Miksi kynsitikkuja tulee ja miten niistä pääsee eroon? Syön monipuolisesti, mutta onko olemassa jotain vitamiinia, joka auttaisi asiaan?

Kynsitikku on kuvaava nimi usein terävälle, tikkumaiselle, kuivuneen nahan palaselle, joka törröttää ikävästi kynnen reunoilla. Tikku raapii ikävästi takertuen hiuksiin ja vaatteisiin, joten ei ihme, että sen haluaa nyhtäistä mahdollisimman pian irti. Tikku kannattaa kuitenkin leikata varovasti pois esimerkiksi kynsisaksilla, koska tikun nyppäisy voi repiä ihoa hieman liikaa ja aiheuttaa tulehduksen. Myös kynsinauhat olisi hyvä jättää rauhaan repimiseltä ja leikkaamiselta, koska niiden tehtävä on suojata kasvavaa kynttä.

Kynsitikut johtuvat useinmiten kuivasta ihosta. Jos ruokavalio on monipuolinen, ei vitamiineista ole tikkuihin apua. Jotkut kertovat saaneensa apua erilaisista rasvahappovalmisteista ja lisäravinteista, mutta tieteellistä näyttöä niiden vaikutuksesta kynsinauhojen repsottamiseen tai kynsitikkuihin ei ole, ellei aineista ole todellista puutetta.

Kynsitikkuja voi ehkäistä kotimanikyyrillä. Toimivan kynsihoidon juju on säännöllisyys, esimerkiksi kerran-pari viikossa. Kokeile vaikka seuraavaa:

-Muotoile kyntesi hyvälaatuisella kynsiviilalla. Lasiviila on paras ja lähes ikuinen. Viilalla ei pitäisi huiskia edestakaisin, jotta kynsilevyt eivät irtoaisi toisistaan, vaan sujutella yhteen suuntaan. Leikkaa kynsitikut varovasti lyhyemmiksi.

-Kaada sormienmentävään kulhoon lämmintä vettä ja lorauta sekaan jotain hoitavaa. Vaihtoehtoja on huikeasti! Voit lorauttaa sekaan tilkan hunajaa, ruoanlaitossa käyttämääsi öljyä, vartaloöljyjä (esim. Weleda, Lavera) tai aromaattisia kylpyöljyjä, joita löytyy esimerkiksi Dr.Hauschkalta.

-Liota käsiäsi lämpöisessä vedessä noin 5 minuuttia.

-Kuivaa kädet ja hiero kynsinauhoille öljyä tai voidetta. Jos kynsinauhat kasvavat mielestäsi liian pitkälle, voit työntää niitä varovasti appelsiinipuutikulla taaksepäin.

-Rasvaa tai öljyä kädet. Sopivan käsivoiteen valitseminen on erittäin haastavaa, yksi ei kosteuta tarpeeksi ja toinen on liian rasvainen. Käsivoiteen idea on estää käsiä ja kynttä kuivumasta, joten käytön tulee olla säännöllistä. Sopiva tuote löytyy vain kokeilemalla.

-Mikäli käsien säännöllinenkään voitelu ei riitä, levitä kynsillesi hoitavaa lakkaa (ei kynnenkovettajaa) kuivumisen ehkäisemiseksi. Päälle voi laittaa värillisen lakan, jos niin haluaa. Lähes jokaiselta sarjalta löytyy hoitolakkoja (esim. Orly, OPI, Trind ja Lumene). Kaikki kynsilakat kuivattavat valitettavasti hieman, asetonia sisältävät kuitenkin eniten.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.