Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 22-vuotias nainen. Minulla todettiin noin kolme vuotta sitten perioraalidermatiitti. Ihottuma sijoittuu suupielten ja nenän ympärille. Voiko tätä ihosairautta parantaa kokonaan millään? Onko ihon puhdistusaineilla ja muilla kosmeettisilla tuotteilla osuutta?

Perioraalidermatiitille ei ole suomenkielistä nimeä, mutta sitä voisi kutsua "suunympärysihottumaksi". Suun ympäristöön tulee pieniä näppylöitä, joskus märkäpäitä. Sairaus ilmenee etenkin nuorilla naisilla.

Perioraalidermatiitin syytä ei tunneta. Aiheuttajaksi on epäilty hammastahnoja, jopa arabinaisten kasvohuntua. Ehkä varteenotettavin selitys ovat kosteusvoiteiden ja muun kosmetiikan käyttö. Niiden arvellaan häiritsevän ihon normaalia bakteerikantaa, mikä johtaisi sairauteen ihottumalle alttiilla henkilöillä. Jos perioraalidermatiitti vaivaa, voiteiden käyttö kasvojen alaosassa kannattaa lopettaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suun kautta nautittu antibiootti tetrasykliini pieninä annoksina tehoaa hyvin. Kuukauden parin käyttö vie ihottuman pois tai ainakin lievittyy selvästi. Paikallishoitona voi käyttää tiettyjä antibioottivoiteita tai liuoksia. Näitä lääkkeitä saa lääkärin reseptillä. Kortisonipitoisia voiteita ei pidä käyttää, sillä ne pahentavat ihottumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taudin ennuste on hyvä eli sairaus yleensä paranee. Joillakin oireet kuitenkin palaavat aina hoidon jälkeen, jolloin tetrasykliinihoito joudutaan uusimaan. Tällöin viimeistään kannattaa luopua kosteusvoiteiden ja kosmetiikan käytöstä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Anti-antibiotics

Vierailija kirjoitti:
Itsellä toimi Neen-öljy. Kaksi vuotta
antibioottien kanssa taistelin ja sit löysin ton ihme tuotteen-helpotus!!!

Mitä tarkoitat antibioottien kanssa taistelulla? Niistä tulee usein ihottumaa. Miksi syöt niitä?

  • ylös 9
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla