Miksi kynsitikkuja tulee ja miten niistä pääsee eroon? Syön monipuolisesti, mutta onko olemassa jotain vitamiinia, joka auttaisi asiaan?

Kynsitikku on kuvaava nimi usein terävälle, tikkumaiselle, kuivuneen nahan palaselle, joka törröttää ikävästi kynnen reunoilla. Tikku raapii ikävästi takertuen hiuksiin ja vaatteisiin, joten ei ihme, että sen haluaa nyhtäistä mahdollisimman pian irti. Tikku kannattaa kuitenkin leikata varovasti pois esimerkiksi kynsisaksilla, koska tikun nyppäisy voi repiä ihoa hieman liikaa ja aiheuttaa tulehduksen. Myös kynsinauhat olisi hyvä jättää rauhaan repimiseltä ja leikkaamiselta, koska niiden tehtävä on suojata kasvavaa kynttä.

Kynsitikut johtuvat useinmiten kuivasta ihosta. Jos ruokavalio on monipuolinen, ei vitamiineista ole tikkuihin apua. Jotkut kertovat saaneensa apua erilaisista rasvahappovalmisteista ja lisäravinteista, mutta tieteellistä näyttöä niiden vaikutuksesta kynsinauhojen repsottamiseen tai kynsitikkuihin ei ole, ellei aineista ole todellista puutetta.

Kynsitikkuja voi ehkäistä kotimanikyyrillä. Toimivan kynsihoidon juju on säännöllisyys, esimerkiksi kerran-pari viikossa. Kokeile vaikka seuraavaa:

-Muotoile kyntesi hyvälaatuisella kynsiviilalla. Lasiviila on paras ja lähes ikuinen. Viilalla ei pitäisi huiskia edestakaisin, jotta kynsilevyt eivät irtoaisi toisistaan, vaan sujutella yhteen suuntaan. Leikkaa kynsitikut varovasti lyhyemmiksi.

-Kaada sormienmentävään kulhoon lämmintä vettä ja lorauta sekaan jotain hoitavaa. Vaihtoehtoja on huikeasti! Voit lorauttaa sekaan tilkan hunajaa, ruoanlaitossa käyttämääsi öljyä, vartaloöljyjä (esim. Weleda, Lavera) tai aromaattisia kylpyöljyjä, joita löytyy esimerkiksi Dr.Hauschkalta.

-Liota käsiäsi lämpöisessä vedessä noin 5 minuuttia.

-Kuivaa kädet ja hiero kynsinauhoille öljyä tai voidetta. Jos kynsinauhat kasvavat mielestäsi liian pitkälle, voit työntää niitä varovasti appelsiinipuutikulla taaksepäin.

-Rasvaa tai öljyä kädet. Sopivan käsivoiteen valitseminen on erittäin haastavaa, yksi ei kosteuta tarpeeksi ja toinen on liian rasvainen. Käsivoiteen idea on estää käsiä ja kynttä kuivumasta, joten käytön tulee olla säännöllistä. Sopiva tuote löytyy vain kokeilemalla.

-Mikäli käsien säännöllinenkään voitelu ei riitä, levitä kynsillesi hoitavaa lakkaa (ei kynnenkovettajaa) kuivumisen ehkäisemiseksi. Päälle voi laittaa värillisen lakan, jos niin haluaa. Lähes jokaiselta sarjalta löytyy hoitolakkoja (esim. Orly, OPI, Trind ja Lumene). Kaikki kynsilakat kuivattavat valitettavasti hieman, asetonia sisältävät kuitenkin eniten.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.