Pitkään jatkuvat kovat helteet ovat terveysriski jo nyt, mutta tulevaisuudessa helleaaltojen aiheuttamat kuolemat tulevat todennäköisesti lisääntymään ympäri maailmaa. Pahimmat vaikutukset ovat trooppisilla ja subtrooppisilla seuduilla, mutta hellekuolleisuus tulee kasvamaan myös Euroopassa ja muualla.Tutkimusten mukaan helleaallot tulevat ilmastonmuutoksen myötä yleistymään, ne ovat pahempia ja kestävät pitempään. Tämän seurauksena pahimmassa tapauksessa helleaaltojen aiheuttamat kuolemat voivat jopa nelinkertaistua monissa Australian suurkaupungeissa, mutta suurimmat vaikutukset kohdistuvat todennäköisesti köyhien maiden huono-osaisiin, jotka asuvat tiheästi asutuissa kaupungeissa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Tiedot perustuvat laajaan yli 20 maata kattavaan mallinnukseen, jossa pyrittiin arvioimaan helleaaltojen vaikutuksia vuosina 2031–2080. Mallinnuksessa huomioitiin mm. kasvihuoneilmiötä edistävät päästöt, eri maiden valmiudet kohdata helleaaltojen haittoja sekä väestön tiheys.

Mallinnuksensa perusteella tutkijat toivovat maailman valtioiden panostavan ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin sekä hellekuolemien ehkäisyyn hyvissä ajoin. Helteiden haitat kohdistuvat varsinkin pitkäaikaissairaisiin sekä kotona ja hoitolaitoksissa oleviin vanhuksiin. Suomessa pitkät hellejaksot vuosina 2003 ja 2010 johtivat tutkitusti useampiin satoihin ennenaikaisiin kuolemiin näissä ryhmissä.Tulokset julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim(PLOS Medicine 2018)http://journals.plos.org/plosmedicine/

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018731) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla