Keisarileikkaukset ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti, mutta harvoilla on selvää käsitystä niiden pitkäaikaisista vaikutuksista äidin ja lapsen terveyteen. Tuoreen tutkimuskatsauksen tulokset antavat miettimisen aihetta naisille, jotka haluavat keisarileikkauksen ilman lääketieteellisiä perusteluja.Katsauksessa yhdistettiin ja analysoitiin 80 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat noin 4 miljoonan naisen ja 900 000 lapsen terveystiedoista.

Tulosten perusteella keisarileikkauksella synnyttäneillä naisilla on alateitse synnyttäviä harvemmin virtsankarkailua, lantioelinten laskeumia ja kohdunlaskeumia, mutta enemmän ongelmia tulevissa raskauksissa ja synnytyksissä. Lapsilla keisarileikkaus suurentaa astman ja lihavuuden riskiä.Tutkijat laskivat, että yhden virtsankarkailutapauksen ehkäiseminen edellyttää 19 keisarileikkausta, mutta jokaista 1 500 keisarileikkausta kohden yhdeksän lasta sairastuu astmaan. Tulevissa raskauksissa todetaan puolestaan kaksi etisistukkatapausta, kaksi kohdun repeämää, 21 keskenmenoa ja yksi kohtukuolema jokaista 1 500 keisarileikkausta kohden. Keisarileikkaus saattaa myös heikentää hedelmällisyyttä.Valtaosa analysoiduista tutkimuksista oli ei-kokeellisia, joten ne eivät riitä kausaalisten suhteiden todistamiseen. On silti todennäköistä, että havaitut yhteydet johtuvat pääosin juuri keisarileikkauksista. Tutkijat toivovat, että tulokset auttavat lääkäreitä ja äitejä punnitsemaan keisarileikkauksen riskejä ja vaikutuksia. Monesti keisarileikkaus on pakko tehdä äidin ja lapsen turvallisuuden takaamiseksi, mutta entistä useammin synnyttäjät haluavat niitä ei-lääketieteellisten syiden takia. Länsi-Euroopassa joka neljäs ja Yhdysvalloissa joka kolmas lapsi syntyy keisarileikkauksella. Etelä-Amerikassa luku on vielä korkeampi – jopa neljä lasta kymmenestä.Suomessa joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (PLOS Medicine 2018;DOI:10.1371/journal.pmed.1002494)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002494

(2018123) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.