Näkyvätkö kaikki sydän­vaivat EKG:ssa? Vai tuoko se esiin vain juuri kuvaushetken aikaiset vaivat?

EKG eli sydämen sähköinen käyrä on ollut vuosikymmeniä käytössä erilaisten sydänsairauksien arvioinnissa. Se on saatavissa lähes kaikissa sairaanhoidon toimipisteissä ja se antaa varsin monipuolista apua sydänsairauksien ja rytmihäiriöiden diagnostiikkaan. EKG kuvastaa juuri nauhoitushetken sähköistä tilaa ja rytmiä sydämessä. Näin ollen esimerkiksi aikaisemmat rytmihäiriöt eivät nauhoituksessa näy. EKG antaa kuitenkin näissäkin tilanteissa apua rytmihäiriön arviointiin: Jos EKG on normaali, on sellainen rytmihäiriö, joka voi aiheuttaa kuolemanvaaran, harvinainen.

Monet krooniset sydänsairaudet, kuten läppäviat, hoitamaton verenpainetauti ja sydänlihaksen supistumisen heikkeneminen voivat näkyä EKG:ssa pysyvänä poikkeavuutena. Kooltaan merkittävä sydäninfarkti jättää myös tavallisesti pysyvän muutoksen EKG:hen. Toisaalta äkillinen sepelvaltimokohtaus, joka ei jätä pysyvää lihasvauriota, voi näkyä ainoastaan kivun aikaisessa EKG-nauhoituksessa. EKG:ssa nähdyt poikkeamat normaalista ovat harvoin ominaisia vain jollekin sairaudelle. EKG:n löydöksiä arvioidaankin aina potilaan oireiston ja muiden tutkimuslöydösten valossa.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki kuvaushetken vaivatkaan eivät näy EKG:ssa. Potilaan rakenne, esimerkiksi merkittävä lihavuus, voi vaimentaa sähköistä käyrää. Lisäksi on hyvä muistaa, että kaikki sydän­peräiseltä vaikuttava, rinnassa tuntuva, ei ehkä johdukaan sydämestä. Tukikudoksista ja ruoansulatuskanavasta johtuvat rintatuntemukset ovat myös yleisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

EKG ei ole täysin luotettava tiedon lähde, sydämeni vajaatoiminta ei ko härvelissä näy.

  • ylös 22
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla