kilpirauhanen, vajaatoiminta, liikatoiminta, tyroksiini
Kuva Shutterstock

Mateleeko mieli ja kroppa kuin etanalla vai käytkö kierroksilla kuin duracell-pupu? Jos syynä on kiukutteleva kilpirauhanen, oikea lääkitys voi muuttaa yön päiväksi.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat niitä harvoja sairauksia, jotka tulevat, jos ovat tullakseen. Puhkeamiseen ei voi elintavoillaan vaikuttaa. Vaikka olisit kuinka liikkunut, syönyt ja levännyt suositusten mukaan, et pysty estämään sairastumista, jos se kohdalle osuu.

Kilpirauhasen toiminnan häiriintymisen alkusyytä ei tunneta. Jos olet syntynyt naiseksi ja suvussasi on kilpirauhasen sairauksia tai muita autoimmuunitauteja, kuten tyypin 1 diabetesta, keliakiaa tai reumaa, olet vain saanut huonon arvan.

Yhdeksän kymmenestä sairastuneesta on naisia ja hyvin monella löytyy lähisuvusta kilpirauhassairauksia.

Periytyvyyden erikoisuus on se, että se voi puhjeta samassa suvussa toisille vajaatoimintana ja toisille liikatoimintana.

Sekoittuu stressiin tai masennukseen

Kilpirauhanen on noin 20 grammaa painava rauhanen, joka tuottaa tyroksiinihormonia. Kilpirauhashormonia tarvitaan moniin elimistön toimintoihin: sen vaikutukset näkyvät muun muassa aivoissa, hermostossa, lihaksissa, aineenvaihdunnassa ja lämmöntuotannossa.

Sairastuneilla kilpirauhanen tuottaa tyroksiinia joko liian vähän tai liian paljon.

Vajaatoiminnan lääkkeitä käyttää noin neljännesmiljoona suomalaista. Liikatoimintaa on vähemmän. Siihen lääkkeitä syö noin viisi tuhatta suomalaista, joten harvinaisesta taudista ei ole kyse: jokainen yleislääkäri on törmännyt liikatoimintaan sairastuneeseen.

Yhteistä molemmille toimintahäiriöille on päällekäyvä väsymys, muuten oireet vaihtelevat toimintahäiriön laadusta riippuen ja ihmisestä toiseen.

Syyksi vetämättömyyteen epäillään usein kilpirauhasen sijasta stressiä, työuupumusta tai masennusta. Oireiden yhdistämistä kilpirauhaseen vaikeuttaa se, että vaivat tulevat harvoin kertarysäyksellä vaan ne hiipivät vuosien saatossa. Monen arvellaankin sairastavan kilpirauhasen toimintahäiriötä tietämättään.

Vajaatoiminta vetää jarrun päälle

Vajaatoiminnasta puhutaan, kun kilpirauhanen ei pysty enää tuottamaan riittävästi elintoimintoja sääteleviä hormoneja T4 (tyroksiini) ja T3 (trijodityroniini). Se näkyy monenlaisena hidastumisena. Sairastuneet kuvaavat kulkevansa kuin käsijarru päällä. He väsyvät, uupuvat ja kärsivät nukahtamisvaikeuksista.

Tyypillistä on lihominen, hiustenlähtö, ummetus ja palelu. Myös anemian, kuukautishäiriöiden tai raskaaksi tulon vaikeuksien taustalla voi olla kilpirauhasen vajaakäynti.

Yleisin syy on kilpirauhasen krooninen autoimmuunitulehdus. Immuunijärjestelmämme syöttää vereen kilpirauhaskudoksen vasta-aineita, mikä johtaa vähitellen kilpirauhasen hormonitoiminnan hiipumiseen ja lopulta rauhasen surkastumiseen.

Liikatoiminta väsyttää duracell-pupun

Myös kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavat väsyvät, mutta toisesta syystä kuin vajaatoiminnasta kärsivät. Voimat vie se, että elimistö käy jatkuvasti ylikierroksilla. Mieli rientää kuin duracell-pupulla, aina on sata rautaa tulessa, syke on korkea ja kädet lämpimät.

Tavallisia oireita ovat hikoilu, hermostuneisuus, vapina, sydämen tykytys ja unettomuus. Myös nilkkojen ja silmäluomien turvotus tai silmien valonarkuus ja kyynelehtiminen voivat kieliä liikatoiminnasta.

Yleisin syy on Basedowin tauti. Se on autoimmuunisairaus, jossa veressä kiertää kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä vasta-aineita. Taustalta voi löytyä myös kyhmystruuma tai kilpirauhaskyhmy.

Uupunut aina testeihin

Yksinkertainen verinäyte laboratoriossa paljastaa kilpirauhasen toimintahäiriöt, kunhan sellaista osataan epäillä.

Suositus on, että kaikki, jotka valittavat lääkärille väsymystä ilman selvää syytä, passitettaisiin muiden tavallisten laboratoriokokeiden lisäksi kilpirauhaskokeeseen.

Peruskoe vajaatoiminnan selvittämiseksi on TSH:n eli tyreotropiinin mittaus. Jos tulos on selkeästi normaaliarvojen sisällä, ei kilpirauhasen toiminnassa todennäköisesti ole vikaa. Selitystä väsymykselle ja muille oireille on haettava muualta.

Vajaatoiminnan asteesta saadaan lisäselvyyttä mittaamalla TSH:n lisäksi seerumin vapaa tyroksiini eli T4-V.

Ongelmallisia ovat normaaliarvon rajalla olevat lukemat. Tässä tilanteessa parin kuukauden lääkekokeilu voi paljastaa, selittääkö kilpirauhasen toimintahäiriö oireet. Jos lääkkeen vaikutukset näkyvät voinnissa ja laboratoriokokeissa, syy on todennäköisesti kilpirauhasessa, muuten oireille täytyy etsiä toisia syitä.

Liikatoiminta selviää samoissa kokeissa kuin vajaatoiminta. Lisäksi molemmissa toimintahäiriöissä voidaan ottaa vasta-ainekokeita, jotka kertovat sairastumisen syistä.

Kuukausi tulosten näkymiseen

Kilpirauhasen toimintahäiriöitä ei pystytä lääkkeillä parantamaan, mutta oireita osataan hillitä — jopa niin, että sairauden voi melkein unohtaa.

Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla. Se on samaa T4-hormonia, jota kilpirauhanen itse valmistaa. Lääkehoito aloitetaan pienellä annoksella, jota kasvatetaan vähitellen, kunnes elimistö toipuu. Sopiva annoskoko löytyy vointia ja kilpirauhaskokeita seuraamalla. Yleensä siihen menee kuukausia, mutta joskus säätäminen vaatii enemmän aikaa.

Kun oikea lääkkeen määrä löytyy, sen vaikutukset ovat selvät. Moni kuvaa muutosta jopa yön vaihtumisena päiväksi: voiko elämä olla tällaistakin!

Tyroksiinin tehoa seurataan laboratoriokokeilla. Lääkäri päättää muutoksista koetulosten perusteella, itse ei lääkitystään pidä mennä säätämään tuntemustensa perusteella — ettei tule vahingossa ajaneeksi kilpirauhastaan vajaatoiminnasta liikatoimintaan.

Tyroksiini suositellaan otettavaksi aina samaan aikaan päivästä. Yleensä se otetaan aamulla tyhjään vatsaan, mutta toiset hyötyvät siitä parhaimmin, kun lääke jätetään iltaan. Jos käyttää kalsium- tai rautavalmisteita tai närästyslääkkeitä, pitää niiden ja tyroksiinin ottamisen välillä olla neljän tunnin tauko. Näin varmistetaan tasainen imeytyminen.

Eroon liikatoiminnasta monella tapaa

Liikatoimintaa hoidetaan aluksi tyreostaatilla, joka hillitsee kilpirauhashormonin tuotantoa. Osalla lääkehoito tehoaa niin hyvin, että he pärjäävät vuoden päästä ilmankin. Jopa puolella Basedowin tauti sammuu ja jää vain uinuvaksi muistoksi. Toisilla tauti kuitenkin uusiutuu ja osa iäkkäistä tarvitsee tyreostaattia loppuelämänsä.

Jos tyreostaatti ei tuo helpotusta, harkitaan radiojodihoitoa. Radioaktiivinen jodi kertyy kilpirauhaseen ja säteilee paikallisesti estäen hormonin liikatuotannon. Oikean annoksen löytäminen on joskus vaikeaa ja ajan myötä radiojodi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Myös kilpirauhasen poistoleikkaus korjaa liikatuotannon. Jos siihen päädytään, tarvitaan elinikäinen tyroksiini-hoito heti leikkauksen jälkeen.

Lisää valinnanvaraa lääkkeisiin

Valtaosa kilpirauhasen vajaa- tai liikatuotantoon sairastuneista pärjää hyvin nykyisillä hoidoilla. Uusille lääkkeille ei ole suurta tarvetta, eikä niitä ole näköpiirissä.

Tyroksiinin vahvuuksiin kuitenkin toivotaan enemmän valinnanvaraa, koska moni kokee pillereiden puolittamisen hankalaksi. Monessa muussa maassa onkin myynnissä erivahvuisia tyroksiinivalmisteita.

Sairastipa mitä tautia tahansa, kannattaa aina miettiä, miten muuten sitä hoitaa kuin pillereillä. Terveellisillä elintavoilla ei voi parantaa kilpirauhasen toimintaa, mutta lisävoimia niistä saa.

Asiantuntija sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Timo Sane

Mikä?

Noin 20 grammaa painava kilpirauhanen on saanut nimensä paikastaan kaulan kilpiruston päällä. Se sijaitsee kurkunpään alapuolella, henkitorven molemmin puolin. Se tuottaa kilpirauhashormonia, joka kiihdyttää elimistön toimintaa.

Vierailija

Kilpirauhanen oikeaan tahtiin

Kauniisti puhutaan koelääkityksestä. Kesti minulla kuitenkin yli vuoden kärvistellä selvissä oireissa, ennekuin onnistuin moisen saamaan. Seurataan ja seurataan oli aina lääkärin hoito, kun TSH oli ylärajalla mutta sisällä . Ja auttoihan se, kun lopulta sain. Jotain järjen käyttöä saisi tuossa olla ihan käytännön tasollakin.
Lue kommentti
Tuisku

Kilpirauhanen oikeaan tahtiin

Miksi artikkelissa puhutaan (hyvin lyhyestä!) koelääkityksestä, mutta ei muisteta mainita, että "yleisin syy" kilpirauhasen vajaatoimintaan eli autoimmuunitulehdus (autoimmuuni kilpirauhastulehdus) on todennettavissa yksinkertaisen ja suhteellisen edullisen verikokeen avulla? SEY:n lausuntoa lainatakseni: "Lievemmässä subkliinisessä hypotyreoosissa hoitoa puoltavat TPO-va -positiivisuus, potilaan nuori ikä, struuma ja hypotyreoosiin sopivat oireet."
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kaikki keinot ovat sallittuja, kun ihmiseen sattuu. Mutta jotkut kivunlievittäjät ovat tehokkaampia kuin toiset.

Kroonista kipua lievitetään yhä useammin liikunnalla ja muilla lääkkeettömillä keinoilla, koska ne ovat tehokkaita.

Lääkearsenaalikin on laajentunut: kudosvaurioista johtuvaa kipua, kuten nivelrikkoa, hoidetaan parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä mutta myös masennus- tai epilepsialääkkeellä, jotka tehoavat hermovauriokipuun, kuten välilevynpullistumassa. Jos olo ei näillä parane, käyttöön otetaan opioidit.

Sen sijaan hampusta saatava kannabis ei kipulääkecocktailin kuulu, vaikka monet potilaat ovat siitä kiinnostuneita. Miksi ei?

– Siksi, että näyttö sen tehosta kivun lievittäjänä on heikko, ja siksi, että kannabiksen käyttöön liittyy sekä psykoosi- että riippuvuusriski, neurologian dosentti Maija Haanpää sanoo.

Monissa maissa lääkekannabista tutkitaan vilkkaasti ja se on laillista hoitoa. Meilläkin sitä voidaan määrätä mm. MS-taudista johtuvaan jäykkyyteen.

Millainen liikunta auttaa...

ALASELKÄKIPUUN fyysinen harjoittelu, jota lisätään vähitellen.

NISKAJUMIIN säännöllinen lihastreeni ja venyttely

NIVELRIKKOON voimaharjoittelu ja aerobinen liikunta polven nivelrikkoon, vesijumppa kaikille.

OLKAPÄÄN PINNETILAAN fysioterapeutin ohjaama ja valvoma harjoittelu.

TENNISKYYNÄRPÄÄHÄN asteittain lisättävä fyysinen harjoittelu.

FIBROMYALGIA kestävyysliikunta ja lihastreeni.

 

Lue lisää Kivun Käypä hoito -suosituksesta

riippuvainen kahvista

Kipuun liikuntaa ja lääkkeitä, miksei kannabista?

Kannabis aiheuttaa riippuvuutta, sanoo neurologian dosentti Maija Haanpää. Dosentti voisi perehtyä aiheeseen tarkemmin, kun kannabisen riippuvuutta aiheuttava vaikutus on erittäin pieni ja ainoastaan henkisellä tasolla. Fyysinen riippuvuus on nolla. Tupakka, alkoholi ja kahvi ovat voimakkaampia riippuvuutta aiheuttavia nautintoaineita. Viimeisimmän Israelissa koehenkilöillä tehdyn tutkimuksen mukaan kannabiksen käytöllä on haittavaikutuksia. Näitä ovat: - Kuiva suu - Ruokahalun kasvaminen Että...
Lue kommentti
Tiia Ikäheimonen on kotona 2-vuotiaan Noelin kanssa. Heinäkuussa perheeseen odotetaan toista lasta.
Tiia Ikäheimonen on kotona 2-vuotiaan Noelin kanssa. Heinäkuussa perheeseen odotetaan toista lasta.

Kuopiolainen Tiia Ikäheimonen, 26, sai ensimmäisen epilepsiakohtauksensa 16-vuotiaana. Se ei ollut ihan tavanomainen, joten nimen ja oikean hoidon löytäminen sairaudelle ei ollut itsestään selvää.

Siitä on kymmenisen vuotta, kun harjasin hiuksia kotona. Yhtäkkiä pysähdyin peilin eteen ja jäin tuijottamaan tyhjyyteen. Harja jäi käteeni ja liike pysähtyi. Olin kuin unessa ja minulla oli merkillinen tunne, että tämä on tapahtunut joskus aiemminkin. Puhuin sekavia. Äitini yritti saada minuun kontaktia, mutta en saanut sanottua mitään.

Kohtauksen jälkeen juttelimme siitä, mitä tapahtui ja äiti varasi minulle ajan terveyskeskuksesta. Terveydenhoitaja oli sitä mieltä, että oireeni ovat omaa ”kuvitelmaani” ja kun kerroin, että vanhempani ovat eroamassa, hän varasi minulle ajan mielenterveyshoitajalta.

Asia jäi vaivaamaan minua, sillä olin mielestäni sinut vanhempieni eron kanssa. Olimme jutelleet siitä paljon. Olin hämmentynyt ja peloissani kohtauksesta ja mietin jopa, olenko sairastumassa psyykkisesti.

Toinen kohtaus tuli viikon kuluttua. Äiti ajoi autoa ja istuin vieressä, kun aloin puhua sekavia. Takapenkillä istuneet kaverini naureskelivat, että mitä sinä oikein selität. Olin kuin toisessa todellisuudessa. Totesin, että kun tuolla taivaalla lentää jotain ja jankutin, että siellähän lentää.

Tämän jälkeen äitini vaati minulle lähetteen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Aivosähkökäyrä otettiin ja sain lähetteen aivojen magneettikuvaukseen, sillä pahimmat vaihtoehdot piti sulkea pois. Kuvaus hirvitti, sillä kärsin ahtaanpaikankammosta. Sekin pelotti, että aivoistani löytyy kasvain.

Kun kuvauspäivä koitti, kaikki meni lopulta hyvin. Äiti piti minua jalasta kiinni kuvausputkessa olon ajan eikä minulle tullut pelottavaa tunnetta, että olisin ollut suljetussa tilassa. Sain valita mieleiseni radiokanavan ja kädessäni oli myös nappi, jota painamalla tutkimus olisi halutessani heti keskeytetty. Se toi turvaa.

Tutkimustulosten odottaminen oli piinallista. Itkin ja pelkäsin, että minulla on aivokasvain ja tulen kuolemaan. Kun lääkärini kertoi minulle, että sinulla on epilepsia, ensimmäinen reaktioni oli suunnaton helpotus. Olin niin onnellinen, että saan jatkaa elämää.

Magneettikuvassa näkyi kohtausteni syy. Vasemmassa ohimolohkossani on syntymästäni saakka ollut eräänlainen tyrä ja pieni määrä aivokudosta on työntynyt kallon ulkopuolelle.

Minulla on niin sanottu paikallisalkuinen epilepsia, johon liittyy tajunnan hämärtymistä. Epilepsia oli aina näyttäytynyt minulle tajuttomuus-kouristuskohtauksina enkä tiennyt, että se voi olla tällaistakin.

Sairauden toteamisen aikoihin opiskelin lastenhoitajaksi. Menin takaisin kouluun ja kerroin kavereilleni avoimesti, että minulla on todettu epilepsia ja saan siihen lääkkeet.

Selitin, että jos saan kohtauksen, ei tarvitse tehdä mitään vaan taluttaa minut vaikka istumaan.

Jos kohtaus ei kuitenkaan mene ohi, pitää soittaa ambulanssi. Ystäväni suhtautuivat hienosti, he eivät alkaneet vältellä minua. Yksi kaverini tosin säikähti ja kohtaukseni nähtyään purskahti itkuun. Hän kertoi minulle myöhemmin, että näytin siltä, kuin olisin ollut huumeissa.

Kohtauksia tuli vielä noin kerran kuukaudessa, ennen kuin lääkityksen tasapaino löytyi. Sillä erää viimeisen kohtauksen sain 18-vuotiaana. Söin lääkkeitä koko ajan säännöllisesti eivätkä kohtaukset vaivanneet vuosiin.

Kesällä 2016 olimme yökylässä äitini luona poikani Noelin kanssa. Noel oli silloin viiden kuukauden ikäinen ja yövalvomiset olivat tulleet tutuiksi. Päivä oli ollut helteinen, olin imettänyt vauvaa monia kertoja ja oma syöminen oli jäänyt vähemmälle. Yhtäkkiä minulle tuli kummallinen olo, joka kuitenkin tuntui kovin tutulta.

Ehdin laskea vauvan sohvalle. Aloin tuijottaa tyhjyyteen, nieleskelin ja suustani valui sylkeä. Minua myös huimasi, mikä oli uusi oire. Äiti kutsui minua, mutta en reagoinut mitenkään. Hädissäni otin Noelin syliini, mutta äiti kehotti antamaan vauvan hänelle. Kohtaus ei mennyt ohi ja äiti soitti hätäkeskukseen. Ensihoitajat kysyivät useasti nimeäni, mutta sain sanottua vain niinpä.

Ambulanssissa yritin keskittyä hengittämiseen, mutta ensihoitajille en pystynyt vastaamaan vieläkään mitään, olin kuin toisella planeetalla. Vasta sairaalassa aloin palata todellisuuteen ja soitin äidille ja miesystävälleni.

Lapsen rytmissä eläminen pitää Tiian terveenä.

 

Sairaalassa minusta otettiin verikokeita. Päivystävä lääkäri oli sitä mieltä, että minulla on paniikkikohtaus, sillä kesä oli ollut raskas. Samoihin aikoihin, kun Noel syntyi, minulle todella läheinen mummoni kuoli.

Kun hoitava lääkärini Reetta luki ensihoitajien raportteja, hän oli varma, että kyseessä oli epileptinen kohtaus.

Yövalvomiset ja mummon kuoleman tuoma suru ja ikävä olivat todennäköisesti laukaisseet kohtauksen. Ymmärsin nyt, että aiemmin vanhempieni ero saattoi olla se stressitekijä, joka laukaisi ensimmäisen kohtauksen.

Kohtaus jäi pitkäksi aikaa mieleeni pyörimään. Pelkäsin, tuleeko se uudestaan ja onko sairauteni pahentunut. Sain vielä yhden pienemmän kohtauksen, jonka jälkeen lääkitystäni hieman lisättiin.

Työskentelen päiväkodissa lastenhoitajana, mutta olen nyt hoitovapaalla Noelin kanssa. Odottaessani kävin riskiraskauspoliklinikalla ja söin foolihappolisää.

Kun aloimme suunnitella raskautta, mietin, syönkö lääkkeitä koko raskauden ajan ja miten ne vaikuttavat lapseen.

Toisaalta pelkäsin, miten mahdollinen lääkityksen vaihtaminen tai vähentäminen vaikuttaisi kohtauksiini: tulisivatko ne takaisin? Sain kuitenkin jatkaa samaa lääkitystä.

Kävin normaalisti neuvolassa, mutta ultrat tehtiin KYSin äitiyspolilla ja niitä oli hieman useammin. Oli ihanaa, että minut kohdattiin ihan ”tavallisena” tulevana äitinä eikä sairauttani nostettu koko ajan esille. Kävin myös hoitavalla lääkärilläni kontrollissa.

Joskus mietin, että entä jos lapsi perii minulta epilepsian, mutta pian nekin pelot hälvenivät. Ajattelin, etten voi etukäteen pelätä kaikkea.

Noelin syntymä oli toiveideni täyttymys, yksi elämäni hienoimmista hetkistä. Sairastuessani ensimmäinen pelkoni oli, voisinko koskaan saada lapsia tai olisiko se edes turvallista.

Olen perfektionisti luonteeltani, haluan tehdä kaiken täydellisesti, mutta sairaus on tehnyt armolliseksi. Pitää muistaa levätä ja huolehtia syömisestä. Ja olen opetellut nukkumaan silloin, kun poikakin nukkuu.

Olen oppinut hellittämään sairaudenkin kanssa.

Teen niin kuin lääkärini sanoi: Jos kohtaus on tulossa, anna sen tulla. Kun annan itselleni sen luvan, kohtaus alkaa heti hiipua.

Eniten nautin rauhallisesta arjesta ja pienistä rakkaudenteoista: On ihanaa, kun Noel juoksee syliin ja antaa pusun tai kun mies sanoo, että voi laittaa lapsen nukkumaan, jolloin minä saan katsoa tv-sarjoja tai lähteä lenkille.

Epilepsia ei ole estänyt minua tekemästä mitään, mitä olen halunnut. Ajokorttia en ole yrittänytkään, koska kohtaus voi tulla milloin vain. Matkustelua sekään ei ole estänyt.

Olen halunnut puhua avoimesti sairaudestani ja minulla on aina ollut ihmisiä, joille puhua, ei ole tarvinnut salailla tai peitellä mitään.”

 

 

 

Tunnetuin epilepsiakohtauksen tyyppi on tajuttomuus-kouristuskohtaus, mutta sairaus voi ilmetä myös lyhyinä poissaolokohtauksina tai tajunnan hämärtymisenä. Ihminen voi puuhata kohtauksen aikana kaikenlaista, mutta ei myöhemmin muista siitä mitään.

Tajuttomuus-kouristuskohtauksen saava kaatuu maahan, mistä juontaa sairauden vanha nimitys kaatumatauti. Myös kurkunpään lihakset kouristelevat ja suusta purkautuu vaahtoa.

Paikallisalkuisessa epilepsiassa tajunta hämärtyy, jolloin ihminen voi ”pysähtyä” kesken kaiken, nieleskellä tai jäädä tuijottelemaan. Se voi edetä tajuttomuus-kouristuskohtaukseksi, jolloin sähköpurkaus leviää molempiin aivopuoliskoihin. Poissaolokohtaus on taas lyhytaikainen tajunnanmenetys, eräänlainen filmin katkeaminen, johon ei liity motorisia oireita.

–Poissaolokohtauksia voi olla päivittäin kymmeniä, jopa satoja. On tärkeää erottaa eri epilepsiatyypit toisistaan, sillä poissaolokohtaukset pahenevat, jos potilas saa eri epilepsiaan tarkoitettua lääkitystä, painottaa professori Reetta Kälviäinen KYSin Epilepsiakeskuksesta.

Kohtausten välillä aivojen sähkökäyrä- ja kuvantamistutkimukset voivat olla täysin normaalit. Jos kohtauksella ei ole silminnäkijöitä, ei olekaan tavatonta, että sairauden tunnistaminen viivästyy.

–On ihmisiä, jotka eivät puhu oireistaan kenellekään, keskustelua käydään kenties vain netin keskustelupalstoilla. Joskus sairauden hoitamisen tärkeyttä joutuukin perustelemaan, varsinkin, jos ihmisellä ei ole mielikuvaa kohtauksista. Joskus lääkäritkin saattavat pitää kohtausta paniikkihäiriönä tai kilpirauhasongelmana, Kälviäinen kertoo.

Hoitaminen on tärkeää senkin takia, että epilepsiaan voi liittyä hengityksen, aivojen ja sydämen toiminnan häiriöitä, jotka voivat johtaa jopa äkkikuolemaan. Aivosolut viestivät toisilleen sähköisesti, mutta epilepsiassa purkaukset ovat hallitsemattomia. Epilepsialle on aina jokin syy, esimerkiksi synnynnäinen aivojen kehityshäiriö, aivotulehdus, aivokasvain, aivovamma tai aivoverenkiertohäiriö.

– Käytännössä kaikki, mikä aivoissa on pielessä, voi aiheuttaa epilepsiaa. Myös sairautta aiheuttavia geenivirheitä on tunnistettu.

Kun epilepsiaa sairastava haluaa lapsia, raskauden pitää olla suunniteltu, sillä epilepsialääkitys lisää epämuodostumariskiä. Foolihappolisä pitäisi aloittaa ennen ehkäisyn jättämistä ja käyttää sitä ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan. Foolihappo vähentää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä.

Oireita voidaan lievittää lääkityksellä, yli puolella lääkitys vie kohtaukset kokonaan. Vaikeahoitoisessa sairaudessa voidaan tarvita leikkaushoitoa. Paikallisalkuisen, heikosti lääkitykseen reagoivan epilepsian hoidossa voidaan käyttää myös vagushermo- tai syväaivostimulaattoria.

Kohtausalttiutta vähentävät stressin välttäminen, riittävä uni, hyvä fyysinen kunto ja säännöllinen syöminen. Epilepsian kanssa voi useimmiten elää tavallista, täysipainoista elämää. Joskus ihmiset alkavat varoa elämistä liikaakin. Lievä epilepsia ei useinkaan vie myöskään työkykyä.

Asiantuntija Reetta Kälviäinen professori, ylilääkäri, Kuopion yliopistollisen sairaalan Epilepsiakeskus.