Huomattava laihtuminen ennen tekonivelleikkausta ehkäisee komplikaatioita – vähentää myös tarvetta leikkaukselle

Lihavuus on tunnettu polven nivelrikon riskitekijä ja se lisää komplikaatioiden riskiä tekonivelleikkauksen jälkeen. Tuoreen tutkimuksen perusteella komplikaatiot puolestaan vähenevät, jos potilas laihtuu huomattavasti ennen tekonivelleikkausta. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siihen osallistui 82 alle 65-vuotiasta potilasta, joiden painoindeksi oli keskimäärin 44. Kaikki potilaat olivat menossa polven tekonivelleikkaukseen, mutta ennen sitä puolet potilaista satunnaistettiin myös lihavuusleikkaukseen. Lihavuusleikkauksen ansiosta potilaat laihtuivat keskimäärin 15 kiloa.

Kun potilaiden tekonivelleikkaustuloksia verrattiin vuoden kuluttua, ennen leikkausta laihtuneille oli tullut selvästi vähemmän komplikaatioita. Lisäksi noin kolmannes lihavuusleikkauspotilaista kieltäytyi heille suunnitellusta tekonivelleikkauksesta, koska laihtumisen myötä heidän polvioireensa lievittyivät niin paljon. Tämä myös selitti komplikaatioiden vähentymistä, tutkijat kirjoittavat.Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavana osoituksena siitä, että vakavasti lihavien laihtuminen ennen tekonivelleikkausta vähentää komplikaatioita ja mahdollisesti myös tekonivelleikkauksia. Polven nivelrikkoon ei ole parantavia hoitoja, mutta oireita lievitetään kipulääkkeillä. Jos ne eivät tehoa, voidaan harkiten käyttää glukokortikoidiruiskeita. Tekonivelleikkaus tehdään vaikeimmissa tapauksissa. Globaalisti noin 240 miljoonaa ihmistä kärsii elämää rajoittavasta polven tai lonkan nivelrikosta.Iän ja ylipainon lisäksi nivelrikoille altistavat vammat, raskas työ ja kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e226722)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.6722

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla