Keisarileikkaukset ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti, mutta harvoilla on selvää käsitystä niiden pitkäaikaisista vaikutuksista äidin ja lapsen terveyteen. Tuoreen tutkimuskatsauksen tulokset antavat miettimisen aihetta naisille, jotka haluavat keisarileikkauksen ilman lääketieteellisiä perusteluja.Katsauksessa yhdistettiin ja analysoitiin 80 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat noin 4 miljoonan naisen ja 900 000 lapsen terveystiedoista.

Tulosten perusteella keisarileikkauksella synnyttäneillä naisilla on alateitse synnyttäviä harvemmin virtsankarkailua, lantioelinten laskeumia ja kohdunlaskeumia, mutta enemmän ongelmia tulevissa raskauksissa ja synnytyksissä. Lapsilla keisarileikkaus suurentaa astman ja lihavuuden riskiä.Tutkijat laskivat, että yhden virtsankarkailutapauksen ehkäiseminen edellyttää 19 keisarileikkausta, mutta jokaista 1 500 keisarileikkausta kohden yhdeksän lasta sairastuu astmaan. Tulevissa raskauksissa todetaan puolestaan kaksi etisistukkatapausta, kaksi kohdun repeämää, 21 keskenmenoa ja yksi kohtukuolema jokaista 1 500 keisarileikkausta kohden. Keisarileikkaus saattaa myös heikentää hedelmällisyyttä.Valtaosa analysoiduista tutkimuksista oli ei-kokeellisia, joten ne eivät riitä kausaalisten suhteiden todistamiseen. On silti todennäköistä, että havaitut yhteydet johtuvat pääosin juuri keisarileikkauksista. Tutkijat toivovat, että tulokset auttavat lääkäreitä ja äitejä punnitsemaan keisarileikkauksen riskejä ja vaikutuksia. Monesti keisarileikkaus on pakko tehdä äidin ja lapsen turvallisuuden takaamiseksi, mutta entistä useammin synnyttäjät haluavat niitä ei-lääketieteellisten syiden takia. Länsi-Euroopassa joka neljäs ja Yhdysvalloissa joka kolmas lapsi syntyy keisarileikkauksella. Etelä-Amerikassa luku on vielä korkeampi – jopa neljä lasta kymmenestä.Suomessa joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (PLOS Medicine 2018;DOI:10.1371/journal.pmed.1002494)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002494

(2018123) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilastaLancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat 75–100 mg päiväannosten ehkäisevän sydänoireita alle 70-kiloisilta, mutta sitä suuremmat eivät saa lääkkeistä apua. Yli 70-kiloisista miehistä peräti 80 prosenttia ja naisista 50 prosenttia saattaa syödä 75–100 mg:n annoksia turhaan, tutkijat havaitsivat. Asetelma kääntyi toiseksi, kun analyysissa keskityttiin suurempiin, yli 325 mg:n annoksiin. Tällöin hyödyt näkyivät vain yli 70 kiloa painavilla. Väärän suuruinen annos ei ollut ainoastaan tehoton, sillä osalle potilaista se aiheutti myös terveyshaittoja ja mahdollisesti jopa suurensi riskiä menehtyä seurannan aikana. Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, etteivät sydänoireiden ehkäisyyn tarkoitetut asetyylisalisyylihappolääkitykset ole tehokkaita, jos annostuksessa ei huomioida potilaan kokoa. Tärkeää näyttäisi olevan potilaan pituus ja lihasmassa, ei siis painoindeksillä mitattava lihavuus.Tulokset perustuvat kymmenen aiemman tutkimuksen ja lähes 120 000 potilaan tietoihin.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)31133-4)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31133-4

(2018718) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lähes päivittäin jogurttia syövät saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella säästyä korkealta verenpaineelta muita todennäköisemmin. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella jogurttia ainakin viidesti viikossa nauttivat sairastuivat korkeaan verenpaineeseen noin kymmenyksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät jogurttia korkeintaan kerran kuukaudessa. Myös muita maitotuotteita paljon käyttävien verenpaineriskit olivat alhaisemmat. Yhteydet havaittiin 20–30 vuoden seurannassa.Jogurttiin liitetty suotuisa vaikutus havaittiin varsinkin osallistujilla, jotka söivät muutenkin terveellisesti. Heidän riskinsä sairastua korkeaan verenpaineeseen seurannan aikana oli kolmanneksen pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet jogurttia ja joiden ruokavalio oli muutenkin epäterveellisempi.Sama tutkijaryhmä osoitti hiljattain jogurtin sopivan myös korkeaa verenpainetta jo valmiiksi poteville. Heillä jogurtin viikoittainen käyttö liittyi pienempään riskiin sairastua sydäninfarktiin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mikä maidossa ja jogurtissa verenpaineeseen vaikuttaa, mutta muun muassa kalium, magnesium ja kalsium – joita maidossa on runsaasti – voivat laskea verenpainetta. Hapattamalla tehty jogurtti saattaa myös vaikuttaa suoliston bakteerikantojen välityksellä.

Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Hypertension 2018;36:1671–1679)https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2018/08000/Long_term_yog...

(2018717) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.