Epätietoinen 52-vuotias nainen kysyy: Olen syönyt e-pillereitä 16-vuotiaasta saakka muutamaa taukoa lukuun ottamatta. Viimeiset vuodet valmisteena on ollut Femilar. Gynekologini mielestä voin lopettaa pillereiden käytön, mutta onko mahdollista, että tulisin vielä raskaaksi? Kuukautiseni ovat vielä säännölliset vaikkakin hyvin niukat. Mitä terveydellisiä vaikutuksia pillereiden lopettamisesta voisi tulla ja onko jotenkin haitallista jos jatkan niiden ottamista? Gynekologini kirjoitti minulle Vagifem-reseptin, mutta en ole vielä lunastanut sitä. Mihin tarkoitukseen se on tarkoitettu?

Raskauden ehkäisyn voi lopettaa, kun menopaussi on varmuudella ohitettu. Yli 50-vuotiaalla se voisi tarkoittaa kuukautisten jäämistä pois vähintään kuuden kuukauden ajaksi. Toki raskauden mahdollisuus on varsin pieni 50-vuotiaalla naisella, vaikka kuukautiset olisivat säännölliset, mutta se ei ole nolla. Näin ollen ehkäisyä kannattaa käyttää tarpeeksi pitkään.

Ongelma on menopaussin ajankohdan määrittely, jos käytössä on estrogeenia sisältävä yhdistelmä-ehkäisypilleri. Nykyisin niitä käytetään paljon 40–50-vuotiailla naisilla.

Tällöin voidaan yhdistää alkavien vaihdevuosioireiden hoito ja toisaalta tässä vaiheessa vielä tarvittava raskauden ehkäisy. Femilar on yli 40-vuotiaille naisille tarkoitettu ehkäisytabletti. Sen aikana kuukau-tiset voivat joskus jäädä pois pidemmäksikin aikaa tai tulla säännöllisesti taukoviikkojen aikana, kuten ilmeisesti on käynyt kysyjän tapauksessa. Eli vuotorytmistä ei voida päätellä, onko menopaussi jo ohitettu, vuodot tulevat valmisteen sisältämän estrogeenin ja progestiinin vaikutuksesta.

Menopaussin varma määrittäminen e-pillerin käytön aikana on varsin vaikeaa: kokenut gynekologi voi munasarjojen ultraäänitutkimuksen avulla saada viitteitä tilanteesta. Menopaussin määrittelyssä verikokeet eivät auta, koska e-pillerit vaikuttavat hormonitasoihin. Ainoa keino on jättää pillerit pois ja seurata, tuleeko vielä kuukautisvuotoja vai jäävätkö ne pois. Samalla kenties alkaa ilmetä vaihdevuosioireita, kuten hikipuuskia. Pillerin lopetuksen jälkeen tulisi sitten käyttää muuta ehkäisyä.

Joskus vaihdetaan suoraan yhdistelmäehkäisypilleristä vaihdevuosihormonihoitoon. Lienee kuitenkin viisainta pitää pillerin lopetuksen jälkeen taukoa ja arvioida oireiden perusteella, onko hormonihoito
tarpeellinen.

Vagifem on estradiolia sisältävä emätintabletti. Sitä käytetään estrogeenin puutteesta johtuvan emättimen limakalvojen kuivuuden, kutinan ja arkuuden hoitoon. Hoito aloitetaan yleensä ottamalla yksi emätintabletti kerran päivässä kahden viikon ajan. Tämän jälkeen otetaan yksi tabletti kaksi kertaa viikossa. Mahdollisesti gynekologi tarkoitti tämän valmisteen käytettäväksi Femilar-pillerin lopetuksen jälkeen, jos limakalvot kuivuvat ja oireilevat estrogeenin puutteen vuoksi.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Ehkäisyn lopetus?

Minulta otettiin Femilarit pois 43-vuotiaana. Ei ollut kuulemma tuossa iässä enää hyvä syödä ehkäisypillereitä. Harmi sinänsä, sillä ne sopivat minulle hyvin. Mitään terveydellistä syytä en pillerien eväämiselle saanut. Olen normaalipainoinen, liikunnallinen ja erinomaisilla veriarvoilla varustettu tupakoimaton ja lähes alkoholiton nainen. Mitään sydän- ja verisuoniperäisiä tauteja ei ole todettu.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.