Tanskalaistutkimuksen mukaan lapsuudessa sairastetut infektiosairaudet saattavat suurentaa riskiä sairastua mielenterveysongelmiin aikuisikään mennessä. Yhteys koskee varsinkin vakavia, sairaalahoitoa vaativia infektioita.Tutkijat hyödynsivät rekisteritietoja kaikista Tanskassa vuosina 1995–2012 syntyneistä eli yhteensä 1,1 miljoonasta henkilöstä. Heitä seurattiin vuosiin 2017–2018.

Sairaalahoitoa vaativiin infektioihin sairastuneet sairastuivat mielenterveysongelmiin noin 80 prosenttia todennäköisemmin kuin henkilöt, joilla infektioita ei ollut. Myös lievemmät, infektiolääkityksiä vaatineet infektiot liittyivät suurentuneeseen mielenterveysongelmien riskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.Yhteyksiä löytyi muun muassa skitsofreniaan, obsessiivis-kompulsiiviseen neuroosiin sekä persoonallisuus- ja käytöshäiriöihin.Yhteydet voisivat selittyä infektioiden suorilla vaikutuksilla aivoihin tai geneettisillä seikoilla, mutta tämän aineiston perusteella mekanismista ei voi sanoa mitään varmaa. Tutkimuksen tulokset eivät myöskään tarkoita sitä, että lapsuuden infektiot varmasti edistävät mielenterveysongelmien kehittymistä, sillä taustalla saattaa olla myös muita seikkoja, jotka altistavat niille kummallekin. Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Psychiatry -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Psychiatry 2019;76:271–279)https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2018.3428

(2019319) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla