Säännöllisesti avokadoja syövät voivat välttyä sydän- ja verisuonitaudeilta muita todennäköisemmin. Avokadossa on terveellisiä rasvoja ja kuituja, jotka voivat selittää yhteyden.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 69 000 naisen ja 42 000 miehen 30-vuotisia seurantatietoja. Seurannan aikana 14 000 osallistujaa sairastui sydän- ja verisuonitautiin. Ruokavaliosta kyseltiin neljän vuoden välein.Viikoittain vähintään yhden avokadon nauttivat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin 16 prosenttia ja sepelvaltimotautiin 21 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät syöneet avokadoja. Yhteys näkyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muu ruokavalio ja elämäntavat.Tutkijat arvioivat myös, miten muiden rasvan lähteiden vaihtaminen avokadoon vaikuttaisi. Arvion mukaan sydänriskit pienentyvät, jos avokadolla korvaa margariinia, voita, juustoa, kananmunaa, jogurttia tai lihavalmisteita.Avokadossa on monityydyttymättömiä rasvoja, kuituja, magnesiumia ja kaliumia, mitkä tiedetään terveellisiksi ja voivat pienentää sydänoireiden vaaraa. Runsaan rasvan vuoksi avokadot voivat kuitenkin lihottaa, jos niitä syö paljon.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2022;11:e024014)https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.024014

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla