Mikä sairaus on hiivasyndrooma? Miten sitä tutkitaan ja hoidetaan?

Heti alkuun on sanottava, että käsitykset hiivasyndroomasta vaihtelevat paljon ja koko syndrooman olemassaolo on varsin kiistanalainen. Ehkä asiaa kuvaa sekin, että puhutaan syndroomasta eli oirekuvasta, joka ei siis ole varsinainen sairaus, vaan kokoelma oireita, joita hiivan väitetään aiheuttavan.

Hiivasyndroomaa käsittelevissä kirjoituksissa oirekuvaan on katsottu liittyvän mm. vatsakipua, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta, ripulia, mutta myös esimerkiksi huimausta päänsärkyä, unettomuutta, ärtyneisyyttä ja seksuaalisuuden häiriöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiivasyndroomasta puhuvat uskovat oireilun syyksi hiivan, erityisesti Candidaalbicans–hiivan lisääntymisen suolistossa. Liikakasvun taas olisi aiheuttanut liian hiilihydraattipitoinen ruoka ja toistuvat antibioottikuurit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireiden monimuotoisuus panee jo epäilemään yhden selityksen syy-yhteyttä. Väitetyiltä hiivasyndroomapotilailta ei olekaan löydetty tavallista enempää Candidaalbicans-hiivaa, jota on kaikkien ihmisten iholla ja suolistossa normaalistikin.

Sen sijaan potilailta on kyllä löydetty joukoittain muita sairauksia, kuten tulehduksellista suolistosairautta, keliakiaa, helikobakteeritulehdusta, refluksitautia taikka ruoka-aineallergiaa. Monien oireita selittää myös ärtyvän suolen oireyhtymä. Valtaosalla on havaittu hyödyllisten bakteerien (laktobasillit, bifidobakteerit, E. coli) vähäisyyttä suolessa. Tähän taas voi hyvinkin olla syy ruokavaliossa tai antibioottikuureissa, mutta vaivojen aiheuttajana on silloin pikemmin suoliston muuttunut bakteeritoiminta ja normaalin bakteerikannan antaman suojan puute kuin suolistosta myös näissä oloissa löytyvä hiiva.

Kun hiivasyndrooma on hieman ongelmallinen käsite, ei voi yksiselitteisesti sanoa, miten sitä tutkitaan tai hoidetaan. Selvää on, että toistuvat tai pitkään jatkuvat mahan turvottelu, kipu, ilmavaivat ja ripuli vaativat lääkärin tutkimuksia, esimerkiksi yllä lueteltujen tilojen selvittelemiseksi. Monesti nämä oireet jäävät ilman muuta selitystä kuin suolen toiminnallinen vaiva. Onkin sitten vähän makuasia, kutsuuko tällaista tilaa vaikkapa ”hiivasyndroomaksi”. Hoitona on joka tapauksessa sopivan ruokavalion hakeminen.

Useimmille ihmisille, olipa toiminnallinen vatsavaiva, hiivasyndrooma tai normaali vatsa, on pelkästään hyväksi ns. nopeiden hiilihydraattien (makeiset, makeat kahvileivät, sokeroidut juomat) välttäminen. Myös ruokavalion monipuolisuus sekä vihanneksien, hedelmien ja marjojen syönti on hyväksi, joskin herkkävatsaisilla runsas kuitumäärä voi lisätä ilmavaivoja.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla