Minua ovat koko ikäni vaivanneet raskaat yläluomet, jotka häiritsevät näkökenttää ja aiheuttavat ajoittain päänsärkyä. Minulla on myös itku herkässä, mikä turvottaa kovasti luomia. Onko vaivaan mitään kotikonsteja vai onko ainoa ratkaisu silmäluomien leikkaus?

Dosentti Tero Kivelältä Helsingin silmäklinikasta kertoo, että tällaisissa tapauksissa kyse on useimmiten niin sanotusta dermatokalaasista, ihon veltostumisesta. Vika ei ole itse luomissa, vaan niiden yläpuolinen iho on veltostunut, minkä vuoksi luometkin roikkuvat.

Luomien yläpuolinen iho voi veltostua iän mukana. Jos on taipumusta luomien toistuvaan turpoamiseen, se voi venyttää ihoa nuoremmallakin iällä ja johtaa samaan lopputulokseen. Lääkärit ovat olleet innokkaita luokittelemaan erilaisia sairauksia. Niinpä tästä syystä johtuvalla vaivalla on oma nimi, blefarokalaasi, luomien veltostuminen, josta käytetään myös termiä lippaluomi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotikonstit eivät näihin luomiongelmiin auta. Hoitona on leikkaus, jossa vähennetään luomien yläpuolista ihoa. Jos leikkaus tehdään kosmeettisen haitan vuoksi, se on mahdollinen vain yksityisesti. Leikkauksia tekevät sekä silmälääkärit että plastiikkakirurgit. Kela maksaa yksityispuolen leikkauksista taksansa mukaisen korvauksen. Jos luomien roikkuminen on niin voimakasta, että se haittaa näkökenttää, leikkaus voidaan tehdä julkisen terveydenhuollon sairaalassa. Leikkaus on pieni, eikä sen vuoksi tarvitse jäädä sairaalaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla