”Olen 65-vuotias ja syönyt estrogeeniä yli 15 vuotta. Hoito aloitettiin sen jälkeen, kun kohtu ja munasarjat poistettiin leikkauksessa. Hoidosta ei ole ollut mitään haittaa, päinvastoin, se on hyödyttänyt minua. Siksi kysyn: voinko edelleen käyttää estrogeenia? Olen viimeksi noin puoli vuotta sitten jättänyt hormonit pois, mutta yöhikoilu ja nukkumisvaikeudet palasivat. Aloitin hormonihoidon uudelleen.”
Estrogeeni on tarkoitettu vaihdevuosioireiden hoitoon. Oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat hyvin yksilöllisesti, mutta useimmiten ne haittaavat eniten 1–5 vuoden ajan. Joillakin kuumia aaltoja ilmaantuu vain muutaman kerran vuodessa ja pahimmillaan niitä voi tulla pari kertaa tunnissa. Joskus oireet voivat jatkua jopa 70 vuoden ikään saakka, ja onpa kirjallisuudessa kuvattu jopa 45 vuotta kestäneet vaihdevuosioireet.

Nainen voi lopettaa hormonihoidon halutessaan milloin tahansa. Estrogeenihoidon lopetuksen jälkeen saattaa vaihdevuosioireita tulla lievänä, mutta usein ne hiipuvat muutaman kuukauden kuluessa. Jos näin ei tapahdu, harkitaan, kannattaako hoito aloittaa uudelleen. Juuri näin on kysyjä tehnyt. Jos ehdottomia lopettamissyitä ei ole eikä itse hoidosta ole sivuoireita tai muita ongelmia, estrogeenia voidaan jatkaa.

Vaihdevuosien hormonihoidon haitoista merkittävin on pitkäaikaiseen, vuosia kestävään hoitoon liittyvä rintasyövän vaaran suureneminen. Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmä näyttää olevan haitallisempi kuin pelkkä estrogeeni. Estrogeeniin taas liittyy pieni laskimoveritulpan riski, joka on suhteessa käytettyyn hormoniannokseen mutta ei hoidon kestoon. Riski on pienempi ihon kautta annostellulla geelillä tai laastarilla kuin tableteilla. Aivohalvauksen riski kasvaa iän myötä, ja vaihdevuosien hormonihoidot lisäävät tätä riskiä, erityisesti 65 ikävuoden jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hormonihoidon sopivuutta seurataan vuosittaisilla seurantakäynneillä. Mitään erityistä yläikärajaa hoidolle ei ole. Millään laboratoriokokeella ei voida määrittää, milloin hoito voidaan lopettaa. Ajoittain kannattaa hoidon lopetusta kokeilla, koska monilla pahimmat oireet jäävät pois 2–5 vuoden hoidon aikana. Hormonihoito ei siirrä vaihdevuosioireita eteenpäin vaan jossakin vaiheessa ne hiipuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla