Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 12-vuotias tyttö ja painoni on minulle iso ongelma. Mittani ovat 168/85. Kirjoitin asiasta keskustelupalstalle, ja sain vastaukseksi, että minun pitää mennä lääkärille. Säikähdin vastausta ja haluaisin tietää, onko asia näin vakava.

Heti aluksi on syytä sanoa, että ei ole mitään syytä olla peloissaan. Tarkastelen hieman, missä tilanteissa lääkärissä käynti voisi olla aiheellinen.

Yksi syy voisi olla, jos epäilee, että lihavuuden takana olisikin jokin aineenvaihdunta- tai muu sairaus. Tämä on kuitenkin kovin epätodennäköistä. Hyvin harvoin nuoren lihavuus johtuu sairaudesta. Jos sellainen on, siihen liittyy yleensä muitakin oireita kuin lihavuus. Jos on muuten terve tyttö, sairauden mahdollisuus on niin häviävän pieni, että sen vuoksi ei tarvitse lääkäriin mennä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä löytyykö lääkäriltä apua lihavuuteen? Lääkäriltä voi saada joitakin neuvoja painonhallintaan, mutta lääkärit eivät ehdi antaa varsinaista painonhallinnan ohjausta. Harvalla on siihen tarvittavaa koulutustakaan. Tilanteesta riippuen lääkäri voi lähettää johonkin painonhallintaryhmään tai ravitsemusterapeutin ohjantaan, mutta tällaisia palveluja ei valitettavasti kaikissa paikoissa ole saatavilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärissä käynti ei siis terveyden kannalta ole suinkaan välttämätöntä, mutta apua ja tukea painonhallintaan saattaa löytyä.

Nuorilla laihduttaminen ja sen jälkeinen painonhallinta voidaan toteuttaa samoin periaattein kuin aikuisilla: olennaista on rasvaisen ruoan välttäminen. Erona kuitenkin on, että tuossa iässä on syytä laihduttaa maltillisesti, kilo pari kuukaudessa riittää. Paastoja ja tiukkoja dieettejä pitää välttää, koska silloin on vaarana syömishäiriön kehittyminen. Sopivia muutoksia ruokailutottumuksissa tarvitaan, mutta kaikkea ei tarvitse muuttaa.

Jos liikunta on nyt vähäistä, se kannattaa aloittaa jossain muodossa: kävely ja juoksu, uinti, pallopelit, kaikki käyvät. Kun harrastaa monenlaista liikuntaa, jokin laji varmasti sytyttää, ja säästä tai vuodenajasta riippumatta aina on jotakin tekemistä.

Vanhempien pitäisi olla täysillä juonessa mukana. Heidän ei kuitenkaan kannata valvoa nuoren syömistä, sillä siitä ei ole apua. Vanhempien on parempi antaa nuorelle vastuuta, tukea häntä ja muuttaa koko perheen ruokailutottumuksia terveellisemmiksi.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Joo ja siinä toimenpiteessä tungetaan laihan ihmisen p*skaa lihavan ihmisen p*rseeseen

Kiitos hyvistä, mutta niin perinteisistä neuvoista. Jos niillä ylipaino häviäisi niin silloinhan ylipainoisia olisi vähemmän, mutta näin ei ole vaan ongelma pahenee kokoajan. Olen itse ollut 35 vuotta ylipainoinen enkä ole saanut ongelmaani muutosta vaikka olen yrittänyt sitä koko elämäni. On tutkimuksia joissa viitataan että ylipaino johtuukin antibioottikuureista joilla on vahingoitettu vatsan bakteerikantaa pysyvästi, itse sain useita kuureja alle 10 vuotiaana. On myös tutkimuksia joiden mukaan siihen saa avun hyvin pienellä operaatiolla, vatsabakteereiden siirrolla, siirretään terveeltä laihalta henkilöltä bakteereita ylipainoisen suoleen. Virallisesti sitä ei vielä käytetä ylipainon hoitoon, ainoastaan suolistosairauden. Mutta, sen voi tehdä myös itse. Tein itse ko. toimenpiteen kotonani ja ikuinen ruoan- ja herkkujenhimoni katosi kerralla. Olen saanut normaalin henkilön ruokahalun ja kylläisyyden tunteen takaisin yli 30 vuoden jälkeen. Painoni tippuu nyt n. 1,5 kg viikossa kun ruokaan on normaali suhtautuminen. Toivon niin että joku olisi kertonut minulle tämän silloin kun olin ylipainoinen 15 vuotias. Lue tuolta kirjoitukseni miten tein sen: https://www.tiede.fi/keskustelu/88033/olen-120kg-minulta-katosi-ruoanhim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla