Osa rintasyövistä voi uusiutua vielä 20 vuotta onnistuneen hoidon jälkeenkin, tuore tutkimus osoittaa. Havainto koskee estrogeenireseptori-positiivisia (ER) rintasyöpiä.
Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja se perustuu 88 aikaisemman tutkimuksen ja 63 000 ER-positiiviseen rintasyöpään sairastuneen naisen tietoihin. Naiset olivat saaneet leikkauksen lisäksi hormonaalista lääkehoitoa viiden vuoden ajan ja heidän syöpänsä oli parantunut.
Vaikka naisten syövät olivat parantuneet, seuraavien 15 vuoden aikana heidän riskinsä sairastua syöpään uudelleen pysyi tasaisesti kohonneena. Rintasyövän uusiutumisia todettiin esimerkiksi luustossa, keuhkoissa tai maksassa.Uusien kasvainmuutosten riski oli suoraan yhteydessä alkuperäisen syövän kokoon ja siihen, kuinka moneen imusolmukkeeseen syöpä oli tuolloin levinnyt. Merkittävin riski oli potilailla, joiden kasvain oli ollut suuri ja levinnyt ainakin neljään imusolmukkeeseen. Näistä naisista 40 prosenttia sairastui uuteen syöpään seuraavien 15 vuoden aikana. Kun alkuperäinen kasvain oli ollut pieni eikä ollut levinnyt imusolmukkeisiin, vain 10 prosenttia sairastui uudelleen, tutkijat havaitsivat.
ER-positiiviseen rintasyöpään sairastuneet saavat liitännäishoitona hormonaalista lääkitystä viiden vuoden ajan, mutta nyt julkaistut tulokset antavat aiheen miettiä pitäisikö hoitoa jatkaa tätäkin pitempään ainakin potilailla, joiden syövän uusiutumisriski on suuri. Suomessa näin tehdään ja lääkitystä jatketaan kymmenen vuotta potilailla, joiden uusiutumisriski on suuri, esimerkiksi juuri kainalon imusolmukkeisiin levinneen syövän takia.
Rintasyöpään sairastuu noin joka yhdeksäs nainen, mikä tekee siitä Suomessa naisten yleisimmän syövän. Rintasyövän ennuste on yleensä hyvä. Kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista 85 prosenttia potilaista on edelleen hengissä.
Uutispalvelu Duodecim (New England Journal of Medicine 2017;377:1836 - 184)http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1701830#t=abstract
(2017119) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.