Onko kyseessä sydänsairaus, kun vasen käsi puutuu ja sitä kihelmöi useasti. Sydänfilmissä näkyi, että joskus oli tapahtunut pieni infarkti.

Kysymys kattaa epäilyn kahdesta sepelvaltimotaudin eri muodosta. Krooninen oiremuoto olisi kyseessä, jos toistuva käden puutuminen johtuisi ahtaasta sepelvaltimosta. Äkillisesti sepelvaltimoa tukkiva tapahtuma (akuutti sepelvaltimokohtaus) taas voisi jättää jäljen sydämensähkökäyrään eli EKG:hen. Molemmat voivat tulla samalle henkilölle.

Jotta toistuva oire – oli se rintakipu tai käsivarteen säteilevä puutuminen – johtuisi sepelvaltimoahtaumasta, sen olisi täytettävä tärkeä sääntö: sen pitää ilmaantua samassa rasituksen kuormitusvaiheessa ja loppua muutama minuutti rasituksen päättymisestä. Sää ja stressi voivat jonkin verran vaikuttaa oireiden ilmaantumiseen. On kuitenkin niin, että toistuva oire, joka ei ala rasituksessa ja herkeä heti kohta sen loputtua on harvoin sepelvaltimotaudin oire. Jos oire ilmaantuu usein muulloinkin kuin rasituksessa, kannattaa etsiä muita syitä, kuten ruuansulatuskanavasta tai tukikudoksista johtuvaa syytä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

EKG:n tulkinnassa monet lääkärit luottavat automaattianalyysiin. Sen lähtökohtana on ehdottaa EKG-tulkintaa, joka ennakoi suurinta vaaraa. EKG on kuitenkin harvoin yksiselitteinen. Useimmiten sen oikea tulkinta vaatii lääkärin kokonaisarvion. Automaattianalyysin ehdotus sairastetusta sydäninfarktista johtuu aika usein kehon tai sydämen rakenneseikoista. Esimerkiksi keskivartalo­lihavuus aiheuttaa usein muutoksen, jota automaattianalyysi ehdottaa sairastetuksi infarktiksi sydämen alaseinässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntematon arvio oireista tai EKG:sta johtaa usein suureen huoleen omasta terveydentilasta. On tärkeää, ettei potilaita peloteta epämääräisin perustein. Näissä tilanteissa erikoislääkärin arvio voi auttaa selville vesille. Kysyjän kuvaamat oireet eivät välttämättä johdu sepelvaltimotaudista. Lääkärikäynti voi kuitenkin olla tarpeen asian arvioimiseksi.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Itselläni puutuu myös kädet usein, mutta s ejohtuu yksinkertaisesti siitä, että hartiani ovat niin jumissa eikä veri kierrä kunnolla.

  • ylös 41
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla