Mikä sairaus on hiivasyndrooma? Miten sitä tutkitaan ja hoidetaan?

Heti alkuun on sanottava, että käsitykset hiivasyndroomasta vaihtelevat paljon ja koko syndrooman olemassaolo on varsin kiistanalainen. Ehkä asiaa kuvaa sekin, että puhutaan syndroomasta eli oirekuvasta, joka ei siis ole varsinainen sairaus, vaan kokoelma oireita, joita hiivan väitetään aiheuttavan.

Hiivasyndroomaa käsittelevissä kirjoituksissa oirekuvaan on katsottu liittyvän mm. vatsakipua, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta, ripulia, mutta myös esimerkiksi huimausta päänsärkyä, unettomuutta, ärtyneisyyttä ja seksuaalisuuden häiriöitä.

Hiivasyndroomasta puhuvat uskovat oireilun syyksi hiivan, erityisesti Candidaalbicans–hiivan lisääntymisen suolistossa. Liikakasvun taas olisi aiheuttanut liian hiilihydraattipitoinen ruoka ja toistuvat antibioottikuurit.

Oireiden monimuotoisuus panee jo epäilemään yhden selityksen syy-yhteyttä. Väitetyiltä hiivasyndroomapotilailta ei olekaan löydetty tavallista enempää Candidaalbicans-hiivaa, jota on kaikkien ihmisten iholla ja suolistossa normaalistikin.

Sen sijaan potilailta on kyllä löydetty joukoittain muita sairauksia, kuten tulehduksellista suolistosairautta, keliakiaa, helikobakteeritulehdusta, refluksitautia taikka ruoka-aineallergiaa. Monien oireita selittää myös ärtyvän suolen oireyhtymä. Valtaosalla on havaittu hyödyllisten bakteerien (laktobasillit, bifidobakteerit, E. coli) vähäisyyttä suolessa. Tähän taas voi hyvinkin olla syy ruokavaliossa tai antibioottikuureissa, mutta vaivojen aiheuttajana on silloin pikemmin suoliston muuttunut bakteeritoiminta ja normaalin bakteerikannan antaman suojan puute kuin suolistosta myös näissä oloissa löytyvä hiiva.

Kun hiivasyndrooma on hieman ongelmallinen käsite, ei voi yksiselitteisesti sanoa, miten sitä tutkitaan tai hoidetaan. Selvää on, että toistuvat tai pitkään jatkuvat mahan turvottelu, kipu, ilmavaivat ja ripuli vaativat lääkärin tutkimuksia, esimerkiksi yllä lueteltujen tilojen selvittelemiseksi. Monesti nämä oireet jäävät ilman muuta selitystä kuin suolen toiminnallinen vaiva. Onkin sitten vähän makuasia, kutsuuko tällaista tilaa vaikkapa ”hiivasyndroomaksi”. Hoitona on joka tapauksessa sopivan ruokavalion hakeminen.

Useimmille ihmisille, olipa toiminnallinen vatsavaiva, hiivasyndrooma tai normaali vatsa, on pelkästään hyväksi ns. nopeiden hiilihydraattien (makeiset, makeat kahvileivät, sokeroidut juomat) välttäminen. Myös ruokavalion monipuolisuus sekä vihanneksien, hedelmien ja marjojen syönti on hyväksi, joskin herkkävatsaisilla runsas kuitumäärä voi lisätä ilmavaivoja.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.