Vaihdevuosiin kuuluvat kuumat aallot voivat tuoreen tutkimuksen mukaan kertoa myös naisen sydäntautiriskistä. Paljon ja päivittäin kuumia aaltoja kokevien valtimoissa on selvästi enemmän merkkejä sydän- ja verisuonitaudeille altistavista muutoksista.

Tutkimuksessa 300 vaihdevuosiaan elävän naisen kaulavaltimot tutkittiin ultraäänellä. Kuvausten perusteella kaulavaltimon sisäpinnat olivat paksuuntuneet enemmän naisilla, joilla oli paljon kuumia aaltoja. Lisäksi heidän valtimoissaan oli enemmän rasvakovettumia.

Tutkijat selvittivät olisivatko havainnot voineet johtua perinteisistä sydänriskitekijöistä, mutta niin ei ollut ainakaan naisilla, jotka kärsivät kuumista aalloista päivittäin. Myöskään erot naishormoni estradiolin pitoisuuksissa eivät selittäneet havaintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tutkijoiden tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa, kuumat aallot saattavat olla perinteisten riskitekijöiden veroinen sydänriskien ennustaja vaihdevuosioireisilla naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:2910-2915)
http://dx.doi.org/10.1161/STROKEAHA.116.014674

Sisältö jatkuu mainoksen alla