Onko liiallisella purukumin syönnillä pysyviä haittavaikutuksia terveyteen? Voiko se vaurioittaa esimerkiksi suolistoa pitkäaikaisessa liikakäytössä? Kyse on useista kymmenistä paloista päivässä.

Onpas kiinnostava kysymys! Purukumin koostuu pääasiassa kahdesta osiosta: pureskeltavasta perusmassasta ja tähän sekä kuorrutukseen lisätyistä aromiaineista ja sokerista. Erityistarkoituksiin purukumiin on lisätty muitakin aineita, esimerkiksi nikotiinia tupakasta vieroituksen tukemiseksi.

Purukumin massa valmistetaan perinteisesti useidenkin puulajien hartseista, joskin nykyään käytetään myös synteettisesti aikaansaatuja kumeja esimerkiksi polyisobutyleenia. Massa on biologisesti varsin inaktiivista, toisi sanoen se ei käytännössä reagoi elimistön eritteiden kanssa eikä siitä liukene merkittäviä määriä kemikaaleja elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käytettyä purukumia ei ole tarkoitettu nieltäväksi, vaan useimmat poistavat sen suustaan muuten. Siksi kait pureskeltuja purukumeja on löydettävissä bussipysäkeiltä ja pöytien ja tuolien alapinnoilta. Siistimpi tapa on toki ottaa purukumi suustaan esimerkiksi paperiin ja heittää roskiin. Vaan entäpä jos purukumin nielee ja vielä useita päivässä?

Tutkimustietokantojen selaamalla ei löytynyt muita kuvauksia haitoista kuin joitakin tapausselostuksia suurten purukumimäärien aiheuttamasta suolitukoksesta. Tällainen riski purukumien nielemiseen siis sisältyy, mutta on vaikea sanoa, kuin suuri se todellisuudessa on. Kysyjän ilmoittamilla määrillä riski voi jo ollakin mahdollinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilman muuta varminta on poistaa käytetty purukumi suun kautta. Voi myös kysyä, onko usean kymmenen purukumin syöminen päivässä muutenkaan hyväksi, esimerkiksi jatkuvaan pureskeluun liittyvän runsaan syljenerityksen vuoksi.

Vähäisemmässä käytössä luultavasti suurempi haitta purukumin syömisestä liittyy tuotteen lisukeaineisiin. Jos pinnassa ja makeutuksessa on käytetty tavallista sokeria, tämä on tietenkin hampaiden kannalta haitallista. Jos taas hampaita suojellakseen pureksii ksylitolipurukumia, varsin moni saa ongelmakseen ilmavaivat ja mahakivut. Ksylitoli kun ei imeydy suolistosta kunnolla vaan aiheuttaa paksusuolessa kaasun muodostusta ja joskus ripuliakin.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla