Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minkälaisia ovat tehokkaimmat ihonhoitotuotteet ja -kapselit ikääntyvälle iholle? Itse käytän Avitcid-voidetta, jonka olen havainnut hyväksi. Sisäisesti olen käyttänyt Imedeen-tuotteita.

Ihonhoitotuotteita on tarjolla laaja valikoima ja ne valitaan iän, ihotyypin ja mahdollisten erityistarpeiden mukaan. Kuiva iho tarvitsee täyteläisempiä voiteita ja rasvainen iho kevyempiä voiteita.

Anti-age-voiteet eivät estä ikääntymismuutoksia eivätkä yksinään riitä ehkäisemään ryppyjen kehittymistä, mutta ne parantavat ihon kosteustasapainoa ja kuntoa.

Aurinkosuojavoiteet vähentävät UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia. Pigmenttimuutoksiin käytetään väriä tasoittavia ja ihoa heleyttäviä tuotteita.
Käyttämäsi Avicid sisältää tretinoiinia, joka on aknen hoitoon kehitetty lääke. Tretinoiinilla on myös ikääntymismuutoksia hidastava vaikutus, mutta usein käyttöön liittyy iho­ärsytystä. Tretinoiini on reseptilääke eikä sovellu raskauden aikana käytettäväksi.

Ihonhoitoon kannattaa valita lääketieteen kehitystä seuraavat sarjat. Luonnonkosmetiikka ei aina ole turvallinen, koska eteerisiä öljyjä sisältävät tuotteet voivat aiheuttaa auringossa ihoreaktioita ja pigmentti­muutoksia.

Terveyden kannalta paras on monipuolinen ruokavalio, jota kapselit eivät korvaa. Imedeen-kapselit sisältävät tuoteselosteen mukaan mm. C-vitamiinia, sinkkiä ja E-vitamiinia, tomaatti- ja kalauutetta. Talviseen ruokavalioon, laihduttamiseen ja stressiin liittyvään lisääntyneeseen vitaminitarpeeseen voidaan käyttää monivitamiinivalmisteita. Sinkin ja seleenin tarve lisääntyy, jos välttää kotimaisia viljoja ruokavaliossaan. Tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät löytyvät apteekeista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mikä voide ryppyihin?

"Tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät löytyvät apteekeista." Parhaimmat löytyy ihan muualta kun apteekista. http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm "Yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista vähentää elimistösi kuormitusta on vaihtaa kaikki käyttämäsi kosmetiikka mahdollisimman puhtaisiin, luomulaatuisiin tuotteisiin. Kylmäpuristettu kookosöljy ja laadukas aloe vera-geeli riittävät lähes kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin ihonhoitoon liittyen. Samalla kuormitat vähemmän sekä omaa...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.