Diabeetikkojen terveys parantunut huomattavasti – pidentänyt myös elinikää

Diabetesta potevat sairastuvat entistä harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös elävät todennäköisemmin pitemmän elämän kuin muutama vuosikymmen sitten. Ruotsalaistutkimuksen havainnot koskevat sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavia. Tulokset perustuvat kansallisten rekistereiden tietoihin vuosilta 1998–2014.
Tarkasteltuna ajanjaksona tyypin 1 diabetesta sairastavien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pieneni 40 prosenttia enemmän kuin samanikäisten, jotka eivät sairastaneet diabetesta. Myös tyypin 2 diabetesta potevien sairastumisriski pieneni, mutta vain 20 prosenttia enemmän kuin verrokkien.
Myös riski menehtyä seurannan aikana pieneni diabeetikoilla, ja tyypin 1 diabetesta sairastavien kuolleisuus laski jo terveiden verrokkien tasolle. Tyypin 2 diabeetikoilla muutos ei ollut yhtä suuri.
Ruotsalaisten tulokset eivät osoita, mistä suotuisa kehitys tarkalleen johtuu, mutta todennäköisesti se on seuraus useiden parannusten yhteisvaikutuksesta. Diabeteksen ja sydänriskitekijöiden hoito ja ehkäisy ovat parantuneet huomattavasti vuosien varrella, minkä lisäksi potilaat ovat tulleet tietoisemmiksi ja aktiivisemmiksi sairautensa hoidossa. Parannuksista huolimatta on silti hyvä muistaa, että diabetesta sairastavat ovat edelleen selvästi perusväestöä alttiimpia sydän- ja verisuonitaudeille ja niiden aiheuttamille kuolemille.
Noin 300 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta eli ns. aikuistyypin diabetesta ja 50 000 tyypin 1 eli ns. nuoruustyypin diabetesta. Uusia tapauksia diagnosoidaan noin 25 000 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim (New England Journal of Medicine 2017;376:1407–1418)http://dx.doi.org/ 10.1056/NEJMoa1608664

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(2017419)

Sisältö jatkuu mainoksen alla