kilpirauhanen, vajaatoiminta, liikatoiminta, tyroksiini
Kuva Shutterstock

Pienikin häiriö kilpirauhasen toiminnassa tuntuu koko kehossa. Jos hormonia erittyy liikaa tai liian vähän, olo on huono ja vetämätön mutta eri syistä.

Liikatoiminta

Kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia. Yleisin syy Basedowin tauti, jossa veressä on kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä vasta-aineita.

Oireet Väsymys, sydämen tiheälyöntisyys, levottomuus, univaikeudet, lihasheikkous, silmäluomien turpoaminen, valonarkuus, kyynelvuoto, laihtuminen, hikoilu, kasvojen punerrus ja jatkuva kuuman tunne.

Hoito Tyreostaattilääke, joka hillitsee kilpirauhashormonin tuotantoa. Lisäksi radiojodihoito, joka vaurioittaa tyroksiinia tuottavia soluja. Nykyään päädytään aikaisempaa useammin kilpirauhasen poistoleikkaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vajaatoiminta

Kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia. Yleisin syy krooninen kilpirauhastulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireet Väsymys, ummetus, ajatuksen hitaus, puheen tahmeus, muistihäiriöt, nukahtamisvaikeudet, ihon, hiusten ja limakalvojen kuivuminen, lihominen, kuukautiskierron häiriöt, palelu.

Hoito Tyroksiinilääke (T4), joka korvaa oman kilpirauhashormonin vajaatuottoa. Tarvittaessa voidaan harkitusti kokeilla T3-hormonin lisäämistä pienenä annoksena tyroksiinin rinnalle tai yhdistelmävalmistetta, jossa on sekä T3- että ja T4-hormonia. T3-hormonin annostelu vaatii kokemusta. Pelkkää T3-hormonia ei pidä käyttää. Raskautta suunniteltaessa tai raskauden aikana T3-hormonia ei pidä käyttää.

Kun oikea lääkeannos löytyy, sen vaikutukset ovat selvät.

Asiantuntija sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Timo Sane

 

Näistä puhtia

Hyvät elintavat auttavat jaksamaan vaikka eivät korjaakaan kilpirauhasen toimintaa:

  • ulkoilu: innostaisiko vakituinen lenkkikaveri tai koira pihalle?
  • säännöllinen liikunta
  • kasvisvoittoinen ruoka
  • tasainen ruokarytmi
  • armollisuus itselle: aina ei tarvitse olla tehokas
Sisältö jatkuu mainoksen alla