Kasvissyönti on monella tapaa terveellistä, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä näkyy myös lukuisissa merkkiaineissa ja riskitekijöissä, joita mitataan verestä ja virtsasta.Tutkimus julkaistiin tieteellisessä European Congress on Obesity -konferenssissa, ja se perustuu lähes 170 000 britin terveystietoihin. Osallistujat olivat terveitä tutkimuksen alkaessa ja heistä 4 000 oli kasvissyöjiä.Tutkijat mittasivat 19 merkkiainetta, jotka liittyvät diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään sekä maksan, munuaisten, luuston ja nivelten terveyteen.Verrattuna lihaa syöviin kasvissyöjät saivat parempia tuloksia 13 mittauksessa, tutkijat havaitsivat. Heillä oli muun muassa vähemmän LDL-kolesterolia ja apolipoproteiini A:ta ja B:tä, jotka liittyvät sydän- ja verisuonitautien vaaraan, sekä vähemmän tulehduksesta sekä munuais- ja maksaongelmista kertovia merkkiaineita. Myös syövälle altistavien merkkiaineiden pitoisuudet olivat pienempiä.Vaikka kasvissyöjien terveydentila oli mittausten perusteella pääosin parempi, heidän D-vitamiinitasonsa olivat keskimäärin alhaisempia kuin lihansyöjien. Myös hyvän HDL-kolesterolin ja kalsiumin pitoisuudet olivat pienempiä.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta yhdessä aikaisempien tutkimustulosten kanssa ne vahvistavat näyttöä kasvissyönnin ja kasvispainotteisen ruokavalion terveellisyydestä. Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa osallistujien ikä, sukupuoli, mahdollinen lihavuus, tupakointi ja alkoholin käyttö.Uutispalvelu Duodecim(European Congress on Obesity 2021)https://drive.google.com/file/d/1aV0KirZVSo8HW2nMGqHSByTdK2bOJXi4/view

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla