Aspiriini raskauden aikana pienentäisi ennenaikaisen synnytyksen riskiä – sopisi etenkin köyhiin maihin

Ennenaikaisia synnytyksiä saataisiin todennäköisesti vähennettyä, jos äideille annettaisiin pieniä aspiriiniannoksia raskauden aikana. Lääkitys voisi auttaa varsinkin köyhissä maissa, joissa terveydenhuollon resurssit ovat puutteellisia.
Lancet-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 11 000 raskaana olevan naisen seurantaan, jonka aikana puolet naisista sai päivittäin 80 milligrammaa aspiriinia tai muuta asetyylisalisyylihappovalmistetta raskauden alkuvaiheista 36. viikolle. Loput äidit saivat lumevalmistetta ja toimivat verrokkeina.Asetyylisalisyylihapporyhmäläisten lapsista 11,6 prosenttia syntyi ennenaikaisina eli ennen 37. raskausviikkoa, kun verrokkiryhmässä niin tapahtui 13,1 prosentille. Myös ennen raskausviikkoa 34 tapahtuneet synnytykset vähenivät, minkä lisäksi kohtukuolemat ja vastasyntyneiden kuolemat olivat harvinaisempia.Havaitut erot eivät olleet kovin suuria yksilön kannalta, mutta väestötasolla niillä voi olla suuri merkitys. Etenkin köyhissä ja keskituloisissa maissa, joissa terveydenhuollon mahdollisuudet ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä voivat olla puutteelliset, asetyylisalisyylihappo voisi tarjota edullisen ja helpon avun. Tutkimus toteutettiin Intiassa, Pakistanissa, Sambiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Guatemalassa ja Keniassa.
Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa mm. motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän. Globaalisti ennenaikainen synnytys on myös merkittävä lapsikuolleisuuden syy.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2020;DOI:10.1016/S0140-6736(19)32973-3)https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32973-3/fulltext

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla