Tavallisesta ruokakaupastakin löytyy laaja valikoima vitamiinilisiä. Mitä niistä oikeasti tarvitsemme? B12 edistää hermoston ja muistin hyvää toimintaa, ja siitä saattaa olla puutetta. Lue kuulutko riskiryhmään.

RIITTÄVÄN B12-vitamiinin saannin paras tuntomerkki on hyvä ja virkeä olo. Puutos puolestaan kasvattaa punasolujen kokoa ja heikentää hapen kulkua verenkierrossa. Vaivaa sanotaan megaloblastiseksi anemiaksi ja sen selkein oire on väsymys.

Megaloblaslastinen anemia paljastuu verikokeilla.

B12:n riittämätön saanti voi aiheuttaa myös muistin heikkenemistä ja sormien tai varpaiden puutumisoireita tai pistelyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

PARAS LÄHDE

B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ruoasta – varsinkin sisäelimistä, punaisesta lihasta, kalasta, maidosta ja kananmunasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

B12-vitamiinia tuottavat ainoastaan tietyt bakteerit, joita löytyy maaperästä ja joidenkin eläinten ruoansulatusjärjestelmästä. Nykyään sitä lisätään karjan rehuun.

TERVEILLÄ aikuisilla ei yleensä ole B12:n saannissa ongelmia. Kasvissyöjäkin saa sitä ihan riittävästi, jos käyttää maitotuotteita. Vegaaneille sen sijaan suositellaan B12-ravintolisää.

VESILIUKOISTA B12-vitamiinia ei kovin helposti saa liikaa. Supervahvoja B-vitamiinivalmisteita ei silti kannata syödä jatkuvasti, sillä niistä ei ole elimistön omien varastojen täydennyttyä enää hyötyä.

VEGAANILLE

B12:ta lisätään kasvimaitoihin yleensä sama määrä kuin maidosta saadaan.

Lisäksi vegaanin kannattaa ottaa B12- ravintolisää. Vegaaniliitto suosittelee aikuisen päivittäiseksi annokseksi 25–100 mikrogrammaa tai vaihtoehtoisesti kerran viikossa 1000 mikrogramman annosta.

EIKÖ IMEYDY?

B12-VITAMIININ imeytymisessä voi olla ongelmia, ja silloin taustalla on todennäköisesti jokin lääke tai suolistovaiva.

JOS KÄRSII närästyksestä ja joutuu käyttämään pitemmän aikaa happosalpaajia, ne voivat vähentää vitamiinin imeytymiseen vaikuttavan entsyymin määrää.

SUOLISTOSAIRAUDET saattavat myös heikentää B12-vitamiinin imeytymistä, ja esimerkiksi lihavuusleikkauksen jälkeen B12-lisää on syötävä loppuelämä.

Jos imeytymisentsyymiä on vain vähän tai se puuttuu kokonaan, ainoa tapa saada riittävästi B12:ta on ottaa sitä pistoksena suoraan lihakseen neljästi vuodessa.

Asiantuntija: Anette Palssa, ravitsemusterapeutti.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla