Oikein ajoitettu liikunta edistää uni-valverytmin palautumista. Muitakin pikakeinoja löytyy. Ota ne käyttöösi, niin paluu arkeen helpottuu.

  1. Aamulla valoon. Kun silmiin tulee kirkasta valoa aamulla kello 5–9, luontainen vuorokausirytmin jätättäminen alkaa hävitä. Kannattaa suosia aamun luonnonvaloa, mutta myös kirkkaille keinovaloille altistuminen on tehokasta.
  2. Ei lepakkovuoroja. Vaikka säännöllinen liikunta tekee hyvää, sen ajoitus on tärkeää. Älä harjoittele rankasti 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, jos valvot herkästi. Kun treenaa aamulla tai aikaisin iltapäivällä, vuorokausirytmi alkaa aikaistua.
  3. Aamiainen ja illallinen. Sekä aterioiden aikaistaminen tai myöhentäminen voivat vaikuttaa vuorokausirytmiin. Tukeva, terveellinen aamiainen on useimmille hyödyksi. Täyttävä illallinen 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa synnyttää niin kutsuttua unipainetta eli kehon tarvetta levosta.
  4. Iltapäiväkahvit harvoille. Kofeiini viipyy elimistössä keskimäärin 5–7 tuntia, joillakin vielä kauemmin. Parhaan vaikutuksen vuorokausirytmiin saa nauttimalla kohtuullisen määrän kofeiinia muutaman ensimmäisen aamutunnin aikana. Suurimman osan tulisi välttää kahvittelua vähintään 5–7 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  5. Puhelin nukkumaan. Yksi pahimmista unenriistäjistä on puhelimen sisällön piristävä vaikutus myöhään illalla. Unitutkija Timo Partosen mukaan sen vaikutus on sinisen valon haittaa suurempi. –Puhelin kannattaa laittaa syrjään 1–2 tuntia ennen nukkumaan menoa ja pyhittää tämä aika vain rentoutumiselle, unta edistäville iltarutiineille ja yöunen houkuttelulle.

Asiantuntija: Timo Partonen tutkimusprofessori, THL.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla