Olisin kiinnostunut tietämään, kuinka nopeasti synnytyksen jälkeen saa palata juoksulenkille? Entä milloin hyppynarulla tai trampoliinilla hyppimistä kestää? Miten nopeasti kohtu palautuu ja kestää pomppimista? Olen 30-vuotias nainen ja fyysisesti hyvässä kunnossa.

Synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä, joten yksityiskohtaisia ohjeita on vaikea antaa. Normaalin alatiesynnytyksen jälkeen liikunnan voi aloittaa jo parin viikon kuluttua tai heti kun äiti tuntee siihen kykenevänsä. Jos synnytyksessä on ollut poikkeavuutta, kannattaa jälkitarkastuksessa varmistaa normaali toipuminen.

Kaikkien on hyvä muistaa lantiopohjan lihasten jumppa. Lantiopohjan lihaksistolla on kaksi tärkeää tehtävää: tukea lantionpohjan elimiä ja samalla virtsaputken sulkumekanismia. Synnytyksenjälkeisellä lantionpohjan harjoittelulla pyritään nopeuttamaan toipumista ja ehkäisemään myöhempiä lantionpohjan toimintahäiriöitä, kuten virtsankarkailua. Lantiopohjan lihasten harjoitteluun saa ohjeita jo synnytyssairaalasta.

Kaikessa liikunnassa lantiopohjan lihakset pitää aina huomioida. Erityisen hyviä ovat pilates, latinotanssi, jooga ja yleensäkin lajit, joissa lan-tiolle tulee liikkuvuusharjoittelua ja syvimpien vatsalihasten harjoittelua Ensimmäisten viikkojen aikana on syytä välttää liikuntaa, johon kuuluu hyppyjä ja nopeita suunnan muutoksia, koska nivelsiteet ovat löystyneet hormonaalisten muutosten seurauksena. Hyppylajeissa virtsa karkailee helposti.

Synnytyksen jälkeen kannattaa aluksi harrastaa samoja liikuntamuotoja, joita on tottunut harrastamaan ennen raskautta ja sen aikana. Synnytyksen jälkeen äidin kunto palautuu nopeasti raskautta edeltäneelle tasolle ja lyhyen harjoituskuurin
jälkeen jopa paremmaksi. Liikunta auttaa myös palautumaan raskautta edeltävään painoon.

Säännöllinen kunnon nostoon tähtäävä, kohtuullisesti kuormittava liikunta ei vähennä maidoneritystä eikä vaikuta maidon laatuun

Internetistä löytyy hyviä ohjeita. Esim. sivuilta ukkinstituutti.fi löytyy synnyttäneiden kotivoimistelu-ohjeita: Aloita liikkuminen niin pian kuin tunnet siihen pystyväsi. Lisää liikuntaa vähitellen omaa kehoasi kuunnellen. Tavoitteenasi voit pitää yleistä liikuntasuositusta: Reipasta kestävyysliikuntaa vähintään 2½ tuntia viikossa tai rasittavaa kestävyysliikuntaa vähintään 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lisäksi 2 kertaa viikossa lihaskuntoharjoittelua suurimmilla lihasryhmillä. Jaa kestävyysliikunta ainakin 3 viikonpäivälle.
Voit kerätä kestävyysliikunta-ajan 10 minuutin pätkistä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.