Onko liiallisella purukumin syönnillä pysyviä haittavaikutuksia terveyteen? Voiko se vaurioittaa esimerkiksi suolistoa pitkäaikaisessa liikakäytössä? Kyse on useista kymmenistä paloista päivässä.

Onpas kiinnostava kysymys! Purukumin koostuu pääasiassa kahdesta osiosta: pureskeltavasta perusmassasta ja tähän sekä kuorrutukseen lisätyistä aromiaineista ja sokerista. Erityistarkoituksiin purukumiin on lisätty muitakin aineita, esimerkiksi nikotiinia tupakasta vieroituksen tukemiseksi.

Purukumin massa valmistetaan perinteisesti useidenkin puulajien hartseista, joskin nykyään käytetään myös synteettisesti aikaansaatuja kumeja esimerkiksi polyisobutyleenia. Massa on biologisesti varsin inaktiivista, toisi sanoen se ei käytännössä reagoi elimistön eritteiden kanssa eikä siitä liukene merkittäviä määriä kemikaaleja elimistöön.

Käytettyä purukumia ei ole tarkoitettu nieltäväksi, vaan useimmat poistavat sen suustaan muuten. Siksi kait pureskeltuja purukumeja on löydettävissä bussipysäkeiltä ja pöytien ja tuolien alapinnoilta. Siistimpi tapa on toki ottaa purukumi suustaan esimerkiksi paperiin ja heittää roskiin. Vaan entäpä jos purukumin nielee ja vielä useita päivässä?

Tutkimustietokantojen selaamalla ei löytynyt muita kuvauksia haitoista kuin joitakin tapausselostuksia suurten purukumimäärien aiheuttamasta suolitukoksesta. Tällainen riski purukumien nielemiseen siis sisältyy, mutta on vaikea sanoa, kuin suuri se todellisuudessa on. Kysyjän ilmoittamilla määrillä riski voi jo ollakin mahdollinen.

Ilman muuta varminta on poistaa käytetty purukumi suun kautta. Voi myös kysyä, onko usean kymmenen purukumin syöminen päivässä muutenkaan hyväksi, esimerkiksi jatkuvaan pureskeluun liittyvän runsaan syljenerityksen vuoksi.

Vähäisemmässä käytössä luultavasti suurempi haitta purukumin syömisestä liittyy tuotteen lisukeaineisiin. Jos pinnassa ja makeutuksessa on käytetty tavallista sokeria, tämä on tietenkin hampaiden kannalta haitallista. Jos taas hampaita suojellakseen pureksii ksylitolipurukumia, varsin moni saa ongelmakseen ilmavaivat ja mahakivut. Ksylitoli kun ei imeydy suolistosta kunnolla vaan aiheuttaa paksusuolessa kaasun muodostusta ja joskus ripuliakin.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.