Olisin kiinnostunut tietämään, kuinka nopeasti synnytyksen jälkeen saa palata juoksulenkille? Entä milloin hyppynarulla tai trampoliinilla hyppimistä kestää? Miten nopeasti kohtu palautuu ja kestää pomppimista? Olen 30-vuotias nainen ja fyysisesti hyvässä kunnossa.

Synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä, joten yksityiskohtaisia ohjeita on vaikea antaa. Normaalin alatiesynnytyksen jälkeen liikunnan voi aloittaa jo parin viikon kuluttua tai heti kun äiti tuntee siihen kykenevänsä. Jos synnytyksessä on ollut poikkeavuutta, kannattaa jälkitarkastuksessa varmistaa normaali toipuminen.

Kaikkien on hyvä muistaa lantiopohjan lihasten jumppa. Lantiopohjan lihaksistolla on kaksi tärkeää tehtävää: tukea lantionpohjan elimiä ja samalla virtsaputken sulkumekanismia. Synnytyksenjälkeisellä lantionpohjan harjoittelulla pyritään nopeuttamaan toipumista ja ehkäisemään myöhempiä lantionpohjan toimintahäiriöitä, kuten virtsankarkailua. Lantiopohjan lihasten harjoitteluun saa ohjeita jo synnytyssairaalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikessa liikunnassa lantiopohjan lihakset pitää aina huomioida. Erityisen hyviä ovat pilates, latinotanssi, jooga ja yleensäkin lajit, joissa lan-tiolle tulee liikkuvuusharjoittelua ja syvimpien vatsalihasten harjoittelua Ensimmäisten viikkojen aikana on syytä välttää liikuntaa, johon kuuluu hyppyjä ja nopeita suunnan muutoksia, koska nivelsiteet ovat löystyneet hormonaalisten muutosten seurauksena. Hyppylajeissa virtsa karkailee helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synnytyksen jälkeen kannattaa aluksi harrastaa samoja liikuntamuotoja, joita on tottunut harrastamaan ennen raskautta ja sen aikana. Synnytyksen jälkeen äidin kunto palautuu nopeasti raskautta edeltäneelle tasolle ja lyhyen harjoituskuurin
jälkeen jopa paremmaksi. Liikunta auttaa myös palautumaan raskautta edeltävään painoon.

Säännöllinen kunnon nostoon tähtäävä, kohtuullisesti kuormittava liikunta ei vähennä maidoneritystä eikä vaikuta maidon laatuun

Internetistä löytyy hyviä ohjeita. Esim. sivuilta ukkinstituutti.fi löytyy synnyttäneiden kotivoimistelu-ohjeita: Aloita liikkuminen niin pian kuin tunnet siihen pystyväsi. Lisää liikuntaa vähitellen omaa kehoasi kuunnellen. Tavoitteenasi voit pitää yleistä liikuntasuositusta: Reipasta kestävyysliikuntaa vähintään 2½ tuntia viikossa tai rasittavaa kestävyysliikuntaa vähintään 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lisäksi 2 kertaa viikossa lihaskuntoharjoittelua suurimmilla lihasryhmillä. Jaa kestävyysliikunta ainakin 3 viikonpäivälle.
Voit kerätä kestävyysliikunta-ajan 10 minuutin pätkistä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla