”Olen 65-vuotias ja syönyt estrogeeniä yli 15 vuotta. Hoito aloitettiin sen jälkeen, kun kohtu ja munasarjat poistettiin leikkauksessa. Hoidosta ei ole ollut mitään haittaa, päinvastoin, se on hyödyttänyt minua. Siksi kysyn: voinko edelleen käyttää estrogeenia? Olen viimeksi noin puoli vuotta sitten jättänyt hormonit pois, mutta yöhikoilu ja nukkumisvaikeudet palasivat. Aloitin hormonihoidon uudelleen.”
Estrogeeni on tarkoitettu vaihdevuosioireiden hoitoon. Oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat hyvin yksilöllisesti, mutta useimmiten ne haittaavat eniten 1–5 vuoden ajan. Joillakin kuumia aaltoja ilmaantuu vain muutaman kerran vuodessa ja pahimmillaan niitä voi tulla pari kertaa tunnissa. Joskus oireet voivat jatkua jopa 70 vuoden ikään saakka, ja onpa kirjallisuudessa kuvattu jopa 45 vuotta kestäneet vaihdevuosioireet.

Nainen voi lopettaa hormonihoidon halutessaan milloin tahansa. Estrogeenihoidon lopetuksen jälkeen saattaa vaihdevuosioireita tulla lievänä, mutta usein ne hiipuvat muutaman kuukauden kuluessa. Jos näin ei tapahdu, harkitaan, kannattaako hoito aloittaa uudelleen. Juuri näin on kysyjä tehnyt. Jos ehdottomia lopettamissyitä ei ole eikä itse hoidosta ole sivuoireita tai muita ongelmia, estrogeenia voidaan jatkaa.

Vaihdevuosien hormonihoidon haitoista merkittävin on pitkäaikaiseen, vuosia kestävään hoitoon liittyvä rintasyövän vaaran suureneminen. Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmä näyttää olevan haitallisempi kuin pelkkä estrogeeni. Estrogeeniin taas liittyy pieni laskimoveritulpan riski, joka on suhteessa käytettyyn hormoniannokseen mutta ei hoidon kestoon. Riski on pienempi ihon kautta annostellulla geelillä tai laastarilla kuin tableteilla. Aivohalvauksen riski kasvaa iän myötä, ja vaihdevuosien hormonihoidot lisäävät tätä riskiä, erityisesti 65 ikävuoden jälkeen.

Hormonihoidon sopivuutta seurataan vuosittaisilla seurantakäynneillä. Mitään erityistä yläikärajaa hoidolle ei ole. Millään laboratoriokokeella ei voida määrittää, milloin hoito voidaan lopettaa. Ajoittain kannattaa hoidon lopetusta kokeilla, koska monilla pahimmat oireet jäävät pois 2–5 vuoden hoidon aikana. Hormonihoito ei siirrä vaihdevuosioireita eteenpäin vaan jossakin vaiheessa ne hiipuvat.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.