Kun syöt oikein, hillitset matala-asteista tulehdusta ja suojaat terveyttäsi – etkä vain mahassa.
Kun syöt ruokapäiväohjeen mukaan niin saatat huomata, että vatsavaivasi helpottavat. Aina kannattaa kokeilla!
Kypsennä yleensäkin ruoka hitaasti ja miedolla lämmöllä. Voimakas kuumentaminen lisää ruoan aiheuttamaa aterian jälkeistä tulehdusta. Haitallisia aineita alkaa muodostua 120 asteessa.
Oliiviöljy on ruoanvalmistamisessa hyvä valinta, sillä se kestää kuumentamista paremmin kuin muut öljyt.
Ja muistathan: suolistomikrobit tykkäävät värikkäästä ruoasta.
Kokeile vaikka tätä ruokapäivän esimerkkiä:
Aamiainen
- kaura- tai hirssipuuroa
- 3–4 saksanpähkinää
- 1 dl marjoja (mustikkaa/pensasmustikkaa/vadelmaa)
- kahvia tai teetä
Lounas
- uunilohta ja -juureksia
- salaattiannos, jossa muutama pähkinä tai pieni loraus oliiviöljyä
Välipala
- marja-annos, muutama saksanpähkinä
Päivällinen
- kananmuna-viinirypälesalaatti
- 1 pala 100-prosenttista kauraleipää ja öljypohjainen levite, juustoa ja salaatinlehti leivällä
Iltapala
- 1 pala 100-prosenttista kauraleipää
- levite, juustosiivu, reilusti kasviksia
- laktoositonta maustamatonta jogurttia tai viiliä sekä marjoja
Asiantuntija: Pirjo Saarnia, ravitsemusterapeutti, tietokirjailija.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
Miksi yhtäkkiä oliiviöljy kestääkin kuumentamista parhaiten, kun jo pitkään on saanut lukea, että nimenomaan se ei kestä sitä ilman, että hyvät rasvahapot tuhoutuvat. Rypsiä taas on suositeltu kuumentamiseen???Mitä sitten uskoa?
Tuo kyllä kuulostaa hyvältä ohjeelta, jos tahtoo herkkävatsaiselle lisää vaivoja.