Liikenteen melu altistaa sydänkohtauksille – suurentaa myös kuolleisuutta

Liikenteen melu voi tuoreen sveitsiläistutkimuksen mukaan suurentaa riskiä menehtyä sydänkohtauksiin. Yhteys havaitaan riippumatta liikenteen aiheuttamista ilmansaasteista.Tulosten perusteella riski menehtyä sydänkohtaukseen näyttäisi suurentuvan tasaisesti sitä mukaa, mitä pahemmin henkilö altistuu melulle asuinalueellaan. Yhteys koski autoliikennettä, mutta myös raide- ja lentoliikenteen melua.
Ilmansaasteet – typpidioksi ja PM2,5-pienhiukkaset – eivät vaikuttaneet liikenteen meluun liitettyyn haittaan, mutta melu saattoi selittää osan ilmansaasteisiin liitetystä vaikutuksesta. Onkin mahdollista, että tutkimuksissa ilmansaasteiden terveyshaitat selittyvät osittain liikenteen melulla. Melun vaikutus pitäisikin aina huomioida ilmansaastetutkimuksissa, tutkijat suosittavat.Suomessa tieliikenteen melu haittaa yli 200 000 henkilön elämää ja aiheuttaa sydänriskien lisäksi myös unihäiriöitä. Arvioiden mukaan pitkäaikainen tieliikennemelulle altistuminen aiheuttaa Suomessa yli 70 sydäninfarktia vuosittain.Ilmansaasteet ovat merkittävä tappaja ympäri maailmaa. Pelkästään pienhiukkasten arvioidaan aiheuttavan vuosittain noin 4,2 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa, joista yli puolet johtuu sepelvaltimotaudista ja aivoverenkierron häiriöistä.Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(European Heart Journal 2018;DOI:10.1093/eurheartj/ehy650)http://doi.org/10.1093/eurheartj/ehy650

(2018118) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla