Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Punaista lihaa tulisi välttää, väitetään, vaikka se on terveellistä. Kyse taitaakin olla annoskoosta ja käyttökerroista.

Kun tuoretta punaista lihaa kuluttaa maltilla, se voi koitua jopa terveydeksi.

Punaisen lihan syönnin tiedetään lisäävän suolistosyöpäriskiä ja siksi liha ja lihajalosteet on lisätty syöpävaarallisten aineiden listalle.

Kuitenkin yli puoli miljoonaa ihmistä käsittäneessä Oxfordin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että punaisen lihan kulutuksella ei ollut yhteyttä kokonaiskuolleisuuteen. Sen sijaan lihaa täysin karttaneiden riski kuolla ennenaikaisesti oli korkeampi kuin vähän lihaa syövillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa oli tarkoin huomioituna merkittävät taustatekijät, kuten tupakointi, alkoholinkäyttö, painoindeksi, kunto ja koulutus. Osin tutkimustulos saattaa tutkijoiden mukaan selittyä kalorien ja proteiinien suhteella: jos haluaa esimerkiksi papuja syömällä saman määrä proteiinia kuin lihassa on, kalorikuorma tuplaantuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan lihavalmisteiden, kuten leikkeleiden ja pekonin, terveyshaitat ovat kiistattomia. Lihavalmisteiden käyttö liittyy syöpäriskin lisäksi myös suurempaan diabetes- ja valtimotautiriskiin. Joissain tutkimuksissa punaisen lihan yhteys on samanlainen, mutta heikompi.

Kypsää lihaa suositellaan syötäväksi 500 grammaa viikossa, mikä tarkoittaa noin 700 grammaa raakana.

Lihavalmisteita, esimerkiksi makkaroita, ei suositella, sillä tutkimusnäyttö prosessoidun lihan yhteydestä suurentuneeseen syöpäriskiin on vakuuttava.

Kasvista kyytipojaksi

Ravitsemusterapeutti Jan Verho haluaa kumota myytin lihan epäterveellisyydestä, mutta hän on huomannut, että moni hänen vastaanotollaan uskottelee itselleen muutakin:

–”Syön paljon kasviksia”, väittää moni, vaikka todellisuudessa määrät jäävät usein pieniksi. Käytännössä kasviksia sisältäviä aterioita ei ole päivässä monta.

Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa syödä ainakin 500 grammaa päivässä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla