Kiinteiden ruokien varhainen aloittaminen voi pidentää vauvan yöunia ja vähentää heräilyä. Brittitutkimuksessa tämä havaittiin kolmekuukautisilla vauvoilla, jotka saivat myös äidinmaitoa.Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä brittiäitejä kannustetaan pitämään vauvansa täysimetyksellä 6 kuukauden ikään, mutta vain neljännes äideistä tekee niin. Yksi syy kiinteiden ruokien tarjoamiselle on uskomus, jonka mukaan se parantaa lapsen yöunia, mutta tätä ennen näyttö asiasta on ollut puutteellista. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1 200 vauvan ja äidin seurantaan, ja sen perusteella kolmen kuukauden iässä aloitettu kiinteiden ruokien antaminen pidensi vauvojen yöunia keskimäärin 17 minuutilla ja vähensi heräilyjä. Myös vauvojen vaikeat uniongelmat, jotka ovat äideille erityisen raskaita, olivat selvästi vähäisempiä kiinteitä ruokia äidinmaidon lisäksi saaneilla. Tutkimuksessa puolet lapsista satunnaistettiin varhaiseen kiinteiden ruokien aloittamiseen ja puolet täysimetykseen.

Brittien tuloksista huolimatta rintamaito on edelleen parasta ravintoa vauvalle eikä normaalipainoisena syntynyt vauva yleensä tarvitse muuta ruokaa 6 kuukauden ikään mennessä. Nyt saadut tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että kiinteiden ruokien varhainen aloittaminen voisi auttaa perheitä, joissa ponnistellaan vaikeiden uniongelmien kanssa.Suomessa vauvoja suositellaan pidettävän täysimetyksellä 4–6 kuukauden ikään, minkä jälkeen imettämistä olisi hyvä jatkaa kiinteiden ruokien ohessa vuoden ikään saakka.
Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Pediatrics 2018;172(8):e180739)https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2686726

(201889) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla