Tyypin 2 diabetesta sairastavilla on haiman rakennemuutoksia, jotka tuoreen tutkimuksen mukaan korjaantuvat, jos diabetes saadaan kuriin elämäntapamuutoksilla. Havainto on mielenkiintoinen, sillä tätä ennen ei ole tiedetty ovatko haiman näkyvät muutokset osa tyypin 2 diabetesta vai esimerkiksi sille altistava seikka.Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä, ja se perustuu 90 tyypin 2 diabetesta potevan kaksivuotiseen seurantaan. Tutkimuksen aikana osalla potilaista diabetes saatiin kuriin elämäntapamuutoksilla, mutta kaikilla ne eivät tepsineet. Mukana oli myös verrokkeja, jotka eivät sairastaneet tyypin 2 diabetesta.Tutkimuksen alkaessa tyypin 2 diabetesta sairastavien haimat olivat keskimäärin 18 kuutiosenttimetriä pienempiä kuin terveiden, mutta elämäntapamuutosten avulla diabeteksesta parantuneiden haimat suurenivat noin 9 kuutiosenttimetriä. Samansuuntainen, mutta vähäisempi muutos havaittiin myös muilla potilailla.Myös haiman muoto vähitellen palautui ja haiman sisäinen rasvapitoisuus pieneni potilailla, joiden diabetes saatiin käytännössä parannettua laihduttamisen ja elämäntapamuutosten avulla. Haimoja tutkittiin magneettikuvauksella.Havainnot ovat ensimmäinen osoitus siitä, että tyypin 2 diabetekseen kuuluvat haiman rakennemuutokset korjaantuvat diabeteksen parantuessa ja lievittyessä elämäntapamuutosten ansiosta. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim(Lancet Diabetes & Endocrinology 2020;DOI:10.1016/S2213-8587(20)30303-X)https://doi.org/10.1016/S2213-8587(20)30303-X

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla