25-vuotiaan naisen raskaustesti virtsasta näytti positiivista. Testi varmistettiin myös verikokeella. Hän kysyy, voiko verikokeesta nähdä, että raskaus on normaalisti kohdunsisäinen. Hänen HCG-hormoninsa taso oli luokkaa 700.

Kysyjän tapaus on varmasti jo ratkennut, mutta kerron muillekin lukijoille raskaustestistä ja sen tulkinnasta.

Raskaus voidaan todeta mittaamalla istukkahormonin HCG:n taso verestä tai virtsasta (HCG = human chorionic gonadotrophin). Herkimmät verikokeet ovat positiivisia jo muutama päivä ennen kuukautisten poisjäämistä. Ne mittaavat hyvin matalia istukkahormonitasoja, jopa 5 IU-yksikköä. Verikokeessa saadaan yleensä numeroarvo, joka kertoo hormonin pitoisuuden veressä. Raskaustesti virtsasta ei ole yhtä herkkä, ja testin tulos on yleensä vain negatiivinen tai positiivinen. Positiivinen raskaustesti ei kerro, missä raskaus sijaitsee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virtsan raskaustesti on riittävä, kun halutaan selvittää raskauden alkaminen. Jos naisen alkuraskauteen liittyy vaivoja, vuotoa tai kipuja, voidaan tarvita tarkempia testejä eli raskaushormonin pitoisuuden määritys verestä ja ultraäänitutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskauden paikka voidaan selvittää ultraäänitutkimuksella. Kohdunsisäinen raskaus varmistuu emätinanturilla tutkittaessa lähes 100-prosenttisesti, kun kuukautiset ovat noin kaksi viikkoa myöhässä. Tämä edellyttää, että kuukautiskierto on säännöllinen. Jos kohdussa ei näy raskautta, on mahdollista, että raskaus on alkanut oletettua myöhemmin, se ei ole kehittynyt normaalisti eli kyseessä on varhainen keskenmeno, tai raskaus sijaitsee kohdun ulkopuolella.

Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voi pitää, että jos veren HCG-määrä on yli 1 000 IU/ml, raskauden sijainti selviää yleensä ultraäänitutkimuksen avulla. Alkuvaiheessa ultraäänitutkimuksessa voi näkyä vain pieni sikiöpussi. Jotta raskauden normaali eteneminen varmistuisi, voidaan tutkimus tarvittaessa uusia 1–2 viikkoa myöhemmin, jolloin nähdään sikiökaiku ja sydämen syke.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla