Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias nainen ja kuukautiseni ovat jo muutaman vuoden ajan hiljalleen niukentuneet ja jääneet välillä pois. Myös hormonaaliset päänsäryt ja vatsa­kivut ovat hiipuneet. Mutta tilalle on tullut toisenlaisia vaivoja. Minua on ollut jo useamman vuoden hiljalleen pahenevia kipuja erityisesti polvissa, nilkoissa ja oikeassa ranteessa sekä sormien nivelissä. Käytän niihin ajoittain tulehduskipulääkkeitä. Myös lämpöhoito auttaa. Kivut pahenevat iltaa kohti ja ne vaivaavat erityisesti kylminä vuodenaikoina. Onko mahdollista, että estrogeenihoito poistaisi kivut tai lievittäisi niitä? Voiko kyse olla reumasta, jota suvussani esiintyy? Vai onko kyse vain normaalista ikääntymiseen liittyvästä vaivasta, jota hoidetaan terveillä elintavoilla ja särkylääkkeillä?

Kuukautiskierron hiipuminen voi helpottaa naisen elämää, esimerkiksi kiertoon liittyvät kivut loppuvat ja kuukautismigreeni jää pois. Valitettavasti tilalle voi tulla muita vaivoja. Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista, kun kuukautiskierrot alkavan muuttua kysyjän kuvaamalla tavalla. Tavallisin oire ovat hikoilupuuskat ja kuumat aallot.

Pitkään on tiedetty, että luun haurastuminen kiihtyy menopaussin yhteydessä. Tähän liittyy pitkällä aikavälillä murtumariskin lisään­tyminen. Estrogeenihoidon on osoitettu estävän ja hoitavan osteoporoosia ja vähentävän murtumia. Toki on muistettava liikkua säännöllisesti ja huolehtia D-vitamiinin ja kalsiumin
saannista.

Aivan yhtä varmasti ei tiedetä, miten selvästi estrogeenivajaus liittyy muihin tukielinoireisiin. Käytännön työssään gynekologi tietää, että osalla naisista vaihdevuosiin voi liittyä erilaisia nivel- ja lihaskipuja. Sekä reumaatikkojen että fibromyalgia­potilaiden oireet voivat pahentua.

Viimeaikaisissa vaihdevuosien hormonihoitotutkimuksissa on todettu että estrogeenihoito suojaa nivelkuluman kehittymiseltä ja vähentää nivelten kipua ja turvotusta. Pelkkä estrogeeni näyttää tehoava paremmin kuin estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmä. Nivelrustossa on estrogeenireseptoreita, eli estrogeenin vaikutuskohteita. Jopa eläintutkimukset viittaavat siihen, että estrogeeni suojaa nivelruston rakennetta.

Kysyjän oireet eivät mielestäni viittaa reumaan. Jos niveloireet ovat hankalia, voi tulehduskipulääkkeitä käyttää tilapäisesti. Liikunta on aina hyväksi, lihaksien vahvistaminen tukee niveliä. On varsin mahdollista, että estrogeenihoito voi lievittää niveloireita. Hoidon aloittamista on paikallaan harkita, varsinkin jos alkaa esiintyä ns. tyypillisiä vaihdevuosioireita. 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Auttaako estrogeeni nivelvaivoihin?

Mielestäni on vastuutonta suositella vaihdevuosivaivoja poteville naisille estrogeenia. Estrogeenin syönti altistaa rintasyövälle. Kun sitten sairastut rintasyöpään, saatat joutua syömään estrogeeninestolääkkeitä vähintään 5 v syövänestohoitona. Lääkkeiden aiheuttamat oireet ovat paljon pahempia kuin jotkin vaihdevuosivaivat. Terveisin Rintasyöpöhoidot läpikäynyt ja hormononestolääkkeitä syönyt.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.