Epätietoinen 52-vuotias nainen kysyy: Olen syönyt e-pillereitä 16-vuotiaasta saakka muutamaa taukoa lukuun ottamatta. Viimeiset vuodet valmisteena on ollut Femilar. Gynekologini mielestä voin lopettaa pillereiden käytön, mutta onko mahdollista, että tulisin vielä raskaaksi? Kuukautiseni ovat vielä säännölliset vaikkakin hyvin niukat. Mitä terveydellisiä vaikutuksia pillereiden lopettamisesta voisi tulla ja onko jotenkin haitallista jos jatkan niiden ottamista? Gynekologini kirjoitti minulle Vagifem-reseptin, mutta en ole vielä lunastanut sitä. Mihin tarkoitukseen se on tarkoitettu?

Raskauden ehkäisyn voi lopettaa, kun menopaussi on varmuudella ohitettu. Yli 50-vuotiaalla se voisi tarkoittaa kuukautisten jäämistä pois vähintään kuuden kuukauden ajaksi. Toki raskauden mahdollisuus on varsin pieni 50-vuotiaalla naisella, vaikka kuukautiset olisivat säännölliset, mutta se ei ole nolla. Näin ollen ehkäisyä kannattaa käyttää tarpeeksi pitkään.

Ongelma on menopaussin ajankohdan määrittely, jos käytössä on estrogeenia sisältävä yhdistelmä-ehkäisypilleri. Nykyisin niitä käytetään paljon 40–50-vuotiailla naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällöin voidaan yhdistää alkavien vaihdevuosioireiden hoito ja toisaalta tässä vaiheessa vielä tarvittava raskauden ehkäisy. Femilar on yli 40-vuotiaille naisille tarkoitettu ehkäisytabletti. Sen aikana kuukau-tiset voivat joskus jäädä pois pidemmäksikin aikaa tai tulla säännöllisesti taukoviikkojen aikana, kuten ilmeisesti on käynyt kysyjän tapauksessa. Eli vuotorytmistä ei voida päätellä, onko menopaussi jo ohitettu, vuodot tulevat valmisteen sisältämän estrogeenin ja progestiinin vaikutuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menopaussin varma määrittäminen e-pillerin käytön aikana on varsin vaikeaa: kokenut gynekologi voi munasarjojen ultraäänitutkimuksen avulla saada viitteitä tilanteesta. Menopaussin määrittelyssä verikokeet eivät auta, koska e-pillerit vaikuttavat hormonitasoihin. Ainoa keino on jättää pillerit pois ja seurata, tuleeko vielä kuukautisvuotoja vai jäävätkö ne pois. Samalla kenties alkaa ilmetä vaihdevuosioireita, kuten hikipuuskia. Pillerin lopetuksen jälkeen tulisi sitten käyttää muuta ehkäisyä.

Joskus vaihdetaan suoraan yhdistelmäehkäisypilleristä vaihdevuosihormonihoitoon. Lienee kuitenkin viisainta pitää pillerin lopetuksen jälkeen taukoa ja arvioida oireiden perusteella, onko hormonihoito
tarpeellinen.

Vagifem on estradiolia sisältävä emätintabletti. Sitä käytetään estrogeenin puutteesta johtuvan emättimen limakalvojen kuivuuden, kutinan ja arkuuden hoitoon. Hoito aloitetaan yleensä ottamalla yksi emätintabletti kerran päivässä kahden viikon ajan. Tämän jälkeen otetaan yksi tabletti kaksi kertaa viikossa. Mahdollisesti gynekologi tarkoitti tämän valmisteen käytettäväksi Femilar-pillerin lopetuksen jälkeen, jos limakalvot kuivuvat ja oireilevat estrogeenin puutteen vuoksi.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Todella vähän juttuja siitä, miten ikääntyvien ehkäisy hoidetaan. Kuukautiset voivat välillä jäädä pois ja sitten pompsahtaa uudestaan, joten koska sen ehkäisyn oikeasti voi lopettaa ?

  • ylös 43
  • alas 39

Minulta otettiin Femilarit pois 43-vuotiaana. Ei ollut kuulemma tuossa iässä enää hyvä syödä ehkäisypillereitä. Harmi sinänsä, sillä ne sopivat minulle hyvin. Mitään terveydellistä syytä en pillerien eväämiselle saanut. Olen normaalipainoinen, liikunnallinen ja erinomaisilla veriarvoilla varustettu tupakoimaton ja lähes alkoholiton nainen. Mitään sydän- ja verisuoniperäisiä tauteja ei ole todettu.

  • ylös 27
  • alas 44
Sisältö jatkuu mainoksen alla