Katso videolta, kuinka tukehtuva vauva pelastetaan.

Osaatko toimia oikein, jos lapsi vetää ruokaa tai lelun henkeen?

Ensin huojentava viesti: yskiminen tai kakominen ei tarkoita, että lapsi on tukehtumassa. Yskä on normaali suojarefleksi, neuvoo sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja Marko Ahtonen.

Jos lapsi ei pysty edes yskimään vaan menee hiljaiseksi ja alkaa haukkoa henkeä, hengitystie on kokonaan tukossa. Silloin lapsi tarvitsee nopeasti apua.

Video tukehtuvan vauvan pelastamisesta on yllä. Tukehtuvan lapsen auttaminen neuvotaan videolla alempana jutussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä yritä saada tuketta pois työntämällä sormia syvälle lapsen kurkkuun, ettet vahingossa työnnä sitä syvemmälle.

Marko Ahtonen neuvoo, miten autat tukehtuvaa oikein:

1. Napakat lyönnit lapaluiden väliin

Jos paikalla on muita, yksi soittaa hätänumeroon sillä aikaa, kun toinen antaa ensiapua. Jos olet auttamassa yksin, aloita tukehtuvan auttaminen ensin.

Yritä pysyä rauhallisena ja toimia määrätietoisesti. Aseta leikki-ikäinen lapsi tai vauva poikittain syliisi kasvot alaspäin niin, että pää on muuta vartaloa alempana. Tue vauvan päätä etu- ja keskisormella kasvojen alaosasta. Isomman lapsen tai aikuisen voit tukea eteesi seisomaan, istumaan tai polvilleen etukumaraan.

Lyö kämmenelläsi napakasti ja riittävällä voimalla lasta yläselkään lapaluiden väliin. Silittely tai kevyt taputtelu ei riitä: lyönnin aiheuttama tärähdys on se, joka saa tukkeen irtoamaan. Suhteuta voima lapsen kokoon.

Kuulostele jokaisen lyönnin jälkeen, mitä tapahtui: jos lapsi alkaa yskiä ja kakoa, se on hyvä merkki ja kertoo, että hengitystiet ovat ainakin osittain auki. Anna silloin lapsen yskiä ja seuraa, saako hän yskittyä esineen pois kurkusta ja palautuuko normaali väri lapsen kasvoille. Jatka lyöntejä tarvittaessa korkeintaan viisi kertaa.

Lyönnit riittävät lähes aina poistamaan vierasesineen. Jos ne eivät auta, tässä vaiheessa on viimeistään soitettava hätänumeroon. Jos olet yksin, laita puhelin kaiuttimelle ja jatka ensiapua Heimlichin otteella:

2. Heimlichin ote vauvalle tai lapselle

Vauvalle Heimlichin ote tehdään niin, että vauva on selinmakuulla, koska oikea ote löytyy siten helpommin. Käännä vauva syliisi selälleen kasvot ylöspäin. Paina voimakkaasti ja napakasti kahdella sormella rintalastan alaosaa sisäänpäin.

Oikea kohta painalluksille löytyy rintalastasta kylkiluiden kohtaamispisteen yläpuolelta, jossa rintalasta on kova mutta joustava. Älä paina vauvan ylävatsan pehmeitä kohtia, ettet vaurioita herkkiä sisäelimiä.

Painallusten tarkoitus on saada rintalastan alla oleva pallea aktivoitumaan kuten ”ilmat pihalle” -efektissä niin, että keuhkot tyhjentyvät voimakkaasti ja työntävät hengitysteissä olevaa tuketta ylöspäin. Arvioi jokaisen painalluksen jälkeen, auttoiko se. Toista tarvittaessa viisi kertaa.

Jos lapsi osaa jo seistä itse ja on yli vuoden ikäinen, hänelle voi tehdä Heimlichin otteen kuten isommalle lapselle tai aikuiselle. Asetu autettavan taakse ja vie kätesi autettavan kainaloiden alta. Paina toinen nyrkki pallean päälle rintalastan ja kylkiluiden alapuolelle. Vie toinen kätesi nyrkin päälle ja nykäise reippaasti taakse- ja ylöspäin. Toista tarvittaessa viisi kertaa.

Vuorottele lyöntejä ja Heimlichin otteita, ja jatka vierasesineen poistoyrityksiä niin kauan kuin lapsi on reagoiva ja jäntevä.

Jos autettava menee tajuttomaksi, on aloitettava välittömästi puhallus- ja paineluelvytys. Ilmoita muuttuneesta tilanteesta hätäkeskukseen ja jatka elvytystä, kunnes ambulanssi on paikalla.

3. Vierasesine irtosi, onko vaara ohi?

Moni lähtee läheltä piti -tilanteen jälkeen suoraan lääkäriin, ja se ei ole missään nimessä väärin. Lääkärikäynti ei ole kuitenkaan välttämätön, jos vierasesine on lähtenyt helposti lapojen väliin kopauttamalla ja lapsen hengitys on tilanteen jälkeen täysin normaali, ei vingu tai rohise, ja lapsen yleisvoinnissa ei ole mitään poikkeavaa.

Lääkärikäyntiä tarvitaan, jos on jouduttu käyttämään Heimlichin otetta tai nielusta tai limakalvoilta tulee verta. Lääkäriin pitää mennä myös, jos on pienikin epäilys siitä, että ruuanhippuja, vaikkapa parsakaalia, on vedetty hengitysteihin tai keuhkoihin. Se voi aiheuttaa tulehduksen ja keuhkokuumeen.

Näin autat tukehtuvaa lasta: 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla