Selkäkipuja voi hoitaa kotikonstein, kunhan ne pysyvät siedettävinä. Jos perussärkylääkkeet eivät auta, kannattaa viikon parin jälkeen mennä lääkäriin. Siinä ajassa oireiden pitäisi jo olla helpottaneet.

Jos selkäkivun lisäksi jokin raaja alkaa puutua tai olo muuttuu höntiksi, on mentävä heti päivystykseen.

– Jos ei itse tiedä, pitäisikö lähteä lääkäriin vai ei, voi soittaa terveysneuvontaan, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny vinkkaa.

Hälyttäviä oireita, joista hoitoon pitää mennä vaikka ambulanssilla ovat:

  • sietämätön selkäkipu, joka ei hellitä levossa,
  • halvausoireet,
  •  ulostusvaikeudet
  •  yleisvoinnin nopea heikkeneminen.

Magneettikuva näyttää liikaakin

Jos oireet viittaavat välilevyn pullistumaan, magneettikuvaus voi vahvistaa epäilyt. Tutkimuksen tulokseen luotetaan niin paljon, että moni hakeutuu siihen omalla rahalla, jos lähetettä ei terveydenhoidosta saa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Magneettikuva on kuitenkin niin tarkka, että yli 40-vuotiaan selkärangasta löytyy melkein aina jotain vikaa. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että kuvissa näkyvillä vaurioilla ei ole välttämättä yhteyttä koettuun kipuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Voi käydä niin, että magneettikuvan antama tieto lisääkin pelkoja ja saa varomaan liikuntaa. Kulumamuutoksia löytyy melkein aina, mutta niiden merkitys voi olla pieni, Yli-Kyyny sanoo.

Joskus selkäkipu on oire vakavasta sairaudesta, kuten syövästä. Se on kuitenkin hyvin harvinaista, ja oireita on silloin yleensä muitakin.

– Lievänpuoleista ja ajoittaista selkäkipua ei kannata pelätä. Selkä on päivittäin kovalla käytöllä oleva rakenne, joka oireilee joskus melkein kaikilla. Useimmiten selkäkipu myös paranee ihan itsestään, Yli-Kyyny rauhoittelee.

Stressinpoistoharjoitus tepsii myös selkäkipuun

Palleahengitys tehoaa henkisen kuormituksen lietsomiin selkävaivoihin. Se laskee stressiä, lievittää kivun tuntemusta ja aktivoi keskivartalon lihaksia tukemaan selkää paremmin.

  1. Istu ryhdikkäästi tai mene makuulle ja sulje silmät. Tunne kehon paino alustaa vasten. Rentoudu.
  2. Hengitä muutama kerta nenän kautta syvään sisään ja puhalla hitaasti suun kautta ulos. Tunne, miten sisäänhengityksellä vatsa ja kyljet nousevat ja uloshengityksellä laskevat. Anna sitten hengityksen palata luonnolliseen tahtiinsa.
  3. Keskity pariksi minuutiksi tarkkailemaan hengityksen rytmiä. Jos huomaat ajattelevasi muita asioita, palaa tarkkailemaan hengitystä.
  4. Aloita kehon skannaus päästä varpaisiin. Havainnoi kehon jokaista osaa. Pane merkille, tunnetko jossakin kohtaa kireyttä tai jännitystä, ja anna jokaisen uloshengityksen vapauttaa jännitystä kehosta.
  5. Ala laskea hengityskertoja. Laske jokainen sisään- ja uloshengitys. Kun pääset kymmeneen, aloita alusta. Tee näin muutamia kertoja. Laskeminen auttaa keskittymään hengitykseen.
  6. Tunne lopuksi taas kehosi paino. Kuuntele, mitä ympäristössäsi tapahtuu. Avaa sitten silmät.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla