Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Vera Kiiskinen, 49, tekee työtä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi mutta ei halua moralisoida muita. Mielenrauhaa hän löytää mietiskelystä sekä puiden ja veden kantamisesta mökillään.

Kolmekymppisenä näyttelijä, käsikirjoittaja Vera Kiiskinen kärsi silloisen parisuhteensa päätyttyä paniikkihäiriöistä ja psykosomaattisista oireista, kuten kivuista ja vatsaongelmista. Hän hakeutui psykoanalyyttiseen psykoterapiaan, ja siitä tulikin pitkä rupeama.

– Terapia oli mahtava juttu. Se sai minut taas luottamaan ihmisiin ja mahdollisti oman perheen. Ensimmäiset pari vuotta kävin useamman kerran viikossa, sitten harvemmin. Myöhemmin lasten syntymät nostivat pintaan traumoja, joita piti vielä käydä käsittelemässä.

Fyysiset hyödytkin olivat mullistavia. Terapian alussa hän kärsi univaikeuksista yli kestokyvyn, mutta muutamassa viikossa uni palasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tuntui kuin jääkimpale rintakehän alta olisi alkanut sulaa. Pääsin taas kosketuksiin tunteitteni ja sisimpäni kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nautin askeettisuudesta"

Vera saa mielentyyneyttä muutama vuosi sitten aloittamastaan länsimaiseen buddhalaisuuteen suuntautuneesta meditaatiosta.

– Kun keho alkaa jännittyä tai ajatukset kiihtyä, havahdun miettimään, miksi ja mihin reagoin. Joskus riittää, kun vain hengittelen ennen nukkumaan menoa. Ja jos herätessä pää on kuin sumussa, muutama joogaliike heti sängystä noustessa auttaa.

Hyvän olon Vera saa myös perheen mökillä, missä ei ole mitään mukavuuksia, ei sähköä eikä juoksevaa vettä.

– Nautin puiden ja veden kantamisesta, kaikesta askeettisuudesta vuosi vuodelta enemmän. Luonto rauhoittaa mieltä ja parantaa oloa.

"Suosin kestävästi tuotettua"

Vera on vuosia toiminut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi esimerkiksi Myrskyvaroitus ry:ssä ja ottanut selvää, mitä voi itse tehdä toisin.

Hän pyöräilee kun pystyy, käyttää lomamatkoilla junaa, ostaa käytettyjä vaatteita ja suosii kulutuksessa eettisesti ja kestävästi tuotettua, vaikka se maksaisi vähän enemmän.

– Minulla ei kuitenkaan ole varaa moralisoida muita. Olen itsekin lentänyt Kanarialle ja Italiaan täysin lomailumielessä, ja se on ehkä pelastanut aikanaan perhe-elämämme.

Lue lisää Vera Kiiskisen hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 11/2020!

Tilaajana voit lukea kaikki Hyvän terveyden numerot maksutta digilehdet.fi -palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla