Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias nainen ja kuukautiseni ovat jo muutaman vuoden ajan hiljalleen niukentuneet ja jääneet välillä pois. Myös hormonaaliset päänsäryt ja vatsa­kivut ovat hiipuneet. Mutta tilalle on tullut toisenlaisia vaivoja. Minua on ollut jo useamman vuoden hiljalleen pahenevia kipuja erityisesti polvissa, nilkoissa ja oikeassa ranteessa sekä sormien nivelissä. Käytän niihin ajoittain tulehduskipulääkkeitä. Myös lämpöhoito auttaa. Kivut pahenevat iltaa kohti ja ne vaivaavat erityisesti kylminä vuodenaikoina. Onko mahdollista, että estrogeenihoito poistaisi kivut tai lievittäisi niitä? Voiko kyse olla reumasta, jota suvussani esiintyy? Vai onko kyse vain normaalista ikääntymiseen liittyvästä vaivasta, jota hoidetaan terveillä elintavoilla ja särkylääkkeillä?

Kuukautiskierron hiipuminen voi helpottaa naisen elämää, esimerkiksi kiertoon liittyvät kivut loppuvat ja kuukautismigreeni jää pois. Valitettavasti tilalle voi tulla muita vaivoja. Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista, kun kuukautiskierrot alkavan muuttua kysyjän kuvaamalla tavalla. Tavallisin oire ovat hikoilupuuskat ja kuumat aallot.

Pitkään on tiedetty, että luun haurastuminen kiihtyy menopaussin yhteydessä. Tähän liittyy pitkällä aikavälillä murtumariskin lisään­tyminen. Estrogeenihoidon on osoitettu estävän ja hoitavan osteoporoosia ja vähentävän murtumia. Toki on muistettava liikkua säännöllisesti ja huolehtia D-vitamiinin ja kalsiumin
saannista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivan yhtä varmasti ei tiedetä, miten selvästi estrogeenivajaus liittyy muihin tukielinoireisiin. Käytännön työssään gynekologi tietää, että osalla naisista vaihdevuosiin voi liittyä erilaisia nivel- ja lihaskipuja. Sekä reumaatikkojen että fibromyalgia­potilaiden oireet voivat pahentua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viimeaikaisissa vaihdevuosien hormonihoitotutkimuksissa on todettu että estrogeenihoito suojaa nivelkuluman kehittymiseltä ja vähentää nivelten kipua ja turvotusta. Pelkkä estrogeeni näyttää tehoava paremmin kuin estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmä. Nivelrustossa on estrogeenireseptoreita, eli estrogeenin vaikutuskohteita. Jopa eläintutkimukset viittaavat siihen, että estrogeeni suojaa nivelruston rakennetta.

Kysyjän oireet eivät mielestäni viittaa reumaan. Jos niveloireet ovat hankalia, voi tulehduskipulääkkeitä käyttää tilapäisesti. Liikunta on aina hyväksi, lihaksien vahvistaminen tukee niveliä. On varsin mahdollista, että estrogeenihoito voi lievittää niveloireita. Hoidon aloittamista on paikallaan harkita, varsinkin jos alkaa esiintyä ns. tyypillisiä vaihdevuosioireita. 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vuosimallia -63

Esim tupakointi ja alkoholi lisää enempi riskiä sairastua rintasyöpään.
Estrogeeni suojaa monelta syövältä.

  • ylös 37
  • alas 14

Mielestäni on vastuutonta suositella vaihdevuosivaivoja poteville naisille estrogeenia. Estrogeenin syönti altistaa rintasyövälle. 

Kun sitten sairastut rintasyöpään, saatat joutua syömään estrogeeninestolääkkeitä vähintään 5 v syövänestohoitona. Lääkkeiden aiheuttamat oireet ovat paljon pahempia kuin jotkin vaihdevuosivaivat.

Terveisin

Rintasyöpöhoidot läpikäynyt ja hormononestolääkkeitä syönyt. 

 

  • ylös 37
  • alas 37
Sisältö jatkuu mainoksen alla