Olen 65-vuotias mummi. Rintojeni alla "pesii" epämääräinen punotus ja kutina. Olen suihkutellut, kuivatellut, antanut ilmakylpyjä ja jopa kokeillut hiivapöpöön tarkoitettua voidettakin (Daktarin). Tulokset eivät ole kehuttavia. En ole pahemmin ylipainoinenkaan. Onko niin, että vaivaa ei voi saadakaan kokonaan pois?

Punotus ja kutina taivealueilla ja rintojen alla on yleinen vaiva ja yleisimmin Candida albicans -hiivan, mutta joskus myös erään korynebakteerilajin aiheuttama. Pieneliöt viihtyvät ihoalueilla, jotka ilmastoituvat huonosti. Anatomiasta riippuen ilmastointi voi olla vaikeaakin. Vaikka kysyjän tavoin suihkuttelisi ja antaisi ilmakylpyjä päivittäin, esimerkiksi rintojen alusta voi silti muun ajan hautua niin, että hiivalle otolliset olosuhteet vallitsevat. Pelkkä pituuden ja painon mukaan määriteltävä normaalipainoisuuskaan ei ehkä auta, jos rintojen alus pysyttelee kosteana. Lisäksi hikoilu voi pahentaa tilannetta.

Ei silti kannata heittää toivoa. Hautuva alue tulee pestä vedellä ja saippualla kahdesti päivässä. Hiivasieni vaatii pitkällistä hoitoa, joten kysyjän mainitseman tyyppistä hiivavoidetta tulee käyttää usean viikon ajan, jotta sieni-itiötkin ihon uusiutuessa poistuvat ihosta. Usein hautuvalle alueelle voi laittaa paksun puuvillakankaan palan, joka pitää ihon kuivana. Kangas pitää vaihtaa riittävän usein, pari kertaa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitkeäksi osoittautuvan hautuman hoidossa on hyvä muistaa myös diabeteksen mahdollisuus, koska hoitamaton diabetes voi herkistää hiivatulehdukselle. Muutenkin hoidosta huolimatta pitkittyvän rintojen alustan punotuksen ja kutinan vuoksi on syytä käväistä lääkärissä, jotta voidaan pohtia, tarvitaanko ehkä suun kautta otettavaa hiivakuuria tai lisätutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla