Paljon kahvia ja muita kofeiinijuomia nauttivat ovat pienentyneessä vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen tutkimuksen mukaan potilaiden veressä kofeiinipitoisuudet eivät kuitenkaan suurene tavalliseen tapaan, vaikka he joisivat yhtä paljon kahvia kuin terveet. Havaintoa voi mahdollisesti hyödyntää Parkinsonin taudin diagnosoinnissa, havainnon tehneet japanilaistutkijat kirjoittavat.
Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja siihen osallistui 108 Parkinson-potilasta ja 31 tervettä samanikäistä verrokkia.
Tulokset osoittivat Parkinsonin tautia sairastavien veressä olevan systemaattisesti vähemmän kofeiinia sekä kofeiinin aineenvaihduntatuotteita, vaikka heidän kofeiinin saantinsa oli samaa tasoa kuin terveiden verrokkien. Tämä havaittiin Parkinson-diagnoosin hiljattain saaneilla, mutta myös pitempään sairastaneilla.Analyysissa huomioitiin kofeiiniaineenvaihduntaan vaikuttavat perinnölliset erot sekä mm. potilaiden ikä ja sukupuoli, mutta ne eivät selittäneet tuloksia. On silti mahdollista, että esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat kofeiiniaineenvaihduntaan, ja tämän takia tulokset pitää varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa. Jos havainnot kuitenkin varmistuvat, kofeiinipitoisuutta ja kofeiinin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuksia voi mahdollisesti hyödyntää Parkinsonin taudin tunnistamisessa.Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.Uutispalvelu Duodecim (Neurology 2017;DOI:10.1212/WNL.0000000000004888)http://n.neurology.org/content/early/2018/01/03/WNL.0000000000004888

(2018110) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.