katetriablaatio. rytmihäiriö
Kuva Shutterstock

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

muistiruoka, aivoruoka

Marjoista, hedelmistä, kasviöljyistä, pähkinöistä ja kalasta koostuva ruokavalio hellii aivoja. Mitä muuta kuuluu aivoruokaan?

MIND-ruokavalio käsittää 15 eri ravintoainetta kymmenestä ”aivoterveellisestä” ruoka-aineryhmästä. Siinä suositaan vihreitä vihanneksia, pähkinöitä, marjoja, papuja, täysjyvää, kalaa, siipikarjaa, oliiviöljyä ja viiniä.

Aivodieettiä noudattavan pitäisi syödä päivittäin kolme annosta täysjyväviljoja, salaattia ja vihanneksia höystettynä lasillisella viiniä. Kanaa ja marjoja nautitaan vähintään kaksi kertaa viikossa ja kalaa vähintään kerran viikossa. Välipalana syödään pähkinöitä.

Rajoitettuja ruokia ovat punainen liha, voi, margariini, juusto, leivonnaiset, makeiset ja rasvaiset pikaruoat. Näitä saa käyttää vain kerran viikossa. Myöskään hedelmät eivät ole kovin tärkeitä — sen sijaan marjoja, etenkin mustikoita ja mansikoita, suositellaan.

Omega-3-rasvahappoja sekä B-, C-, D- ja E-vitamiineja sisältävät ruoat suojelevat aivoverisuonia ja auttavat aivoja voimaan hyvin. Tärkeintä on syödä monipuolisesti, sillä mikään yksittäinen ruoka-aine ei toimi poppakonstina.

1. Liikunta on muistilääkettä

Mikään ei suojaa muistisairauksiilta paremmin kuin liikunta. Kaiken tyyppinen liikunta, mukaan lukien kevyt kävely, tukee aivojen terveyttä sekä pienentää muistitautien riskiä. Tärkeintä on, että liikkuu säännöllisesti.

2. Lepo antaa voimaa

Paitsi haasteita, aivot rakastavat myös loikoilua. On hyvä painaa mieleen kahdeksan tunnin sääntö: vuorokaudesta 8 tuntia lepoa, 8 tuntia työtä ja 8 tuntia mielekästä vapaa-aikaa. Myös lyhyillä päivätorkulla on todistetusti erittäin myönteisiä vaikutuksia muistille sekä myös vireystasolle.

3. Jumppaa myös aivoille

Kaikki uuden kielen opiskelusta sudokuun tarjoavat aivoille sen kaipaamaa voimistelua. Aivoja voi stimuloida pelkästään arkirutiineista poikkeamalla: kävele uutta reittiä tai tee aamutoimet uudessa järjestyksessä. Myös sosiaalinen kanssakäyminen virkistää aivoja.

Vierailija

Muistiruoka – mitä se on?

Vierailija kirjoitti: Ei tieteellistä näyttöä kyseisten ruoka-aineiden, kuten täysjyväviljan eduista tai punaisen lihan haitoista tässkään tutkimuksessa. Sellaista tietellistä johtopätöstä ei voi vetää. Mutta kokonaisuutena ko. dieetti näytti vähentävän dementiaa. Todennäköisempänä syynä on se. että dieetti oli vähähköhiilihydraatttinen ja kohtuu runsasrasvinen, joka vähentää hyperinsulemian/insuliiniresistanssin ilmenemistä (josta suurin osa ns. länsimaisista sairauksista johtuu.)...
Lue kommentti
Vierailija

Muistiruoka – mitä se on?

Ai kasviöljytkö hyviä aivoille. Viime talvena EU varoitti kasviöljy palmuöljyn aiheuttavan syöpää. Palmuöljyhän syötetään meille kymmeniä kiloja valmisruokien osana. Tavalliset kasviöljyt jotka kuumauutetaan rikotuista siemenistä kemikaaleilla joita myös käytetään bensan teossa ovat siis myöskin terveellisiä. Äiti on sanonut minulle aina että syö sinä poika vaan kylmäpuristettuja öljyjä ja niistäkin vain niitä joissa on Omega 3 anemmän kuin Omega 6 ja sitten myös oliiviöljyä ja kookosrasvaa...
Lue kommentti