Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minkälaisia ovat tehokkaimmat ihonhoitotuotteet ja -kapselit ikääntyvälle iholle? Itse käytän Avitcid-voidetta, jonka olen havainnut hyväksi. Sisäisesti olen käyttänyt Imedeen-tuotteita.

Ihonhoitotuotteita on tarjolla laaja valikoima ja ne valitaan iän, ihotyypin ja mahdollisten erityistarpeiden mukaan. Kuiva iho tarvitsee täyteläisempiä voiteita ja rasvainen iho kevyempiä voiteita.

Anti-age-voiteet eivät estä ikääntymismuutoksia eivätkä yksinään riitä ehkäisemään ryppyjen kehittymistä, mutta ne parantavat ihon kosteustasapainoa ja kuntoa.

Aurinkosuojavoiteet vähentävät UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia. Pigmenttimuutoksiin käytetään väriä tasoittavia ja ihoa heleyttäviä tuotteita.
Käyttämäsi Avicid sisältää tretinoiinia, joka on aknen hoitoon kehitetty lääke. Tretinoiinilla on myös ikääntymismuutoksia hidastava vaikutus, mutta usein käyttöön liittyy iho­ärsytystä. Tretinoiini on reseptilääke eikä sovellu raskauden aikana käytettäväksi.

Ihonhoitoon kannattaa valita lääketieteen kehitystä seuraavat sarjat. Luonnonkosmetiikka ei aina ole turvallinen, koska eteerisiä öljyjä sisältävät tuotteet voivat aiheuttaa auringossa ihoreaktioita ja pigmentti­muutoksia.

Terveyden kannalta paras on monipuolinen ruokavalio, jota kapselit eivät korvaa. Imedeen-kapselit sisältävät tuoteselosteen mukaan mm. C-vitamiinia, sinkkiä ja E-vitamiinia, tomaatti- ja kalauutetta. Talviseen ruokavalioon, laihduttamiseen ja stressiin liittyvään lisääntyneeseen vitaminitarpeeseen voidaan käyttää monivitamiinivalmisteita. Sinkin ja seleenin tarve lisääntyy, jos välttää kotimaisia viljoja ruokavaliossaan. Tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät löytyvät apteekeista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mikä voide ryppyihin?

"Tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät löytyvät apteekeista." Parhaimmat löytyy ihan muualta kun apteekista. http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm "Yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista vähentää elimistösi kuormitusta on vaihtaa kaikki käyttämäsi kosmetiikka mahdollisimman puhtaisiin, luomulaatuisiin tuotteisiin. Kylmäpuristettu kookosöljy ja laadukas aloe vera-geeli riittävät lähes kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin ihonhoitoon liittyen. Samalla kuormitat vähemmän sekä omaa...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.