Mikä sairaus on hiivasyndrooma? Miten sitä tutkitaan ja hoidetaan?

Heti alkuun on sanottava, että käsitykset hiivasyndroomasta vaihtelevat paljon ja koko syndrooman olemassaolo on varsin kiistanalainen. Ehkä asiaa kuvaa sekin, että puhutaan syndroomasta eli oirekuvasta, joka ei siis ole varsinainen sairaus, vaan kokoelma oireita, joita hiivan väitetään aiheuttavan.

Hiivasyndroomaa käsittelevissä kirjoituksissa oirekuvaan on katsottu liittyvän mm. vatsakipua, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta, ripulia, mutta myös esimerkiksi huimausta päänsärkyä, unettomuutta, ärtyneisyyttä ja seksuaalisuuden häiriöitä.

Hiivasyndroomasta puhuvat uskovat oireilun syyksi hiivan, erityisesti Candidaalbicans–hiivan lisääntymisen suolistossa. Liikakasvun taas olisi aiheuttanut liian hiilihydraattipitoinen ruoka ja toistuvat antibioottikuurit.

Oireiden monimuotoisuus panee jo epäilemään yhden selityksen syy-yhteyttä. Väitetyiltä hiivasyndroomapotilailta ei olekaan löydetty tavallista enempää Candidaalbicans-hiivaa, jota on kaikkien ihmisten iholla ja suolistossa normaalistikin.

Sen sijaan potilailta on kyllä löydetty joukoittain muita sairauksia, kuten tulehduksellista suolistosairautta, keliakiaa, helikobakteeritulehdusta, refluksitautia taikka ruoka-aineallergiaa. Monien oireita selittää myös ärtyvän suolen oireyhtymä. Valtaosalla on havaittu hyödyllisten bakteerien (laktobasillit, bifidobakteerit, E. coli) vähäisyyttä suolessa. Tähän taas voi hyvinkin olla syy ruokavaliossa tai antibioottikuureissa, mutta vaivojen aiheuttajana on silloin pikemmin suoliston muuttunut bakteeritoiminta ja normaalin bakteerikannan antaman suojan puute kuin suolistosta myös näissä oloissa löytyvä hiiva.

Kun hiivasyndrooma on hieman ongelmallinen käsite, ei voi yksiselitteisesti sanoa, miten sitä tutkitaan tai hoidetaan. Selvää on, että toistuvat tai pitkään jatkuvat mahan turvottelu, kipu, ilmavaivat ja ripuli vaativat lääkärin tutkimuksia, esimerkiksi yllä lueteltujen tilojen selvittelemiseksi. Monesti nämä oireet jäävät ilman muuta selitystä kuin suolen toiminnallinen vaiva. Onkin sitten vähän makuasia, kutsuuko tällaista tilaa vaikkapa ”hiivasyndroomaksi”. Hoitona on joka tapauksessa sopivan ruokavalion hakeminen.

Useimmille ihmisille, olipa toiminnallinen vatsavaiva, hiivasyndrooma tai normaali vatsa, on pelkästään hyväksi ns. nopeiden hiilihydraattien (makeiset, makeat kahvileivät, sokeroidut juomat) välttäminen. Myös ruokavalion monipuolisuus sekä vihanneksien, hedelmien ja marjojen syönti on hyväksi, joskin herkkävatsaisilla runsas kuitumäärä voi lisätä ilmavaivoja.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.