Olen liki kuusikymppinen nainen. Asun kaukana Helsingistä, ja minulla on mahdollisuus käydä siellä noin kerran tai pari vuodessa. Haluaisin mahdollisimman tehokkaan, ihon kuntoa ja kiinteyttä parantavan, nuorentavan hoidon. Ei haittaisi, vaikka hoito auttaisi myös roikkuviin leukapieliin ja ihon värivirheisiin. Mikä moninaisesta hoitotarjonnasta olisi järkevin ja tehokkain ikämuutosten ja repsahtamisen korjaamiseen. Olen käynyt tähän asti laserhoidossa kerran vuodessa. Onko parempia vaihtoehtoja?
Paranemisajalla on myös merkitystä, sillä työni puolesta en pysty ottamaan vapaapäiviä, joten toipuminen onnistuisi parhaiten vain kesä- tai joululomalla. Tarvitseeko Intracelhoito toipumisaikaa?
 
Vaikka matkaa olisikin, kannattaa kuitenkin ensiksi tehdä hoitosuunnitelma esteettisiin hoitoihin perehtyneen lääkärin vastaanotolla, sillä hoitovaihtoehtoja on useita.

Laserhionta ei todennäköisesti ole teille ensijainen valinta. Kuoriva fraktionaalinen lasehoito vaatii aina varsin häiritsevän toipumisajan eikä sovellu ihoa polttavana ja jäykistävänä säännölliseen ryppyjen hoitoon. Toistuvaan laserhiontaan liittyy usein myös pysyviä värivirheitä, pigmentti- ja verisuonimuutoksia. Monet kevyemmät ei-kuorivat laserhoidot vuorostaan eivät enää riitä, sillä 60-vuotiaan iho on yleensä jo enemmän löystynyt.

Erityisesti jo roikkuville alueille pinnalliset hoidot eivät enää riitä. Usein ihon kiinteyttämisen lisäksi täytyy tukea ja palauttaa myös ihon alla olevia kudoksia, mikä on mahdollista myös ilman leikkausta.

Intracel radiofrekvenssi-neulashoidossa hoito kohdennetaan neulojen avulla ihon eri kerroksiin eikä ihon pintaa polteta. Hoito tehdään voidepuudutuksessa, mutta ei juuri vaadi toipumista. Samana päivänä on lievää punoitusta, seuraavana päivänä punoitusta on hieman enemmän. Meikkiä voidaan käyttää jo 12 tunnin kuluttua, silloin voi myös mennä uimaan ja urheilla.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kasvot nuorekkaiksi?

Se on viime kädessä jokaisen oma asia, mitä haluaa tehdä kasvoilleen, kuitenkin pitää muistaa, että ihminen vanhettuu myös vartalosta ja käsistä, ei riitä että pelkästään kasvoja kirirstellään tai piikitellään. Itse en ole käynyt kuin muutaman kerran kosmetologilla ja olen kohta 60, ihoni ei pahemmin roiku, voi olla osin geeneistäkin, mutta teen myös kasvolihasjumppaa ja juon paljon vettä ja syön pähkinöitä, lisäksi ulkoilen. Toki ryppyjäkin on tullut, etenkin silmien seudulle, mutta saahan...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.