Aikuiset atooppista ihottumaa potevat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan sairastua moniin sydänoireisiin muuta väestöä todennäköisemmin. Sairastumisriski on sitä suurempi mitä aktiivisempi ja vaikeaoireisempi ihottuma on.

Tulokset julkaistiin arvostetussa BMJ-lehdessä, ja ne perustuvat 390 000 potilaan ja 1,5 miljoonan terveen verrokin viisivuotisiin seurantatietoihin. Atooppista ihottumaa potevat sairastuivat sydäninfarktiin, sepelvaltimotautiin tai eteisvärinä-rytmihäiriöön 40–50 prosenttia todennäköisemmin ja sydämen vajaatoimintaan 70 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Myös aivoverenkiertohäiriöt olivat heillä 20 prosenttia yleisempiä. Riskit havaittiin pääosin potilailla, joiden atopia oli pahaoireinen ja aktiivinen. Tuloksista ei käy ilmi, mikä tarkalleen yhteyden aiheuttaa, mutta todennäköinen selitys löytyy atooppiseen ihottumaan liittyvästä tulehdustilasta. Myös sydän- ja verisuonitaudit ovat taustaltaan tulehduksellisia, joten tämä saattaa selittää havainnot. Aiemmissa tutkimuksissa myös muita tulehduksellisia sairauksia kuten psoriaasi on yhdistetty sydänriskeihin. Tutkimuksista on kuitenkin vaikea päätellä, miten suurelta osin yhteydet johtuvat kyseisistä sairauksista, ja miten paljon esimerkiksi niiden hoidoista tai muista taustamuuttujista. Tämän vuoksi havaintoja kannattaa tulkita varoen. Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2018;DOI:10.1136/bmj.k1786) https://doi.org/10.1136/bmj.k1786

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla