Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

69-vuotias naishenkilö kertoo, että sydämen lyönnit kohahtavat korvissa voimistuen joskus pelottavan koviksi. Päätä särkee aamuisin, lihakset ja nivelet jäykät ja kankeat aamuisin. Rytmihäiriöitä todettiin 3 vuotta sitten ja levottomat jalat ovat vaivanneet 6 vuotta. Verenpaine on normaali. Lääkityksenä on bisoprololi, pramipeksoli ja warfariini; viime mainittu alkoi 3 kk sitten. Mistä mahtaa johtua, että korvissa kuuluu jatkuvasti sydämen lyöntirytmi kohauksina?

Korvien kohinaa, vinkunaa tai soimista kutsutaan tinnitukseksi. Se voi tuntua toisessa tai molemmissa korvissa. Siitä kärsii jatkuvana noin joka kymmenes suomalainen.Tinnituksen ajatellaan johtuvan sisäkorvan hiusverisuoniston rappeutumisesta. Ongelma lisääntyy iän myötä, kuten monet muutkin vaivat. Sisäkorvan vaurioituminen äkillisestä tai jatkuvasta melusta, korvaan osunut isku ja ikään liittyvä huonokuuloisuus ovat ikärappeuman ohella tärkeimpiä tinnituksen taustatekijöitä.

Jotkin lääkkeet, sisäkorvan sairaudet (Meniérèn tauti) ovat harvinaisempia tinnituksen syitä, samoin pystyasennon aiheuttama verenpaineen lasku. Paniikkihäiriössä korvien humina ja kohina on tavallinen ilmiö. Hoitamaton tai pitkäkestoinen verenpainetauti liittyy myös korvien kohinaan tai soimiseen.

Erilaiset tilapäiset syyt voivat saada muuten hiljaiset korvat kohisemaan. Rasitus, stressi, väsymys, tupakointi ja alkoholi voivat aiheuttaa tai voimistaa korvien huminaa ja kohinaa.

Vaivaan ei ole erityistä hoitoa. Kohtuullisten elämäntapojen noudattaminen ja verenpainetaudin hyvä hoito vähentävät korvien soimista. Onneksi useimmilla vaiva on lievä ja sen kanssa oppii elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

ANTERO

Myös minä olen huomannut alkoholin vaikutuksen poistavan tinnituksen  lähes kokonaan määräajaksi. Esim 4 cl drinkki poistaa minulla tinnituksen n. 1,5 tunniksi. 

  • ylös 76
  • alas 49

Olen kyllä huomennut, että alkoholi vähentää korvien kohinaa, että ei alkoholia kannattaisi laitta jokaisen vaivan aiheuttajaksi kuitenkaan.

  • ylös 72
  • alas 67
Sisältö jatkuu mainoksen alla