi

Sisältö jatkuu mainoksen alla