Suomalaisen naisen vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana mutta eivät yhtäkkiä ja yllättäen. Varautumisaikaa on kymmenkunta vuotta, sillä ensioireet ilmaantuvat yleensä noin nelikymppisenä. Varoitusmerkkejä voivat olla tiputteluvuoto, hikoiluaallot ja kuukautisia edeltävä ärtyneisyys.

Esivaihdevuosien aikana kuukautisten väli yleensä lyhenee, voi tulla ylimääräräistä tiputteluvuotoa, hikoiluaaltoja juuri ennen kuukautisia ja niiden aikana. Myös kuukautisia edeltävä ärtyneisyys saattaa pahentua. Nämä kuukautiskierron muutokset aiheutuvat estrogeenihormonin vähenemisestä.

– Jos oireet ovat selvät ja ikä viisissäkymmenissä, voi olla varma, että kyse on vaihdevuosista. Asiaa ei tarvitse varmistaa mittaamalla hormonitasoa verikokeilla, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Mervi Halttunen HYKSin Naistenklinikasta sanoo.

Varsinaisissa vaihdevuosissa munasolu- ja keltarauhashormonituotanto hiipuu. Ennen kuuukautisten lopullista loppumista, menopaussia, niissä voi olla jopa puolen vuoden tauko. Sen jälkeen voi tulla runsas, jopa kaksi viikkoa kestävä vuoto.

– Aivolisäkehormoni FSH piiskaa vielä tässä vaiheessa munasarjoja toimimaan, vaikka munasolua ei enää irtoakaan. Vähäinen jäljellä oleva estrogeenituotanto saa silloin kohdun limakalvon pikku hiljaa paksuntumaan, kuten hedelmällisessä iässäkin. Vähitellen limakalvo hapertuu ja irtoaa. Vuoto aiheutuu siitä, Halttunen selittää.

Runsas vuoto tässä tilanteessa on syy käydä gynekologilla.

– Yleensä vuoto on hyvä keskeyttää keltarauhashormonikuurilla. Samalla selvitetään, onko kyse todella vaihdevuosiin kuuluvasta asiasta, vai aiheuttaako vuodon esimerkiksi myoma tai puhjennut polyyppi ja ettei taustalla ole mitään vakavaa.

Useimmilla kuumia aaltoja

Lähes kaikilla naisilla on vaihdevuosien aikana myös hikoilua. Joillakin se on niin lievää, ettei se haittaa.

- Toisilla taas voi olla toistakymmentä jopa 15 minuuttia kestävää hikoilukohtausta vuorokaudessa. Niihin liittyy sydämentykytystä ja kaikin puolin inhottava olo, Halttunen luonnehtii.

Hänen vastaanotolleen viisikymppiset naiset tulevatkin useimmiten hakemaan apua näihin kuumotuksiin.

- Niihin auttaa parhaiten hormonikorvaushoito. Se valitaankin hoidoksi useimmiten, jos naisella itsellään ei ole mitään sitä vastaan ja jos hän ei ole sairastanut rintasyöpää.

Korvaushoito suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Lääkkeenä käytetään pienintä vaikuttavaa keltarauhas- ja estrogeenihormonimäärää.

Hormoneja ja terveelliset elämäntavat

Mervi Halttunen sanoo, että käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella hormonikorvaushoitoa voi käyttää viisi vuotta rintasyöpävaaran lisääntymättä.

– Jos jatkaa pitempään, ottaa rintasyövän suhteen pienen riskin, hän sanoo ja muistuttaa, että käyttipä hormonikorvausta tai ei, seulontamammografiassa pitää käydä. Hyvä on myös tutkia rintansa säännöllisin väliajoin omin käsin.

Halttunen tähdentää sitä, ettei hormonikorvaushoito suinkaan ole suurin syyllinen keski-ikäisten naisten rintasyöpiin. Epäterveelliset elämäntavat, ylipaino, liikkumattomuus, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö lisäävät riskiä enemmän.

Mervi Halttunen on sitä mieltä, että hormonikorvaushoitoon on lupa turvautua, jos vaihdevuodet vaikeuttavat elämää.

– On turhaa urheutta olla käyttämättä. Ja jos joku pärjää ilman, se ei merkitse, että kaikkien pitäisi.

Endorfiinia omasta takaa

Hormonikorvaushoito ei kuitenkaan ole mikään yleispelastus. On tärkeää, että vaihdevuosi-ikäinen huolehtii itsestään ja pyrkii pysyttelemään normaalipainossa.

Liikunta vaikuttaa oikeasti. Esimerkiksi kävely on hyvä laji, koska sitä osaavat kaikki ja siihen pystyy jokainen.

– Kun käy sinnikkäästi ja säännöllisesti kohtuullisesti kuormittavalla kävelylenkillä, tulee tunne, että saipas senkin taas tehtyä. Mielihyvähormoni endorfiinikin osallistuu silloin mielialan kohottamiseen. Niin käy helpommaksi uskoa, että selviää elämässä muutenkin, kuten nyt esimerkiksi näistä vaihdevuosioireista, Halttunen toteaa.

Aivan tavallisilla järjen sanelemilla konsteilla pääsee siis pitkälle. Halttusen mielestä kokeilla voi kaikkea, minkä uskoo auttavan, vaikkapa kasviestrogeeneja.

– Niistä ei tosin ole saatu tutkimusnäyttöä vaihdevuosioireiden lievittäjinä, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksista tiedetä, hän kuitenkin toteaa.

Paikallista estrogeenia kipuihin

Joillakin kuumat aallot saattavat palata vielä vuosien päästä, kun hormonikorvaushoidon yrittää lopettaa, joillakin oireilu menee ohi vuodessa, parissa.

Kun korvaushoidon lopettaa, muun muassa emättimen limakalvo alkaa kuivua ja ohentua. Se aiheuttaa yhdyntäkipuja ja virtsatietulehduksia, joita voi estää käyttämällä estrogeenia emätinpuikkoina.

– Puikoista ei ole mitään haittaa, koska ne vaikuttavat paikallisesti. Niitä voi käyttää niin pitkään kuin haluaa, Halttunen lupaa.

Vaihdevuosien kulku

Noin 40-vuotiaana:

 • munarakkula kasvaa liian nopeasti tai munarakkuloita ei kypsy enää lainkaan: seurauksena on, että kierron alussa erittyy liikaa estrogeenia ja kohdun limakalvo paksunee liikaa
 • kuukautisten väli lyhenee
 • ylimääräistä tiputteluvuotoa
 • hikoilupuuskia ennen kuukautisia ja niiden aikana
 • kuukautisia edeltävä ärtyneisyys voi lisääntyä

Noin 50-vuotiaana:

 • jopa puolen vuoden taukoja kuukautisissa
 • runsaita, pitkään kestäviä vuotoja
 • kuumia aaltoja, ärtyneisyyttä, unettomuutta
 • munarakkula- ja keltarauhastuotanto hiipuu ja loppuu
 • munarakkuloiden tuoton loputtua yhden estrogeenin, estradiolin tuotanto loppuu: tästä lähtien pääasiallinen estrogeeni on heikko rasvakudoksen estroni
 • kuukautisten loppuminen eli menopaussi
 • iho ja limakalvot ohenevat vähitellen
 • vaihdevuosioireet lievenevät yksilölliseen tahtiin
Vierailija

Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Seitsemän vuotta sitten laitettiin Mirena kierukka hoitamaan erittäin runsaita, kivuliaita ja epäsäännöllisiä vuotoja. Toukokuussa hyvin toiminut kierukka poistettiin kun ajateltiin menopaussin jo alkaneen. Toisin kävi...olen nyt 56 v.ja estrogeenia riittää. Taas alkoi järjettömät vuodot. Nyt vuodetaan ja toivotaan että kohtu kokonaan tyhjenisi ja limakalvo näin ohenisi että voisi taas laittaa uuden Mirenan. Muita vaihdevuosioireita ei ole ollut. Olo lähinnä toivoton...tämä ei lopu koskaan.
Lue kommentti
Vierailija

Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Olen 50v ja yli viisi vuotta kaikkia oireita ja mielialan vaihtelut, niin hurjia että luulin olevani hulluksi tulossa. Gynekologi kolme vuotta sitten sanoi, että yrittää viimeisillä voimillaan munasarjat toimia vaikka molemmissa myoma vai mikä se oli. Papa viime vuonna puhdas. Turvotuksia ja vuotoja N. Vuoden välein, siis loppuuko tämä vasta kun aika jättää?
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.