Olen liki kuusikymppinen nainen. Asun kaukana Helsingistä, ja minulla on mahdollisuus käydä siellä noin kerran tai pari vuodessa. Haluaisin mahdollisimman tehokkaan, ihon kuntoa ja kiinteyttä parantavan, nuorentavan hoidon. Ei haittaisi, vaikka hoito auttaisi myös roikkuviin leukapieliin ja ihon värivirheisiin. Mikä moninaisesta hoitotarjonnasta olisi järkevin ja tehokkain ikämuutosten ja repsahtamisen korjaamiseen. Olen käynyt tähän asti laserhoidossa kerran vuodessa. Onko parempia vaihtoehtoja?
Paranemisajalla on myös merkitystä, sillä työni puolesta en pysty ottamaan vapaapäiviä, joten toipuminen onnistuisi parhaiten vain kesä- tai joululomalla. Tarvitseeko Intracelhoito toipumisaikaa?
 
Vaikka matkaa olisikin, kannattaa kuitenkin ensiksi tehdä hoitosuunnitelma esteettisiin hoitoihin perehtyneen lääkärin vastaanotolla, sillä hoitovaihtoehtoja on useita.

Laserhionta ei todennäköisesti ole teille ensijainen valinta. Kuoriva fraktionaalinen lasehoito vaatii aina varsin häiritsevän toipumisajan eikä sovellu ihoa polttavana ja jäykistävänä säännölliseen ryppyjen hoitoon. Toistuvaan laserhiontaan liittyy usein myös pysyviä värivirheitä, pigmentti- ja verisuonimuutoksia. Monet kevyemmät ei-kuorivat laserhoidot vuorostaan eivät enää riitä, sillä 60-vuotiaan iho on yleensä jo enemmän löystynyt.

Erityisesti jo roikkuville alueille pinnalliset hoidot eivät enää riitä. Usein ihon kiinteyttämisen lisäksi täytyy tukea ja palauttaa myös ihon alla olevia kudoksia, mikä on mahdollista myös ilman leikkausta.

Intracel radiofrekvenssi-neulashoidossa hoito kohdennetaan neulojen avulla ihon eri kerroksiin eikä ihon pintaa polteta. Hoito tehdään voidepuudutuksessa, mutta ei juuri vaadi toipumista. Samana päivänä on lievää punoitusta, seuraavana päivänä punoitusta on hieman enemmän. Meikkiä voidaan käyttää jo 12 tunnin kuluttua, silloin voi myös mennä uimaan ja urheilla.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kasvot nuorekkaiksi?

Se on viime kädessä jokaisen oma asia, mitä haluaa tehdä kasvoilleen, kuitenkin pitää muistaa, että ihminen vanhettuu myös vartalosta ja käsistä, ei riitä että pelkästään kasvoja kirirstellään tai piikitellään. Itse en ole käynyt kuin muutaman kerran kosmetologilla ja olen kohta 60, ihoni ei pahemmin roiku, voi olla osin geeneistäkin, mutta teen myös kasvolihasjumppaa ja juon paljon vettä ja syön pähkinöitä, lisäksi ulkoilen. Toki ryppyjäkin on tullut, etenkin silmien seudulle, mutta saahan...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.